Maden & vinen: Hane i Riesling
Et godt match...
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj
1 hane/stor kylling a ca. 1½ kg
150 g perleløg
5-6 hvide asparges
Persille til pynt
Salt
Peber
Smør til stegning
1½-2 dl tør riesling
1½ dl piskefløde
Skær lår og bryststykker fra fuglen, brug resten til at koge suppe på. Pil løg. Knæk den træede rodende af aspargesene, skræl og skyl dem og skær dem i mindre stykker. Skyl, slyng og pluk persillen. Krydr kødet godt med salt og peber, og brun det på skindsiden i smør i en sauterpande eller stor gryde. Vend så skindsiden opad, og hæld vinen ved. Lad koge op, og skru så ned og lad det simre under låg i 10-15 minutter ved laveste blus. Tilsæt fløden, og lad det koge op igen. Lad saucen koge ind og skru så ned igen. Tilsæt løg, og lad retten simre videre 5-10 minutter. Kom asparges i, og lad dem simre med de sidste minutter. Drys den færdige ret med persille og servér brød eller nye kartofler til.
Tip: Spæde gulerødder, nye ærter, majroer eller andet grønt kan evt. tilsættes, men vær opmærksom på, at der er stor forskel på tilberedningstiden af de forskellige ingredienser, fx skal ærter nærmest bare lige have varmen i de sidste minutter, mens majroer kræver noget mere. Ideelt set bør man have samme vin i retten som i glasset, men det vigtigste er dog, at man bruger en vin, man også vil kunne drikke. En dårlig vin bliver aldrig bedre af at blive brugt til madlavning!
__________
Det familieejede Alsace-hus Paul Blanc har de senere år hævet sig op i det højere luftlag, fra at være en solid producent til at være ’bobler’ på tærsklen til topproducent. Blancs riesling hører ikke til de bentørre, men har en vis fedme ind over sig – ikke decideret sød, men det er riesling i den let citrusprægede og ret aromatiske stil.
__________