Martin Scorsese Spike Lee Tarantino brev til akademiet Oscars
Foto: To af brevets underskrivere, Martin Scorsese og Spike Lee (Gettyimages)

Omstridt Oscar-beslutning er en ’fornærmelse’, siger bl.a. Tarantino og Scorsese

Akademiet bag Oscar-uddelingen har haft en mildt sagt besværlig optakt til årets show. Seneste bump på vejen er et masse-underskrevet brev, som kræver omstridt beslutning ændret.

Gode råd er dyre i disse dage for de kære folk bag Oscar-uddelingen. Med en endeløs række af mere eller mindre kontroversielle beslutninger er Akademiet endt et sted, hvor tilsyneladende intet kan lykkes. En vaskeægte Uriaspost.

Seneste kontrovers er Akademiets beslutning om ikke at uddele priserne for ’cinematography’, ’film editing’, ’live-action shorts’ og ’makeup and hairstyling’ under showets liveudsendelse, som det plejer, men i stedet i løbet af reklamepauser.

Beslutningen er taget for at mindske showets løbetid fra fire til tre timer, men de fire kategorier, som i år må se sig neglegeret, vil næste år igen være at finde i liveudsendelsen. De fire Sorteper-pladser vil nemlig gå på turnus, lyder planen fra Akademiet.

Utilfredshed i branchens prominente rækker

Men lad os bare sige, at planen ikke er landet blødt hos alverdens filmfolk. På Twitter blæste debatten som sædvanligt op, da beslutningen tidligere på ugen blev annonceret, men nu har utilfredsheden indtaget en mere formel karakter.

I et brev til Akademiet plæderer en lang række prominente filmskikkelser - filmfotografer, instruktører, klippere og så videre - for, at beslutningen, som de kalder for en ’fornærmelse mod de af os, som har viet vores liv og passion til vores valgte profession’, simpelthen tilbagetrækkes.

Blandt underskriverne finder man blandt andre stjerneinstruktører som Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Spike Lee og Spike Jonze.

Brevet - som du kan læse her via The Hollywood Reporter - afsluttes med at citere et Twitter-opslag, som Seth Rogen, der også har underskrevet den vægtige appel, skrev efter beslutningens annoncering først på ugen:

”Hvilken bedre måde at hylde filmbedrifter på end IKKE at offentligt hædre de mennesker, hvis job bogstaveligt talt er at filme ting.”

Akademiet uddyber

Ifølge Variety blev dette brev sendt afsted, akkurat før Akademiet selv fik sendt en uddybende mail ud til dets medlemmer.

Heri – altså i mailen fra Akademiet – fastslås det, at ingen kategorier vil blive præsenteret på en facon, så de fremstår mindre værd end nogen andre, og at det eneste, som ikke vil blive vist fra de føromtalte fire kategorier, er vindernes gang fra stolen og til scenen.

Det sidste ord er nok næppe blevet sagt, før årets Oscar-uddeling finder sted den 24. februar.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film