Da mine forældre kom til Danmark, bestemte de sig for at gøre, hvad de kunne for at blive en integreret del af det danske samfund. Derfor har vi altid holdt jul. Mine tre brødre og jeg er efterhånden spredt over Danmark og har fået hver vores familie. Men hvert år omkring 22. eller 23. december vender vi næserne mod vores barndomshjem i Thy, hvor mine forældre stadig bor. Så står den på hygge i hjemlige omgivelser. Langsomt bliver selve julen mindre vigtig, mens den familiære hygge bliver vigtigere. Men min søn, Anders, på 2 ½ år er efterhånden ved at blive bevidst om, at julen findes. Det var han ikke sidste år. Han ved, at der er pakker, som skal pakkes ud. Forleden dag, da jeg kørte ham i vuggestue, sad han sågar og sang om julemanden og hans pakker.
Vores menu juleaften er rimelig traditionel. Vi får altid and, og en eller anden form for forret – ofte laks. Og slutter selvfølgelig af med risalamande. Min kone, Tina, og jeg spiser altid med hver vores familie, og Anders skiftes så til enten at være hos mormor og morfar eller farmor og farfar til at starte med. Efter middagen mødes jeg så med Tina og Anders, og vi hygger med lidt pakker og juleknas. Juleaften har jeg fuldstændig fri. Her læner jeg mig helt tilbage og lader så mine forældre om at stå ved gryderne. Det bliver der altid en helvedes masse god mad ud af.
Vinen til middagen står en af mine lillebrødre og jeg for. Vi er begge meget vininteresserede og tager hver især en flaske med. Så hygger vi os lidt med det. Sidste år blev det en flaske côte-rôtie fra Guigal fra 2006, mens min bror havde en flaske La Fleur Morange fra 2005.
1. juledag hygger jeg altid med mine barndomskammerater. Så står den på den traditionelle julefrokost, masser af alkohol og en tur i byen. Man ender altid med at møde en masse fra gammel tid, så det er rigtig hyggeligt. Dagen efter drager jeg mod Århus, hvor vi åbner i restauranten 27. december.
Sidste år lavede vi sammenlagt mad til 2.500 personer ud af huset på vores to restauranter. Den menu spiser jeg også om aftenen. Her tager jeg mad med til fire hold venner. Så uddelegere jeg det, så hver familie laver en ret. På den måde finder jeg ud af, hvad der kan gøres bedre næste år. Sidste år stod den på jomfruhummer med jordskokker, stegt torsk med nødder og salat, oksemørbrad med trøffel og til sidst chokolade på en god håndfuld forskellige måder. Dem, jeg holder nytår med, ser jeg også flere gange i løbet af året. Normalt drikker vi en masse god vin, som så kulminerer nytårsaften. Sidste år startede vi med 1999 Cristal Champagne, gik videre til Salon, over til Leflaive og sluttede med Vega Sicilia. Det var sgu meget godt.
Efter middagen danser og hygger vi. Kl. 24 smutter drengene for det meste ud og skyder en masse lort af. Jeg går sindssygt meget op i fyrværkeri, og der bliver skudt et par tusind ud i luften. Det er det eneste lovlige tidspunkt, man kan få lov til at være en drengerøv igen.
Jeg er så heldig, at det er sjældent, jeg har tømmermænd. 1. januar sidste år var jeg lidt uheldig, da det var min tur til at tage nytårskuren på Varna. Dog er 1. januar oftest en total afslapningsdag. Jeg får lidt gode burgere udefra, der som regel smager ganske fornuftigt. Dog skal man vente på dem i en evighed, da den dag jo er junkdag nummer ét i mange familier. Men jeg spiser dem alligevel.