”Det er svært at være så glad for mad og alkohol, som jeg er, og samtidig have en Stein Bagger-krop. Jeg synes sgu faktisk ikke, det er så skide vigtigt. ” Sådan siger P3-studievært Anders Stegger til vores søstersite, eurowoman.dk.

Anledningen er, at mænd som ham, der ikke ofrer deres liv på fitnessalteret og heller ikke mister selvrespekten af den grund, lige nu er brandvarme. Som i lækre, sexede, eftertragtede.

Det mener i hvert fald temmelig mange mennesker, der lige nu hylder fænomenet the dad bod – løseligt oversat til farmandskroppen – på internettet.

Hyldesten tog fart, da en ung amerikansk studerende ved navn Mackenzie Pearson med artiklen ”Why Girls Love The Dad Bod” beskrev sin smag for en mand, der går i træningscenteret en gang imellem, men også drikker tæt i weekenden og sætter pris på at nedsvælge otte stykker pizza i træk.

Med sin klumme i universitetsavisen The Odyssey  har den 19-årige pige skabt et viralt fænomen, der i løbet af den seneste uge har bredt sig på de sociale netværk og i amerikanske medier, fra Buzzfeed  til The Atlantic 

Mackenzie siger til Buzzfeed, at hun ikke selv har fundet på ordet dad bod, men at hun blev inspireret til at skrive om det, fordi hun og hendes veninder gennem længere tid havde delt deres begejstring for denne særlige kropstype. En kropstype, der, som hun skriver, ligger i en fin balance mellem ølmave og træning. Og en kropstype, der afspejler et afslappet forhold til forfængelighed og selvdisciplin.

”Selvom vi alle elsker en fyr, der er hugget i marmor, er der bare noget ved the dad bod, der får drenge til at virke mere menneskelige, naturlige og attraktive,” skriver hun.

I got a lot of kisses from a puppy so today was a good day. #joy ☀️❤️

Et billede slået op af Mac Pearson (@mnpearson) den 30. Jan 2015 kl. 12:07 PST


Modsat hvad man kunne forvente, har dad bods altså ikke noget at gøre med, om manden har forplantet sig eller ej. Betegnelsen spiller godt nok på den stereotype forventning om, at en familiefar hverken har tid eller motivation til at holde vaskebrættet ved lige.

LÆS OGSÅ: DILF: Fædrene er de nye sexsymboler

Men i Mackenzie Pearsons verden kan man sagtens have et faderligt legeme, selv om man stadig er en ung sjæl.  Som hun skriver om farmandskroppen: 

”Det er en ny trend, og mandlige studerende overalt lader til at glæde sig.” 

Da Mackenzie skrev sin klumme, var det nok snarere et udtryk for hendes egne præferencer end for en decideret studenterbevægelse.

Men siden da har horder af mænd under hashtagget #dadbod delt deres tilfredshed med, at der pludselig er et publikum, der begærer dem.

Selvfølgelig optræder der også blandet en hel del (selv)ironi i reaktionerne på dadbod-bølgen: 


Men der synes langt hen ad vejen igennem hashtagget at være en oprigtig lettelse at spore over, at man godt kan være et sexobjekt selv om man er en sofakartoffel, eller faktisk netop derfor. Selv udtaler Mackenzie Pearson til Buzzfeed:

“Det er nærmest som om, jeg har igangsat en bevægelse for et positivt billede af mandekroppen, som jeg ikke tror, vi var klar over, at vi har brug for i vores kultur.”

Samtidig med at Pearson, mere eller mindre bevidst, er blevet fortaler for et mere rummeligt mandligt kropsideal, bunder hendes egen kærlighed til kropstypen i en ret traditionel kønsopfattelse.

”Vi kan godt lide at være den smukke,” begrunder hun sin og venindernes hang til mænd i farmandform. Hun fortsætter:

”Vi elsker, når folk siger ”de ser søde ud sammen,” men vi vil stadig gerne være den, der får opmærksomheden. Vi vil gerne se tynde ud, og jo større fyren er, desto mindre føler vi os, og desto bedre ser vi ud på billedet.”

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian udgiver en bog kun med selfies

Og det er der måske ikke så meget nyt i. Maven er et ældgammelt maskulint statussymbol, der har tiltrukket kvinder i årtusinder med sine løfter om midler og forsørgeregenskaber. Hvis manden kan fylde sin egen, må han også kunne fylde sine børns.  

I et velfærdssamfund er mave derimod noget af det mest almindelige, en mand kan have. Derfor stræber mange mænd nu mod at holde den nede og skille sig ud med smalle hofter og brystparti af granit, i ekstremen fører det til et spornoseksuelt kropsideal à la Cristiano Ronaldo.

”Der er en fitnessbølge, som er dominerende lige nu, hvor det handler om at udvise disciplin og optimere sin krop bedst muligt. Dad Bod er en ny trend, der som modreaktion dyrker det afslappede og naturlige,” siger Thomas Friis Søgaard, der har forsket i maskulinitet ved Aarhus Universitet til eurowoman.dk.

Derfor er det måske meget naturligt, hvis mænd, der hverken kan eller gider leve op til idealet om fysisk perfektion, har vind i sejlene i disse tider. Så lad os give sidste ord til studievært Anders Stegger: 

”Jeg prioriterer livskvalitet over crossfit, og det er det hele værd. Jeg tager en tur i svømmehallen indimellem for at få lidt motion. Det er afstressende og skide lækkert - også selvom alle tisser i vandet. Og helt ærligt, så synes jeg faktisk det er lidt grimt med sådan en perfekt fitnesskrop. Sorry, Stein. Jeg elsker min farkrop.” 


LÆS OGSÅ: Kidd: "Jeg har fast kæreste. Jeg har større ro i mig selv i alt, hvad jeg foretager mig. Jeg har aldrig haft så optur over mit liv"

LÆS OGSÅ: Kropsideal: Bagdelen er de nye bryster

LÆS OGSÅ: Forsvar for den bløde mand