I den jyske hovedstad er der ikke langt mellem de gode steder at få sin kaffe. Og i takt med, at der bliver flere og flere, må hvert sted gøre sit for at være det bedre og lidt mere anderledes og interessant end de andre.

Således tæller udvalget pt. en gammel færge, en ombygget pølsevogn, en lille regnskov, en af Danmarks højeste caféer og en af verdens allerdygtigste sports-baristaer.

Vi guider dig her rundt i Aarhus’ caféguldalder ved at kåre de 10 allerbedste caféer i Danmarks næststørste, men måske dejligste, by.

10: Bådcaféen

I gamle dage sejlede skibet som passagerfærge, blandt andet til Tunø, Samsø og Hvide Sande, men nu ligger Sorte Louis for anker i Marselisborg Havn, ombygget som café. Indeni er der plads til 50 spisende gæster, der blandt andet kan få dagens friske fisk, men man er naturligvis også velkommen til at borde, hvis man bare er ude efter kaffe.

Marselisborg Havnevej 54

Bådcaféen ligger i Aarhus.

9: Plukk

Det her er egentligt en blomsterhandler, der har taget overhånd. Hos Plukk sidder du i et showroom tangerende en halv regnskov, mens du drikker kaffe og overvejer, om du skal købe et stykke hjemmebagt kage, en økologisk is fra Fyn eller en fugleredebregne.

Skovgaardsgade 5

Plukk er en god café i Aarhus.

8: Salling Rooftop

Her får du uden tvivl byens bedste udsigt. Det er på toppen af stormagasinet Salling, den aarhusianske pendant til Illum, hvor du kan overskue hele byen, der ligger og summer langt under dig. På taget er der café, et glashus, udeservering, hængekøjer, bænke og en skywalk, altså en bro af glas, 27 meter over Strøget.

Søndergade 27

7: Landcafé

Hos Landcafé kan du drikke din kaffe, spise din frokost eller din aftensmad i deres hyggelige gårdhave med god samvittighed. Deres råvarer er nemlig ikke bare økologiske, de er også hentet fra lokale producenter. Og så er det så vidt vides det eneste sted midt i byen, der serverer ægte Morten Korch-stemning.

Studsgade 6

Landcafe ligger i Aarhus.

6: ARoS Food Hall

Her er kaffen bedre end man skulle tro, og maden er uovertruffen. Menuen udskiftes tit, den er nordisk og hvis de har æblekage, den dag du er der, så tag æblekagen. Der er altid noget at se på, enten ude på gaden eller i ARoS’ entre. Efter sigende skulle der ligge et ret omfattende museum ovenpå.

Aros Allé 2

5: Café Englen

Med spejle på væggene, farverige plakater for franske, for længst lukkede mærker, sofarækker og stearinlys har du her fat i en vaskeægte parisisk café, som den slags skal være. Espressomaskinen larmer, stamgæsterne har flere halstørklæder på på en gang og ude i gården sidder de unge studerende og drømmer om livet.

Studsgade 3

Café Englen ligger i Aarhus.

4: Go’ Kaffe

Lidt forladt ligger caféen i en gammel pølsevogn på Ingerslev Boulevard. Bønnerne kommer fra det lokale risteri Kaffe & Co. i Hasle, osten og det friskkærnede smør er fra Lindved Mejeri. Lokalt og lækkert. Alligevel står en espresso til bare 15 kr. og en cortado til 25.

Ingerslevs Boulevard 2a

Go' Kaffe er en god café og ligger i Aarhus.

3: Løves Bog- og Vincafé

Få steder er skabt med så meget kærlighed som Løves Bog- og Vincafé. Her er bøger, her er vin, har er kaffe, og selvom ejeren Kenny efterhånden har bygget et mindre imperium af skæve forretninger op i Aarhus, tager han sig tid til at stå bag baren så tit, han kan. Her finder du også byens litterære bohemer, der holder digtoplæsninger mellem stole og borde.

Nørregade 32

Løves bog- og vincafe er bestemt et besøg værd i Aarhus.

2: La Cabra

Ingen kan undgå at lægge mærke til de mange bagerier, der popper op snart hver weekend og er alt, din irriterende kollega snakker om en hel uge, indtil et nyt, endnu smartere bageri åbner. Få af dem kan klare hypen, men La Cabra er bestemt et af dem, der kan. Her får du fantastisk kaffe og dit livs brød. Er der kø, og det er der tit, så er det køen værd.

Graven 20

1: Great Coffee

Efter eget udsagn underpræsterede barista Søren Stiller Markussen ved årets verdensmesterskab i kaffe og blev derfor kun verdens 15. bedste. Men i vores bog er han uden sidestykke. Her er kaffe ikke bare kaffe. Den er en oplevelse, en passion og et kunstværk hver gang, og når du har været her én gang, er du hooked for life.

Klostergade 32 H

Greatcoffee ligger i Aarhus.