Kasper Holten
Foto: Jonas Pryner

Super-studenterne med landets bedste snit: Her er de i dag

De fik landets højeste gennemsnit til studenter-eksamen og kom i aviserne og på tv. Men hvem gemmer sig bag de høje snit, og hvad betyder absolutte topkarakterer senere i livet?

”Jeg kan stadig føle mig som den usikre dreng fra 1.g.”

Kasper Holten, 44 år, operainstruktør. Niels Steensens Gymnasium, 1991

"I klasseværelset kunne jeg regne ud, hvordan man fik succes – det hele følger en forudsigelig logik. Man skal bare svare rigtigt på spørgsmålene, slå to streger under facit, og så får man gode karakterer. Der var ingen tvivl om, at jeg var boglig stærk, det vidste jeg godt, men gymnasietiden er de år, hvor man skal lære at bruge sine øvrige intelligenser. Man skal træde socialt i karakter, og det fandt jeg urimeligt svært.

Jeg var nervøs til festerne. Jeg var den yngste i min gymnasieklasse – det var jeg hele min skoletid – og i starten meget genert og en enspænder. Det var ikke, fordi nogen var onde mod mig, men til festerne anede jeg bare ikke, hvad min rolle var, eller hvordan jeg skulle gribe det an. Succeskriterierne var utydelige for mig, Hvordan får jeg de andre til at kunne lide mig? Hvad med pigerne? Så jeg frøs.

Det sker nogle gange i udlandet, at jeg står i en fremmed by til en fremmed fest og er helt blank. Jeg mærker et strejf af den samme gamle følelse. Hvordan griber jeg det her an? Hvis min identitet er mit arbejde, hvem er jeg så uden det? Hvad fanden skal jeg sige? Jeg føler mig hensat til 1.g igen. 'Hej, jeg hedder Kasper, og jeg kan godt lide opera.'

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her