Sponsoreret af KitchenOne

1: Friskkværnede kaffebønner

Det lyder måske som en lille ting, men det har rigtig meget at sige. Kværner du kaffen lige inden brygning, bevarer du flere aromastoffer og smagsnuancer. Op til 60 % af aromaerne er forsvundet fra kaffen, allerede 15 minutter efter bønnerne er blevet kværnet. Eksperimenter derfor med at kværne dine egne bønner, lige inden du brygger din kaffe, og gå på opdagelse i en verden af forskellige smagsnuancer.

Opbevaringen af dine kaffebønner har også en indvirkning på smagen. Bønnerne skal helst opbevares tørt og lufttæt, da de bevarer langt mere smag på den måde.

2: Kværn og afmål kaffen korrekt

Der er forskellige malingsgrader på en kaffekværn. Derfor er det vigtigt, at du bruger den indstilling, der passer til filterkaffe. Hvis du maler bønnerne for groft, vil du få en meget mild kaffesmag. Maler du dem omvendt for fint, vil du få en overekstraktet kaffe og derved en bitter smag. Som oftest skal du bruge en medium malingsgrad til filterkaffe.

Når du har kværnet kaffen, skal du have afmålt den korrekt. Der findes mange avancerede kaffevægte, der kan hjælpe dig med at finde den korrekte mængde kaffe til din kop. En fordeling på 1:20 (1 del kaffe pr. 20 dele vand, hvilket svarer til ca. 7,5 g. kaffe til 150 ml. vand) vil give en god middelstærk kop kaffe. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan de kan lide deres kaffe. Nogle foretrækker en 1:14-fordeling, hvilket gør kaffen stærk. Omvendt er der nogle, der foretrækker en mild 1:30-fordeling. Prøv dig frem og husk at notere mængden, når du eksperimenterer. Så kan du nemlig finde frem til den fordeling, der passer bedst til dig.

3: Bryg ved den korrekte temperatur

Det er ikke alle filterkaffemaskiner, du kan indstille temperaturen på. Har du en, hvor det er muligt, er det kun en fordel. Den ideelle bryggetemperatur ligger mellem 91 og 96 grader. Prøv at lade en kande uden kaffe løbe igennem og mål temperaturen undervejs. Vandet må ikke være for varmt, da det vil gøre resultatet dårligt. Bemærk at der er tale om bryggetemperaturen og ikke den færdige kaffes temperatur. Når en helt kande kaffe er færdigbrygget, vil temperaturen på kaffen typisk være 80-85 grader.

4: Vælg det rigtige kaffefilter

Der findes to typer kaffefiltre: de brune og de hvide. Selvom det brune måske virker mere naturligt og miljørigtigt, bør du vælge det hvide. Det er en lille ekstra investering, men det vil gøre en verden til forskel for smagen.

Prøv at tage et brunt papirfilter og tyg på det. Hvis du kan smage papiret og cellulosen, er det rester fra produktionen, og det ødelægger den gode kaffesmag. Det hvide filter er iltbleget og vil ikke efterlade nogen form for smag i din kaffe. Uanset hvilket filter du bruger til brygning, kan det være en god ide at gennemvæde det med varmt vandet inden. Det vil nemlig fjerne nogle af de eventuelle smagsstoffer, der kunne være.

5: Brug det ”rigtige” kolde vand

Findes der forkert vand? Kvaliteten af postevand svinger, alt efter hvor i landet du befinder dig. Er vandet meget hårdt, er det fyldt med mineraler og har derved sværere ved at opløse partiklerne i kaffen. Det resulterer i en underekstraktet, svag kaffe. Desuden vil det hårde vand medføre, at du skal afkalke din maskine oftere.

Omvendt kan helt destilleret vand være lige så ødelæggende for dit udstyr. Denne type vand kan derudover nemt forårsage, at din kaffe bliver over-ekstraktet, og derved får du en bitter smag.

Du skal derfor gerne bruge vand, der ligger lige midt i spektret. Det vil sige vand, der har en mineralbalance på ca. 150 dele pr. million. I store dele af Danmark er vandet fra hanen som regel fint, men ellers kan det være en god idé at bruge filtreret vand. Det kan du opnå ved f.eks. at bruge en vandfilterkande. Husk desuden, at vandet skal være koldt, når du brygger din kaffe. Det giver en renere smag.

Du kan tjekke vandkvaliteten i dit område via et hårdhedskort på nettet eller foretage en hårdhedstest med strips.

6: Drik, når kaffen er færdigbrygget

Kaffen smager bedst, lige når den er brygget færdig. Efterhånden som den får lov at stå og blive lunken, mister den aroma, og smagen bliver mere bitter. Derfor er det altid godt at drikke kaffen, lige når den er færdigbrygget.

En ekstra ting, du kan gøre, inden du skal drikke kaffen, er at varme koppen op. Det er med til at holde på temperaturen, når du hælder den færdigbryggede kaffe i koppen. Hvis den varme kaffe rammer en kold kop, kan den risikere at miste smag.

1: Moccamaster KB952 1089 kr., KitchenOne.dk 
- godkendt ved European Coffee Brewing Centre, hvilket bl.a. sikrer dig optimal bryggetemperatur.

2: Philips HD7765 Grind & Brew 949 kr., KitchenOne.dk
 - traditionel kaffemaskine med indbygget kaffekværn, som giver dig frisk kaffe hver gang.

 

BONUS: Når du ikke vil gøre det selv

Mens du nyder en kop kaffe fra din filtermaskine, kan du overveje fordelene ved en automatisk espressomaskine. Den giver en god kop almindelig kaffe, og du kan også nyde mange andre kaffevarianter.

1: Jura E80 espressomaskine – schweizisk kaffebrygning i topklasse og et af markedets bedste vandfiltre, så du slipper for jævnlig afkalkning. Pris: 5999 kr. (tilbud) hos KitchenOne.dk

2: Siemens TE603201RW espressomaskine – brugervenlig betjening og stort display, hvorfra du kan vælge blandt 8 oneTouch-drikke. Pris: 4799 kr. (tilbud) hos KitchenOne.dk