PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Johan Olsen: "Nogle bruger berømmelse som et drug - jeg har snarere tendens til paranoia"

Johan Olsen: "Nogle bruger berømmelse som et drug - jeg har snarere tendens til paranoia"

Hvilken begivenhed har formet dig?

”Der er flere: Min fødsel var skelsættende, men jeg husker intet. Min barndom var skelsættende, fordi mine tidlige sansninger og erfaringer dannede basis for den, jeg er i dag. Min ungdom var skelsættende: Jeg lo og græd og sang og råbte og udviklede en æstetik og et spirende åndsliv. Ingen af delene er færdigudviklet, og nogle vil måske kalde de sider af min personlighed for rudimentære. Men de kom til verden der, og det var skelsættende for mig.”

Hvad er det bedste overlevelses-trick, du kender?

”Nu er jeg jo ikke som sådan en wildlife freak, som har tjek på, hvordan man laver et par røjser ud af en død frø og roden fra bellis. Når der har været optræk til ballade, har jeg altid benyttet mig af den berømte ninja-strategi: Forsvind.”

Hvornår har du været rigtig bange?

”Når jeg ikke har kunnet finde mine børn. Især da de var små. Små børn gør underlige, ulogiske, tilfældige ting, og pludselig er de væk. Stærkt ubehagelig situation. Byen er jo fuld af biler og vandpytter.”

Hvad er den kæreste ejendel, du har mistet?

”Jeg havde en kæreste i gymnasiet, som lånte en bog af mig. Den hed ’No Flies on Frank’ og var en samling af digte, tegninger og vrøvl af John Lennon. Jeg lånte ’Kærlighed ved første hik’ af hende. Vi fik aldrig byttet tilbage, og jeg kunne ikke lide at sige det til hende. Hun var heldigvis rigtig sød, så hvad fanden.”

Hvordan ændrer berømmelse en mand?

”Berømmelse er vel altid en forbandelse. Nogle bruger den som et drug, som kokain. De svælger i den og vil have mere. De kan aldrig få nok, og en dag rammer skuffelsen dem som selvhad. Det er ikke kønt. Nogle kan ikke håndtere det og fylder sig med stoffer for at dulme presset. Andre prøver at lave sig om, så de kommer til at ligne det, de tror, de burde være i rollen som berømt. Jeg selv har snarere tendens til paranoia: Jeg tror hele tiden, at folk glor, og undgår at se andre mennesker i øjnene på gaden. Det kribler og stikker med øjne i supermarkedet, i metroen, i toget. Jeg ville ønske, at folk lod som ingen-ting, og hvis jeg kunne forære min beskedne berømmelse væk, ville jeg gøre det. Hvorfor optræder jeg så? Fordi det er den måde, jeg fortæller min historie på, og fordi det er virkelig sjovt. Så må man tage det andet med. Og så berømt er jeg jo heldigvis heller ikke.”


Illustration Joe McKendry.

Hvordan kommer man sig bedst over en skuffelse?

”Man samler sine gode venner og bitcher over det i en regn af øl.”

Hvad er den bedste måde at håndtere vrede?

”Det er jeg vist ikke den rette at spørge til råds om. Min erfaring er dog, at det bliver bedre med årene. Måske bliver man klogere, måske finder man ud af, at der er en masse ting, man troede var helt vildt vigtige, som ikke er det alligevel. Og vigtigst: Vrede kommer ofte, når man er skuffet, enten over sig selv eller over andre mennesker. Man havde højere forventninger, og de forventninger svinder med alderen. Folk er dumme, inklusive én selv.”

Hvad er din største luksus?

”Tid. Jeg finder den hist og pist, gemmer på den og nyder den grådigt sammen med dem, jeg elsker.”Hvad er det mest besynderlige, en kvinde har sagt til dig?”På en felttur med biologistudiet kom en medstuderende ind på mit værelse, satte sig hen over mig i min seng og sagde: ’Jeg har altid haft lyst til at kysse dine negroide læber.’ Det var ikke for sjov, hun mente det sgu.”

Hvilket talent ville du ønske, du havde?

”Jeg ville ønske, at jeg havde højere social intelligens. Jeg er ofte klodset og gør folk kede af det uden at ville det. Lidt som i Steinbecks ’Mus og mænd’. Det er frustrerende.”

Hvad er det vigtigste, du har lært af din far?

”Forståelse for, at klassisk dannelse kan bidrage med noget godt. For mig er klassisk dannelse at kunne se ud over sin egen næsetip og være rimelig bredt – ikke nødvendigvis dybt – orienteret inden for kunst, politik, historie og videnskaberne. Med det udgangspunkt er det nemmere at se nuanceret og kritisk på verden og dens mennesker. Døren ind til logisk og æstetisk skønhed åbnes lettere, og chancen for at lade sig forføre af populister og diktatorer tror jeg er væsentlig mindre.”

Hvilken færdighed bør enhver mand mestre?

”At kontrollere sin instinktive grådighed.”

Har du et ar, der fortæller en historie?

”Jeg spillede engang med Magtens Korridorer på et kollegium i Indre By. Først spillede Povl Dissing for en fyldt sal. Vi skulle så spille i et mindre lokale bagefter. Vi gik i gang, men interessen for vores ekstremt støjende selvrealisationer var ret beskeden. Efter fire sange kom en pige og sagde, at det nok var bedst for alle, hvis vi holdt op med at spille. Det gjorde vi så. Og så udnyttede vi hårdt og fokuseret vores fri bar-privilegium. Det var en fantastisk fest. Dog skulle jeg på et tidspunkt løbe gennem den sal, hvor Dissing havde spillet. I forsøget hamrede jeg mit skinneben ind i en af bænkene. Jeg har stadig et ret stort hak i skinnebensknoglen, men smiler, når jeg tænker på, hvor det kom fra.”

Har du nogensinde snydt døden?

”Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke på skæbnen. Jeg har som de fleste befundet mig i situationer, hvor det kunne være gået galt uden at gøre det. Men jeg tror ikke, at nogen blev snydt. Og hvis døden findes som den der antropomorfe skikkelse med le og kutte, hvorfra kommer så ideen om, at den kan snydes? Måske er den opstået, fordi en af de få ting i livet, vi ikke kan ændre, er det faktum, at vi skal dø. Døden indtræffer uanset hvad – den store opgave er at leve, inden det sker. Måske er det sådan, man snyder døden? Ved at lade være med at tænke så meget på det sidste rendezvous med leen, men i stedet leve sit liv og nyde det, mens man har det.”

Johan Olsen er uddannet biolog fra Københavns Universitet. Han forsker i proteinstrukturer sammesteds, men er bedst kendt som forsanger i Magtens Korridorer, som han har udgivet seks studiealbum med. Han bor i København med sin kone og deres fire fælles børn.

LÆS OGSÅ: Sivas: ”Spørgsmålet er, hvor lang tid jeg har på toppen. Vi har kæmpet i så mange år for at nå hertil, så vi ved, at det kan forsvinde igen”

LÆS OGSÅ: Da jeg vidste jeg var god: Peter Falktoft

LÆS OGSÅ: Kokainsmugler: ”Jeg skal sluge kokainen i 20 kapsler på størrelse med små golfbolde”