scroll-down

Werner Valeur har lagt Toke Kruse i graven: ”Jeg bygger bare et nyt stærkt brand op, og så er han glemt igen”

Serieiværksætteren Toke Kruse, der blandt andet stod bag regnskabsprogrammet Billy, findes ikke længere. I dag hedder han Werner Valeur. Her fortæller han om navneforandringen, sin nye ’startup-fabrik’ og om at finde troen på sig selv.

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Karriere Euroman

WERNER VALEUR ER en af de mere finurlige og spøjse iværksættere, vi har i dette lille land.

Da han troppede op til fotoshootet til artiklen, var han iklædt en skrigende gul T-shirt med et aftryk af sig selv på. Den skaldede mand med det voluminøse fuldskæg nøjedes dog ikke kun med ét aftryk af sig selv. Werner Valeur-ansigtet sad både klistret på brystet og på ryggen. 

Han har sågar fjernet sine Porsche-emblemer på bilen og erstattet dem med sit ansigt og navn.

Og så er der også det med hans navneforandring. For Werner Valeur har kun eksisteret i et lille års tid. Rigtigt hed han Toke Kruse. Du kender ham nok især for at stå bag regnskabsprogrammet Billy, som han solgte videre til flere millioner kroner i august 2019 og har gjort ham økonomisk uafhængig, siger han selv.

Men hvorfor lave en så drastisk beslutning, som det er at sløjfe hele sit navn?

”Den simple forklaring er, at jeg gerne ville manifestere min kærlighed til min kæreste og vores søn, som hedder Valeur til efternavn efter hendes familie,” fortæller han.

Til at starte med var det kun efternavnet, der skulle have sig en tur. Men nu var han jo alligevel gået i gang, forklarer han.

”Toke Kruse er et meget tungt og firkantet navn, mens Valeur er mere blødere i det, og derfor tænkte jeg: ’Jeg skifter sgu også fornavnet.’”

”Werner Valeur er et godt, stærkt brand, og hvis jeg sidder med nogle unge startups og kan mærke, at deres firmanavn ikke fungerer, starter jeg altid med at sige: ’I kan jo bare skifte navn, for det er virkelig dårligt, det I har.’ Så jeg tager også min egen medicin på privat front. Jeg forventede dog selvfølgelig, at der ville komme en reaktion fra både omverdenen og mine nærmeste, men det er jo min egen beslutning.”

Hvad har du fået af reaktioner?

”Jeg vil dele folk op i tre kategorier: Der er dem, som siger: ’Du er bindegal’, og det har jeg det fint med. Så er der dem, som siger mere anerkendende: ’Ej, det er egentlig sjovt og et flot navn’. Og så er der dem, som er mere neutrale: ’Nå, så er det dét, du hedder nu’ og så videre. Hvis der var nogen, som skulle skifte navn, så var det nok også mig. Der er alligevel så meget, der stritter ved mig.”

”Jeg synes også, at det viser meget godt det samfund, som vi er i: Hvorfor må man ikke ændre sådan noget som ens eget navn? Men man ændrer i øvrigt også firmanavne, og der er mange andre ting, man ændrer. Nogle ændrer også familiekonstruktioner, så selvfølgelig kan jeg også ændre mit navn.”

Det sværeste for ham var dog at ringe til faren og meddele ham navneændringen.

”Jeg vidste, at der var lagt meget hjerteblod i det navn, og jeg har sådan set også været glad for navnet frem til navneændringen. Det lå i kortene, at jeg ville skifte efternavn på grund af min søn og kæreste, men min far havde slet ikke set det komme, at Toke også røg ud.”

Kan du mærke en forskel personlighedsmæssigt med det nye navn?

”100 procent. Det er en helt anden person, som bliver formidlet. Der ligger jo meget i ens navn. Werner er bare lidt blødere og rundere. Men når det så er sagt, så er jeg ikke så bundet til navnet, det er jo også derfor, at jeg har kunnet skifte det. Jeg er stadig den samme, men der er kommet og startet et godt nyt kapitel.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Business, Iværksætter, Ledelse, Portræt og Interview