I denne uge løber verdens største urmesse, Baselworld 2017, af stablen, og her er det muligt at se nærmere på de vigtigste nyheder fra nogle af urbranchens mest toneangivende brands.

I rækken af tendenser, som vi har set på messen, kommer særligt én af dem til at sætte rammen for det traditionsrige schweiziske brand Oris. Mærket, med rødder helt tilbage til 1904, slår et slag for deres historie og arv, når mærkets nye ure præges af tydelige vintagereferencer.

Ifølge Oris’ præsident, Ulrich W. Herzog, som vi mødte i Basel, er tendensen en reaktion på den digitalisering som også har præget urverdenen de seneste år. Men også det store fokus som mænd generelt har haft på vintageure:

LÆS OGSÅ: Disse ure går verdens mægtigste finansmænd med

Man ser det her nyvintage alle steder lige nu. I bilbranchen, i tøjbranchen og selvfølgelig også i urbranchen” fortæller han og fortsætter:

“Selvom branchen er i rivende udvikling, ser vi, hvordan folk stadig sætter pris på det klassiske udtryk. Det er det, som skubber til retrobølgen i urbranchen, og derfor vi bliver ved med at tænke fortiden med i designprocessen. Selvfølgelig med den teknik, som præger urene i dag”.

Vi har set nærmere på tre af de mest interessante nyheder som mærket præsenterede i Basel:

Oris Big Crown 1917

Set fra et æstetisk synspunkt er ’Big Crown 1917’-modellen måske mærkets mest interessante nyhed. Her er vintagereferencerne til at tage og føle på. Uret kunne ligeså godt være hentet i arkiverne, og det er det næsten også.

I år fejrer Oris nemlig 100-året for mærkets første pilotur, og derfor er ’Big Crown 1917’-modellen også en næsten visuel kopi af mærkets første pilotur. Det kommer til udtryk ved den store krone, de fremtrædende tal og sågar det originale Oris logo i skiven, der ligeledes er designet med et patina-lignende skær.

LÆS OGSÅ: Dadcore: Her er 13 køb, som din far vil misunde dig

Uret lander til august og er - for at fuldende historien - limiteret til 1917 stk.

Oris Chronoris Date

Præcis, som vi har set i modebranchen igennem de seneste år, dominerer 70’er referencerne også på urmessen i Basel.

Det er også tilfældet med Oris’ ’Chronoris Date’-modellen, der første gang blev første lanceret i 1970. En model, som i øvrigt forbandt Oris til motorsporten.

Nu relanceres modellen igen. Og som tilfældet også er med ’Big Crown 1917’, har Oris holdt designet i et retroinspireret univers, der lægger sig i tråd med den originale version af uret.

Oris Hammerhead Limited Edition

Næsten ethvert stort urmærke har et dykkerur i porteføljen, og i Basel blev der også introduceret en række nye bud på dykkeruret.

Udover at være et traditionelt og minimalistisk dykkerur, der tager afsæt i Aquis-modellen, som første gang blev introduceret i 1960, ønsker Oris at gøre en forskel for hajerne, som er en truet dyreart.

I samarbejde med non-profit organisationen Pelagios Kakunjá, skal indtægterne fra urene derfor gå til at forbedre forholdene for hammerhajerne i verdenshavene.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Sådan får du det rigtige ur med hjem

LÆS OGSÅ: 26 hippe solbriller til et strålende forår

LÆS OGSÅ: 9 ure vi godt kan li'