Du havde ikke behøvet at se mange minutters dansk fodbold for at vide, at Esbjerg fB var sidste sæsons talk of the town i vores lille, hjemlige fodbolddam. Og med rette. For nogle gange støder man på fortællinger, hvor virkeligheden overgår fantasien. Det var i høj grad også tilfældet, da alle os mandagstrænere sad på ræd og række og slubrede alle de gale EfB-beretninger i os, som var det en is på en varm sommerdag.

For med lige dele foragt og fascination blev historier om en gal tysk træner, sherifstjerner, spilleroprør og hvirvelvinde af kaos blot en hverdag, som vi alle fulgte intenst på afstand med en vis lettelse over, at galskaben ikke fandt sted i eget hus.

I stedet håbede vi blot, at der var nogle, der havde videodokumenteret det, så det ville komme endnu en forrygende fodbolddokumentar af sig, som vi tidligere har set det med Viborg FF, AGF, FC Midtjylland og ikke mindst Randers FC. Right, Perry?

Og heldigvis hørte fodbold- og tv-guderne vores bøn.

Den 19. maj fortalte TV Syd, at de havde et tv-program på trapperne om EfB med et års optagelser fra den tragiske sæson, og den 1. september var de første tre af i alt 11 episoder af ’Esbjerg fB: Love it or leave it’ tilgængelige på deres hjemmeside og i deres app.

Forventningerne har været store til denne videodokumenterede nyklassiker af en tragedie, som langt hen ad vejen også lever op til det, vi havde håbet på.

I serien følger man klubben i alle facetter og kommer tæt på de trofaste stabsfolk, ledelsen, spillerne og de hårdt prøvede EfB-fans. Fælles for dem alle er, at de tillader sig at have en flig af optimisme over for de nye Peter Hyballa-vinde, der blæser over Esbjerg, hvor alt andet end oprykning vil være ved siden af skiven.

”Det gør ikke noget at få nogle nye øjne på tingene,” konstaterer en af de livslange EfB-tilhængere, der trofast overværer alle holdets træninger.

Efter første kamp i sæsonen, som ender uafgjort, er folk i og omkring klubben fortsat fortrøstningsfulde. Men de skulle bare vide, tænker man som seer, hver gang nogen tillader sig at håbe.

Med hele fortællingen og derouten in mente føles det som at være vidne til at trafikuheld i slowmotion, for langsomt begynder tingene at skride, og det forhåbningsfulde billede krakelerer.

Den ene bizarre beslutning afløser den anden, og den konstante veksling mellem håb og håbløshed giver serien en interessant dynamik. Det er svært ikke at få ondt af de loyale EfB-fans og stabsfolk, der blot kan se magtesløse til, mens deres klub smuldrer – endda for rullende kameraer.

Kunne man ønske sig noget af ’Esbjerg fB: Love it or leave it’, var det, at man kom endnu mere ind i maskinrummet omkring Peter Hyballas afsked, hvor han fra den ene dag til den anden pludseligt forsvinder, uden at nogen for alvor påtaler elefanten i rummet, som helt åbenlyst var hans fejlcastede ledelsesstil.

Men som det er tilfældet med de tidligere nævnte serier om danske klubber, er det altid en fornøjelse at komme ind i de til tider lukkede klubmiljøer, og det her er ingen undtagelse.

Hvor den seneste klubfortælling om VFF endte med at udforme sig som et sandt eventyr, er ’Esbjerg fB: Love it or leave it’ det stikmodsatte. Et mareridt på steroider, som, desværre for EfB, er fremragende tv.

’Esbjerg fB: Love it or leave it’ er tilgængeligt på appen TV Syd Play eller lige her.