Man kan spise ude, og man kan spise udenfor – og i bedste fald begge dele. Den danske sommer er en ung blond pige – og en lunefuld en. Men det er ikke desto mindre sæson for at spise ude under åben himmel. Vi giver et bud på seks af de bedste steder, hvor kun the sky is the limit.
Gå direkte igennem hotellets hall og ud i den helt vidunderlige store og lukkede gårdhave, og tag plads i de hvide Drachmann-havemøbler med røde og hvide duge på bordene. Her emmer af sommer i Danmark – mere dansk kan det næsten ikke blive, og man kan simpelthen fornemme historiens vingesus. Og hverken stærk sol eller regn kan stoppe udespisningen, man folder bare de store parasoller ud.
Tag ikke til Brøndums for at få det sidste nye eksperimenterende, men kom for det superklassiske – både til frokost og aften, ikke mindst lokale skagensklassikere som stegt rødspætte med tyttebær til 210 kr. Eller bare en almindelig klassiker som æggekage med bacon til 165 kr. Og så er der ellers til frokost hele batteriet af det velkendte danske smørrebrød. Aftenkortet byder ud over a la carte med klassikerne altid på en sæsonmenu, hvor kokken kan folde vingerne ud over i alt seks retter til 795 kr. Man kan også nøjes med mindre menuer til mellem 495-695 kr. Desuden er der et pakketilbud, ’En aften på Brøndums Hotel’ til 1.650 kr., der omfatter champagne med snacks, menu på fem retter og vinmenu samt vand, kaffe, avec og petitfours.
Et bredt vinkort baseret på både den nye og gamle vinverden, og så er der i øvrigt vinmenuer på treseks glas fra 365 kr. til 650 kr. tilpasset sæsonmenuerne.
Alle ugens dage hele året rundt Frokost kl. 12.00-15.00 Aften kl. 18.00-21.00
Hotellets originale spisesal med malerier af alle skagensmalerne kan ses på Skagens Kunstmuseum, som er genbo til hotellet.
__________
__________
Ligger på … stranden! Lige dér hvor Henne bliver til hav og derfor med en nærmest ubeskrivelig udsigt over Vesterhavet. Stedets navn vækker associationer i retning af iskiosk, og ja, café, og det er da også begge dele, men det er også en vaskeægte restaurant med plads til 150 mennesker fordelt ude og indenfor til både frokost og aften og med et herligt spisekort, som kokken Hans Bech Thomsen, tidl. Henne Kirkeby Kro, står bag. Selve cafeen byder hele dagen på hjemmelavede kager og kaffe m.m.
Annonse
Man satser på lokale, bæredygtige råvarer og har sågar lokale leverandører af alt spiseligt fra den vilde natur i området. Frokostkortet byder på fx fiskefrikadeller med ristet rugbrød og hjemmelavet remoulade til 108 kr. eller skindstegt torsk på fennikel med dildkartofler og safransauce til 175 kr. Om aftenen er der fx være dampede hvide asparges med vesterhavsrejer og hollandaise til 147 kr. Desuden dagens ret i hhv. en kød- og fiskeudgave og retter til børn under 12 år. Og så er der Arla Unikas oste og lidt desserter plus is.
Et relativt lille vinkort, men meget alsidigt – også med en hel del champagner, stedets størrelse og beliggenhed taget i betragtning. Man har altså god mulighed for at skylle en solnedgang ned med stil.
Sæson fra palmesøndag til november – i juli og august hele ugen, resten af sæsonen lukket mandag og tirsdag Cafeen kl. 10.30-22.00 Restaurantkøkkenet Frokost kl. 11.30-16.00 Aften kl. 17.30-20.30
Til Café Stranden hører også en iskiosk med 20 forskellige hjemmelavede is af øko-mælk.
__________
Det forekommer, at man er meget langt uden for byen, men faktisk er man både ’ude på landet’ og meget, meget tæt på byen. Det kan berolige enhver inkarneret bybo, her sidste stop før Operaen! Det er lidt som at sidde ude og spise i sin egen have (hvis man havde en!), her ved Spisehuset 56°, og stedet er i det hele taget på alle måder hjemligt.
Klassisk frokostbord, 200 kr. pr. hoved, skal bestilles af hele bordet. Sæsonmenu på tre retter, min. to kuverter, 285 kr. plus frokostkort med både lette frokostanretninger til 115-125 kr. og egentlige hovedretter til 150-195 kr. Aften er der sæsonmenu på tre retter til 325 kr. pr. kuvert, eller 750 kr., hvis inkl. vinmenu, kaffe/te og sødt. Og som til frokost er der også et par a la carte-numre. Og så er der desuden en gourmetmenu med velkomstchampagne, snacks, fem retter, vinmenu, kaffe/te, sødt, avec til 1.250 kr., der skal forudbestilles!
Et på flere måder velassorteret, men mindre vinkort – adskillige champagner og en del rød, hvid og rosé og flere slags avecer.
Frokost tirsdag-lørdag kl. 11.30-15.30 Aften tirsdag-torsdag kl. 17.30-23.00 Fredag-lørdag dog til kl. 24.00
Mulighed for Operamenu på to retter til 200 kr., der skal forudbestilles, og alle søndage kl. 13 et frokostarrangement under temaet ’Smag på søndagen’, hvortil billet a 250 kr. skal købes i forvejen (på madbillet.dk/show/event/smag-paa-soendagen) – omfatter mad, vin, fadøl, kaffe og vand, en overraskelse hver eneste søndag med en masse god mad, køkkenet har frie hænder til at eksperimentere, testprøve menuelementer, servere klassikere eller lade kokkeeleverne overtage for en dag.
Annonse
__________
Befinder sig, hvor Divan 2 tidligere lå, som nabo til Tivolirevyen. Her sidder fuldstændig fantastisk midt i den gamle have, som man ellers kan have det blandet med, men i hjørnet, hvor Nimbs Terrasse ligger, hersker der præcis den skønhed og ro, som man altså også kan finde i Tivoli. Man kan sidde i solen, og man kan sidde i skyggen, under de gamle træer eller under forsvarligt overdækkede borde, hvis regnen siler ned.
Menukortet er delt op, så man kan vælge mellem retter for hhv. 100 kr., 150 kr. og 200 kr. og ende på det antal retter, man har råd eller lyst til. Eller man kan købe sig en menu på 4 retter for 400 kr. eller 6 for 600 kr. Desuden er der lækkert fra grillen. Og børnemenuer er der tillige, en rigtig god idé i Tivoli, hvor børnene jo som regel er med – og det er lødige retter, der matcher de voksnes niveau.
Et vinkort både til den store og den lidt mindre pengepung – det er især værd at bemærke, at udvalget af mousserende vine går fra uprætentiøs cava og prosecco til de mest prestigefyldte champagner. En stor del af vinene fås glasvis, hvilket matcher menukortet, der jo netop er bygget op, så man kan sammensætte et måltid af flere småretter.
Mandag-søndag Kl. 12.00-16.00 Kl. 17.30-22.00 NB: Lørdag og søndag er frokostkortet udskiftet med kagebord med tre seatings, som kræver reservation, så populært er det blevet.
Indenfor er der spisekrav, men er man bare til et glas – til et roligt pitstop i den ellers hektiske forlystelseshave – så kan Nimb Terrasse anbefales på det varmeste.
__________
Selve restauranten ligner udefra en forvokset iskiosk – og det var det rent faktisk også oprindeligt. Nu er det så også lige en af landets bedste restauranter, der både inde og ude har udsigt til en af Nordeuropas bedste strande – og en solnedgang, der sætter trumf på det hele. Kadeau Bornholm er et stykke dansk gastro-historie af næsten Nomalignende dimensioner.
Kadeau byder på masser af bank i større eller mindre mængder og til forskellige priser, fx den helt store omgang med menuen Bornholmerbank til 1.950 kr. – 8 retter, vinmenu, bobler, kaffe og sødt, hvis most/juicemenu i stedet for vin og bobler, slipper man med 1.600 kr. Og så kan man få Pederskerbank og Minibank. To numre på en menu lyder: ”Saltet makrel, blåmusling, persille, fermenteret ærtesaft, granskud” eller ”pighvar, musling, kålsorter, valle, rabarber fra forrige høst” – bliver man sulten, eller bliver man sulten?
Både den klassisk funderede og naturvinselskeren bliver imødekommet af vinkortet på Kadeau. Også skeptikeren, for Kadeaus sommelierer er rigtig god til at matche mad og vin, og man vil opleve, at vine, man egentlig ikke er så vild med, alligevel svinger overraskende godt til maden på Kadeau.
Annonse
Højsæson Mandag-søndag kl. 17.30-24.00 Frokost 3. juli-10. august Mandag-søndag kl. 12.00-16.00 Lavsæson kun aften, Torsdag-søndag kl. 17.30-24.00
Sandet ved Dueodde blev engang brugt til timeglas, så fint og rent var og er det. Og husk så badetøjet!
__________
Moderne dansk restaurant med morgenmad, frokost, middag og komplet barservice fra mandag til søndag – åben alle dage med andre ord! Udendørsserveringen ved kajkanten er en af byens oaser, der står i skærende kontrast til Nyhavns kaosstemning få hundrede meter derfra.
Fra en ’Hurtig frokost’ på to stk. smørrebrød (155 kr.) til et egentligt smørrebrødskort med fx lune stegte sild i hyldeblomst med løg og krydderfedt (85 kr.) eller røget sild og lun kartoffelsalat med ramsløgskapers og grov sennep (80 kr.), og så er der både kødog vegetarpålæg og naturligvis ost og dessert. Til aften kan den stå på to slags snacks a 75 kr., fx friterede smelt og grisetæer med urtemayonnaise, og så kan man nyde en treretters til 350 kr. eller et par mindre retter til hhv. 105 og 125 kr. eller et par større til 215 kr. og 235 kr., sidstnævnte dansk oksehøjreb og havgus med spidskål og oksemarv.
Et overskueligt allround-vinkort med et fornuftigt udbud af vine på glas. Vinnørden vil næppe blive overrasket, men de fleste andre vil være tilfredse.
Alle søndage inviteres til Sundayroast for 250 kr. Ideen bag er, at stedets kokke hver mandag får en liste over råvarer, som Claus Meyer har udvalgt, og så skal de udtænke en middag til den kommende søndag. Under søndagsmiddagen kommer skåle og fade på bordet og går rundt, præcis som hjemme i familiens skød. Søndag aften er ’roasten’ eneste hovedret på kortet, men man kan tilkøbe forret og dessert fra kortet.