Martin Braithwaite scroll-down

Stort interview med FC Barcelonas Martin Braithwaite: ”Jeg er fuldstændig ligeglad med, om du kan lide mig eller ej"

I februar blev Martin Braithwaite købt af FC Barcelona. Kort forinden havde han med den alleryderste spids af sin fodboldstøvle prikket Danmark til EM. Han er lige nu den vigtigste spiller i dansk fodbold, og den eneste, der ikke er overrasket, er ham selv. Benjamin Dane er søgt ind i hovedet på vestjyden, der som ung skrev ned, at han ville ende i en af verdens største klubber, og som bruger visualiserings-teknikker til at nå sine mål. For tiden ser han sig selv stående på balkonen på Rådhuspladsen i København foran horder af ellevilde danskere: Braithwaite og Danmark har lige vundet EM.

Af Benjamin Dane
Sport Euroman

72 MINUTTER var spillet på Camp Nou, da fjerdedommeren ved sidelinjen hævede udskiftningstavlen med nummer 19 i neongrøn. En dansk fodboldspiller trådte frem til kridtstregen i lyserøde fodboldstøvler og gav high-five med begge hænder til sin holdkammerat.

Martin Braithwaite for Antoine Griezmann.

En vestjyde ind, en fransk verdensstjerne ud.

Hans første aktion i FC Barcelonas rød- og blåternede trøje var uheldig: Et indlæg med venstre ben, der var tiltænkt holdkammeraten Lionel Messi, sejlede ud over baglinjen. Men med fem minutter tilbage slog Braithwaite til. Han fik listet bolden indover fra venstre side, målmanden nåede at få hånden på, men denne gang endte den foran fødderne på Messi, som tog et par træk og scorede til 4-0 mod bundholdet Eibar. Fire minutter senere var danskeren også involveret i målet til 5-0, og efter kampen kaldte medierne hans præstation for en ’drømmedebut’.

I en verden, hvor fodboldspillere ofte bliver beskyldt for ikke give nok af sig selv og for at gå mere op i penge end i selve spillet, er Martin Braithwaite af en anden art. Han er åben og dedikeret på grænsen til det ekstreme. Og så er han dét, ingen andre danske spillere er eller har været længe: 28-årige Martin Braithwaite er Barcelona-spiller. Det havde ingen set komme for bare nogle få måneder siden, måske på nær ham selv. Men han lader til oprigtigt at være ligeglad med den tvivl, der klæber til det mest spektakulære klubskifte for en dansk fodboldspiller i mere end et årti. Han behøver ikke omverdenens accept.

”Mange mennesker har behov for bekræftelse, men det har jeg ikke,” siger Martin Braithwaite. ”Jeg er fuldstændig ligeglad med, om du kan lide mig eller ej. Du kan synes, jeg er en idiot, eller at jeg er en god person. Det betyder ingenting. Det eneste, der tæller, er, at jeg ved, hvad jeg står for, og at mine nærmeste gør det samme.”

Michael Laudrup har sagt, at du med klubskiftet har vundet i lotteriet, og at du kan være heldig at gøre det så godt, at du kan komme videre til en midterklub i Spanien. Hvad tænker du om sådan en udtalelse?

”Det er ikke noget, jeg hverken har set eller spekuleret over. Men samtidig er det slet ikke første gang, at andre har tvivlet på mig, eller hvad jeg kan opnå. Heldigvis fungerer verden sådan, at det er mig, der styrer min fremtid, ikke andre. Det er først, når jeg lader min overbevisning påvirke af, hvad de siger, at det bliver et problem, og derfor lukker jeg alt ude.”

Martin Braithwaite giver et eksempel fra sine kampe med det danske landshold.

”Inden vi skulle til VM i 2018, spekulerede eksperterne i, at jeg var med på et yderligt mandat, og at jeg måske ville blive siet fra til den endelige trup. Hver gang jeg selv blev spurgt, svarede jeg: ’Jeg ser mig selv som starter.’ Jeg var hundrede procent overbevist, og jeg lod mig ikke gå på. Og hvad skete der? Jeg gjorde det godt i optakten, under VM blev jeg starter, og siden har jeg været fast mand og ikke set mig tilbage.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold, Barcelona, Landsholdet, Oplæste artikler og Portræt