Daniel Brask Andersen medvirker i dokumentarserien 'Årgang 20' på TV 2 Play, hvor sønnen Louie på fire år spiller en central rolle som et af de børn, serien vil følge over de næste mange år.

Da Louie blev født, nøjedes Daniel med at tage den klassiske barsel på to uger, og det lå ikke i kortene, at tingene skulle se anderledes ud, da han datter Asta blev født i begyndelsen af 2023.

Men det endte de nu alligevel med at komme til, da Daniel valgte at tage fuld barsel for at gå hjemme med datteren indtil slutningen af 2023.

Herunder fortæller han om, hvordan barslen har hjulpet ham med at knytte sig stærkere og hurtigere til sit barn, og hvordan det egentligt er at gå hjemme, når ens partner arbejder som influencer.

Hvor længe har du været på barsel?

”Første gang var jeg kun på barsel i de der klassiske to uger. Her anden gang tog jeg den fulde barsel. Fra februar sidste år og ni måneder frem. Jeg er ekstremt glad for, at jeg tog den fulde barsel denne gang,”

Hvorfor er du glad for det?

”Fordi jeg har fået mulighed for at være med til alle de små ting, som man ikke tænker særlig meget over inden. At være med på hospitalet, ligge med hende om natten, stå op med hende om morgenen.

Det gør også, at hun knytter sig til mig, kan jeg mærke, og jeg knytter mig hurtigere og endnu stærkere til hende. Vi danner nogle bånd, som jeg kun har mulighed for at danne ved at være på barsel. Det er virkelig dejligt.

Noget så simpelt som at gå en tur med barnevognen er også fantastisk. Ofte går vi over i Dyrehaven, som ligger lige rundt om hjørnet fra vores hjem. Så kan jeg se ud af øjenkrogen, at hun sidder og kigger på mig, indtil hun dejser om nede i vognen. Sådan nogle små hverdagsmomenter er guld værd.”

Hvad har været det sværeste?

”At vi har skullet gå op og ned ad hinanden i ni måneder, min kone og jeg. Hun arbejder mest hjemmefra som influencer. Nogle gange skal hun selvfølgelig også ud af hjemmet til møder, arrangementer osv., men de fleste arbejdsdage foregår på hjemmekontoret. Det kan godt blive meget intenst med to børn under samme tag, så det er også rart, når jeg finder tid til at få en pause og komme ud af huset.”

Hvad har du brugt tiden på, når du er taget ud af huset?

”Jeg har altid trænet og løbet, men jeg er begyndt at gøre det mere efter at være kommet på barsel. Det gør jeg om aftenen, efter børnene er blevet puttet.”

Du har ikke været i forældregrupper?

”Nej. Vi har en café og nogle legepladser lige rundt om hjørnet. Der er jeg bare taget ned en gang imellem med begge børn. Min bedste kammerat har jeg også brugt en del tid med i løbet af min barsel. Han blev far kort efter mig, så vi er mødtes hver anden eller tredje uge, mens han også var på barsel.”

 

Hvad har I så lavet, når I mødes, din bedste ven og dig?

”Det kommer an på, om det er med eller uden vores børn. Når det er med børn, er hans kæreste nogle gange også med. Men oftest er det bare ham, og så hygger vi os med at lege lidt med vores unger, lave mad og spille PlayStation. Vi spiller 'Fifa' og noget, der hedder 'Worms', som er et ret klassisk spil, hvor man styrer hver sin ormehær, som skal udrydde de andre. Det er et fantastisk spil.

Når vi ikke er sammen med børnene, kan vi også finde på at tage ud at spille padel og drikke et par øl på en bar.”

Hvorfor ville du ikke være med i en forældregruppe?

”Det kunne sikkert være godt og hyggeligt, men det er ikke noget for mig. Der er tusind ting at se til i forvejen, og jeg er ikke vildt god til at holde styr på tingene, så det ville i sidste ende være mere stressende for mig at skulle holde styr på gruppen, tror jeg. Selvom jeg er sikker på, at det også ville være fedt.”

Har det været anderledes at være på barsel, end du havde forestillet dig?

”Det har givet mig en stærkere connection til den lille, end jeg havde troet. Til at begynde med var jeg enormt i tvivl, om jeg skulle gå på barsel i så lang tid eller ej. Men det gav bare rigtig god mening med timingen, fordi jeg lige var færdig med min tømreruddannelse, og jeg skulle alligevel til at se mig om efter et nyt job.

Det er faldet mig enormt naturligt at skulle være den primære forælder på den her måde, og det har givet mig ekstremt meget i relationen, som jeg ikke vil være foruden overhovedet.”

 

Far på barsel

Flere mænd er begyndt at tage længere barselsorlov, og på euroman.dk vil vi i den næste tid sætte fokus på de fædre, der har valgt at tage hele eller dele af barslen med deres børn.

Hvad har været det sjoveste og det sværeste? Hvad har de brugt tiden på sammen med deres barn? Hvad har været de bedste steder at tage hen? Og har deres barsel påvirket deres karriere?