Endelig! Endelig begynder det at blive sommer derude, og nu kan vi fylde salatskåle og fade med alt det sprøde, friske grønne. Her kommer fem fyldige salater, som du ikke har set før...
Pluk bladene af radiserne, og vask både dem og radiserne grundigt. Læg bladene til side. Skær radiserne i tynde skiver – brug et mandolinjern – og kom dem i iskoldt vand, indtil de skal bruges. Smuldr rugbrødet, og steg det sprødt i en pande med smør. Krydr med lidt salt og lad afkøle på køkkenrulle.
Lav spåner af osten med en tyndskræller. Skyl og aftør ærteskuddene. Tag radiserne op af vandet, og tør dem. Vend dem sammen med ærteskud, radiseblade, rugbrød og ost til en salat, og vend denne salat med dressing.
Annonse
1 spsk. grov sennep
3 spsk. koldpresset rapsolie
1 spsk. æblecidereddike
1 tsk. sukker
Salt
Sort peber
Rør sennep, olie, eddike og sukker sammen og smag til med salt og peber.
Tip: En god ost til denne salat er fx Thybo eller Vesterhavsost.
Skindet fra 1 kylling
Salt
Annonse
2 bdt. asparges
2 hjertesalat
1 håndfuld kørvel
100 morkler
½ dl piskefløde
½ citron, saften heraf
Sort peber
Trim kyllingeskindet for større stykker fedt, og skær det til, så det kan ligge fladt. Det behøver ikke være i ét stykke. Kom lidt salt på skindet, og læg det på en bageplade mellem to lag bagepapir . Læg endnu en bageplade over og kom herover noget tungt, som kan presse skindene ned under stegning – f.eks. en stor bradepande. Steg sprødt i ovnen ved 200 grader i 15 minutter, tag ud af pres og lad afkøle på en rist. Knus det, når det er helt koldt.
Skyl aspargesene – hvis hvide skal de skrælles, og den træede bund knækkes af, de grønne skal blot skylles og have den tørre bund skåret af. Skær aspargesene op i tynde strimler med en tyndskræller eller et mandolinjern. Skyl kørvel og salat, afdryp og aftør godt. Pluk det, og kom det i en skål sammen med aspargesstrimlerne. Hak morklerne fint og rør sammen med fløde og citronsaft til en dressing. Smag til med salt og peber, og vend alt med dressingen. Drys den færdige salat med sprødt kyllingeskind.
Tip: Morklerne kan være friske, frosne eller evt. tørrede, i fald sidstnævnte skal der blot bruges 25 g, der skal opblødes i vand før anvendelse.Grøn salat med mozzarella og kærnemælksdressing med basilikum
Annonse
400 g brede grønne bønner
2 modne avocado
¼ frisésalat
125 g bøffelmozzarella
Skyl bønner, snit dem i mindre stykker, og damp dem i en gryde med lidt vand i bunden, ca. 5 minutter. Afkøl dem i isvand, og lad dem dryppe af i et dørslag.
Skær avocadoerne i tynde skiver og anret sammen med bønner i bunden af et stort fad.
Skyl og aftør frisésalaten, og pluk den ud over bønner og avocado.
Riv mozzarella i mundrette bider og kom også dem på fadet. Dryp dressing over og pynt med croutoner.
4 ansjosfileter
½ dl kærnemælk
Annonse
2 spsk. mayonnaise
1 stor håndfuld basilikum
Sort peber
Kom alle ingredienserne i en blender og kør sammen til en cremet, grøn dressing.
⅓ flute
2 spsk. olivenolie
Salt
Skær brødet i meget tynde skiver. Pensl med olie på begge sider, drys med salt og bag sprødt i ovnen ved 190 grader i 5 minutter.Lun kartoffelsalat med muslinger, spidskål og cremet vinaigrette
1 spsk. groft salt
Annonse
½ spidskål
1 kg muslinger
1 fed hvidløg
700 g nye kartofler
1 spsk. olivenolie
1 glas hvidvin
Skyl spidskålen, snit den fint, og kom den i en stor salatskål. Rens muslingerne, og gå dem efter for skæg og urenheder. Dem, der ikke lukker sig nu eller allerede er lukkede, skal kasseres.
Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint. Skrub kartoflerne, og sæt dem over kog i saltet vand. Varm olien i en gryde, og kom hvidløg og muslinger derned. Vend rundt, kom vin ved og læg låg på. Lad muslingerne dampe i 5-7 minutter, til de har åbnet sig.
Hæld vandet fra kartoflerne, når de er møre, og skær dem i skiver, mens de stadig er lune. Tag de dampede muslinger op med en hulske – kassér dem, der ikke har åbnet sig – og vend dem og de lune kartofler i salaten sammen med dressing.
3 spsk. olivenolie
2 spsk. hvid balsamico
Annonse
1 stor tsk. dijonsennep
1 tsk. sukker
½ tsk. groft salt
3 toppede spsk. cremefraiche 18%
Sort peber
1 stor håndfuld blandede krydderurter
Rør olie sammen med balsamico, sennep, sukker og salt til en vinaigrette. Tilsæt cremefraiche, godt med peber og grofthakkede krydderurter.
Tip: De blandede krydderurter kunne fx være dild, purløg og kørvel, og muslingerne kunne fx være hjertemuslinger.Nordisk salat nicoise med sprøde sild og smilende æg
2 dl grønne linser
4 dl vand
1 tsk. groft salt
250 g grønne bønner
2 bdt. forårsløg
4 sildefileter
4 æg
4 spsk. olivenolie
1½ spsk. sherryvineddike
Salt
Sort peber
Olie til stegning
Udstyr: grill eller grillpande
Kog linserne i vand med salt i ca. 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand fra. Skyl og flæk bønnerne, og kog dem i saltet vand i ca. 5 minutter, eller til de er møre. Skyl og soignér forårsløgene, og flæk dem. Pensl dem med olie, og grill dem på begge, 4 minutter på hver side. Drys sildefileterne med salt og peber, og steg dem i olie i en meget varm pande. De skal stege 4-5 minutter med skindsiden nedad. Sluk så for varmen og vend dem.
Kog æggene smilende. Vend bønner, linser og forårsløg sammen med olivenolie og eddike og smag til med salt og peber. Anret salaten i 4 portioner med 1 æg og 1 sild på hver.
Jeg er opdraget sådan, at hvad der er sparet, er tjent. Husk at gå efter de gule mærkater i supermarkedet. Økonomi er by far det, vi skændes mest om derhjemme. Og det burde man jo sige, var fuldstændig åndssvagt.