chronoshare

Chronoshare: deleøkonomi for urnørder

Danske iværksættere skaber armbåndsurenes Airbnb

Hvem siger, at man behøver at eje sit drømmeur?

Måske banker dit hjerte for Cartier. Måske ser du mere dig selv som en Omega-mand. Det kan også være, du elsker mange ure, men er i tvivl om, hvilket et, der er mest dig.

I fremtiden vil en ny tjeneste gøre det muligt for dig at komme i midlertidig nærkontakt med et ur, der fascinerer dig.

På samme måde som Airbnb sætter udlejere og lejere af ferieboliger i forbindelse med hinanden, kan det nye tiltag nemlig sætte ejerne af de eftertragtede ure i forbindelse med folk, der er interesserede i at prøve, hvordan et bestemt ur føles på håndleddet. En aften, en dag, et par uger – eller hvor lang tid, der nu skal til.

”Der er mange urnørder, der er nysgerrige efter, hvordan det mon føles at gå med et Rolex Daytona. Eller et Audemars Piguet Royal Oak. Vi faciliterer muligheden for, at du kan finde ud af det. Samtidig med, at de, der har flere ure, end de kan gå med, får en mulighed for at tjene nogle penge på dem,” siger Kristian Mortensen.

Han er en af de tre stiftere af virksomheden Chronoshare og firmaets pr-ansvarlige. Kristian Mortensen og de to andre stiftere bor alle i Aarhus, og de er alle tre urentustiaster, og det er blandt andet heraf, ideen til Chronoshare udspringer.

De tre havde bemærket, at ursamlere generelt køber og sælger livligt til hinanden, og tænkte, at der var en mulighed for at blive det mellemled, der kan skabe færre fejlkøb og dermed endnu større tilfredshed med handlerne. 

”Blandt urnørderne skifter urene hurtigt hænder. Vi tænkte, at vores tjeneste kunne stimulere handelen. Hvis du har øjnene på et Rolex Submariner, giver vi dig nu chancen for at afprøve det noget tid, inden du beslutter, om du vil købe det,” siger Kristian Mortensen.

Selv håber han, at et Tag Heuer Monaco hurtigt vil finde vej til Chronoshare. Han synes, at uret, der blev verdensberømt, efter at Steve McQueen i 1970 bar det i racerfilmen Le Mans, har en fed historie, men han har haft det lidt blandet med dets firkantede urskive.

Så nu kunne han godt tænke sig at gå med det et par uger og finde ud af, om han derefter har taget det til sig. Men platformen er dog ikke kun tænkt som et mellemstadie i en købsproces, siger Kristian Mortensen:

”Det kan også bare være, at du til en særlig lejlighed har lyst til at supplere garderoben med et historisk Rolex eller et vintage Omega. Der er ingen, der siger, at du behøver ende med at eje det ur, du lejer.”

Når en udlejer sætter et ur til leje på Chronoshare, bestemmer han eller hun selv, hvad det skal koste. Derefter lægger Chronoshare 15 procent oven i beløbet, som bliver den pris, brugeren ser.

Gebyret skal dække drift og udvikling af portalen og, ikke mindst, forsikring af urene, så udlejerne ikke skal bekymre sig om, at deres øjesten skal få ridser.

”Der skal være nogen, der holder hånden under udlejningssituationen. Så når du lejer ud, er det en del af kontrakten, at dit ur er forsikret af et dansk forsikringsselskab. Lige nu er vi i kontakt med flere forskellige forsikringsselskaber, der alle er ivrige efter at komme med på deleøkonomiske koncepter. Så vi forventer at have en aftale klar snarest.”

Lanceringsdatoen for Chronoshare ligger endnu ikke helt fast, men den kommer med al sandsynlighed til at ligge inden for de næste par måneder, og konceptet har allerede et par urhandlere ombord, der er interesserede i at leje deres ure ud.

Men hvad med de private udlejere? Vil de være lige så tilbøjelige til at lade fremmede gå med deres måske kæreste ejendele – som måske endda er arvestykker?

Flere har fortalt de tre iværksættere, at det aldrig kommer til at gå. Fordi ure er for personlige til at være lejeobjekter.

”Men vi tror på, at tiden er moden,” siger Kristian Mortensen.

”Vi har stor respekt for, at ure er meget personlige. Men vi kan også se, at mange barrierer bliver nedbrudt disse år. Lige som Airbnb har gjort, at vi sover i hinandens senge, tror vi også på, at vi kan få folk til at gå med hinandens ure.”

Du kan følge med i lanceringen af Chronoshare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet

LÆS OGSÅ: Ure alle mænd bør kende: dress-uret

LÆS OGSÅ: Ure alle mænd bør kende: kronografen

LÆS OGSÅ: Moderedaktørens tre råd til at købe ure