Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

International pris til Aarhus-bibliotek købt og betalt af danske offentlige myndigheder

Foto: Aarhus Public Libraries

International pris til Aarhus-bibliotek købt og betalt af danske offentlige myndigheder

International pris til Aarhus-bibliotek købt og betalt af danske offentlige myndigheder

Aarhus-biblioteket Dokk1 blev hædret med en international pris for at være verdens bedste. Men juryen var dansk, og prisen var for øvrigt også finansieret af danskere.

Verdens bedste, nye bibliotek ligger i Aarhus, skrev vi i sidste uge. Aarhus-biblioteket Dokk1 havde nemlig modtaget en pris, da det Internationale Biblioteksforbund (IFLA) holdt verdenskongres i Ohio i USA.

Og Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad var lynhurtig til at bryste sig af titlen:  

"Sådan! Nu markerer Aarhus sig igen på verdenskortet. Jeg er stolt og glad over, at Aarhus’ nye folkebibliotek høster international anerkendelse og nu er kåret til verdens bedste,” blev han citeret for at sige på bibliotekets egen hjemmeside.

Her er det værd at have in mente, at bibliotekerne, der var med i konkurrencen, skulle være blevet åbnet i perioden 1. januar 2014 – 1. juni 2016.

FOTO: Schmidt Hammer Lassen Architects 

Det viser sig dog nu, at de stolte aarhusianere har ’pyntet sig med lånte fjer’, som journalist og debattør David Trads skriver i Jyllandsposten på baggrund af Radio24syvs research. De har nemlig fundet frem til nogle graverende detaljer, der mildest talt gennemhuller den fine kåring og begraver den i dyndet.  

Den såkaldte internationale jury var - ud over sit ene australske indspark - ikke så international igen. Seks ud af de otte jurymedlemmer var danskere, og det syvende medlem var fra Norge. Juryens formand var i øvrigt også dansk.

Som om det ikke var nok, så er det danske offentlige myndigheder og private danske virksomheder, der har interesse i at fremme det efterhånden velkendte Aarhus-projekt, som har grebet dybt i lommen for at finansiere den fornemme pris.

Faktisk er prisen udelukkende sponsoreret af to danske virksomheder. Systematic, der har leveret it-løsninger til Dokk1 og RealDania-fonden, der i stor stil har været med til at forskønne havnefronten i Aarhus, hvor Dokk1 ligger fornemt placeret.

Og så administreres prisen af danske skattemidler. Det er Slots- og Ejendomsstyrelsen, der uddeler prisen. Det er kulturminister Bertel Haarder, der er politisk ansvarlig herfor, og han har heller ikke været sen til at rose biblioteket for sin 'udsædvanlige succes'.

LÆS OGSÅ: Ja, du læste rigtigt: Frank Oceans nye album ’Endless’ er endelig ude

LÆS OGSÅ: Ny reklame: "Joe & The Juice er ikke et job, men kultur"

LÆS OGSÅ: Tåkrummende porno-podcast efterlader dig i latterkrampe