Første date kan være en prøvelse," mener den 32-årige fotograf og journalist Lasse Lundberg Andreasen, der har været på mange første dates arrangeret over dating/sex-app’en Tinder.

”Jeg bliver nervøs, griner sikkert lidt for højt. Hvad synes hun om mig? Er jeg sjov nok? Hvor mange søer skal man gå rundt om, før man kysser? Har jeg kaffeånde?”

De mange møder med fremmede kvinder og høje forventninger har inspireret Lasse Lundberg Andreasen til fotoprojektet ”Når vi mødes,” hvor han har fotograferet ni kvinder i løbet af de første fem minutter af deres date med ham. Hvor de i øvrigt ikke måtte tale sammen. Et lettere akavet dogme for en situation, der i forvejen kan være en prøvelse.Euroman.dk har talt med Lasse Lundberg Andreasen om hans forhold til Tinder, hvordan projektet blev til, og hvordan det var at være på date uden at måtte tale med selv samme date.

Lasse, hvornår og hvorfor kom du på Tinder?

”Jeg tror, der er mange, der kender det almindelige besvær med at indlede en samtale med en fremmed kvinde. Der er den her app jo en meget nem måde at komme over det problem på. Jeg har været på Tinder on/off i to et halvt års tid. Jeg kom på for at se, om jeg kunne møde en, jeg havde en god kemi med.”Hvordan fik du ideen til dit projekt?

"Jeg swipede til højre og gik på en masse dates, uden at jeg rigtig syntes, at jeg kom videre. Det var på en måde uforløst for mig. Så efter adskillige dates begyndte jeg at tænke over, hvad Tinder betyder for, hvordan jeg mødes med en kvinde. Jeg ville undersøge, hvad der sker, når vi mødes. På et tidspunkt bliver den umiddelbare kontakt nødt til at blive til noget mere. Jeg havde lyst til at udforske det her møde visuelt. Jeg ville prøve at vise, om den flygtighed, som, jeg synes, der er i Tinder, også manifesterer sig i det fysiske møde. Men det var også for at se, hvordan de her kvinder opfatter mig de første fem minutter af vores date.”

Han inviterede omkring 150 kvinder, som han havde matches med på Tinder, på date med følgende tekst:

”Vi taler først sammen, når der er gået fem minutter. Hvad der sker i de første fem minutter, er meget op til dig. Måske sidder du og kigger på mig, måske gør du noget helt andet. Jeg har ingen forventninger til din reaktion – jeg fotograferer og dokumenterer blot, hvad der sker.Når de fem minutter er gået, lægger jeg kameraet væk.Hvad tænker du om det?”Hvordan reagerede kvinderne på din lidt aparte forespørgsel?

”Den mest almindelige reaktion var ikke at svare tilbage, men det havde jeg nu forventet. Nogen syntes, det lød spændende men havde ikke så meget lyst selv, og andre skrev, at det var helt vildt langt ude. Men nogen havde oplevet det, der var værre. F.eks. analmanden, der søgte en kæreste, der skulle være vild med analsex.”

Ni kvinder sagde ja til at medvirke. Hvordan gik din første første date?

”Vi mødes, så siger jeg hej, så siger hun hej, så står hun og kigger lidt, så siger hun noget til mig, og jeg ryster på hovedet for at markere, at vi ikke må snakke. Før daten havde jeg udset et sted, vi skulle sidde, der lå et stykke væk. Vi følges derhen gennem en ret snæver passage. Foran os går der en person i meget langsomt tempo. Alt ved situationen var bare mega mega akavet. Det syntes hun også. Det kunne jeg se i hendes blik, da jeg kiggede på hende og smilede for at forsøge at løsne situationen lidt op. Jeg begyndte at fotografere, og jeg kan afsløre, at fem minutter kan føles som lang tid. Der lå så meget spænding i situationen, hvilket jeg synes, var interessant, og det fik mig til at gå videre med projektet.”Hvordan gik resten af dine dates generelt?

”Stemningen ændrede sig helt klart. Jeg følte tit, at jeg efter de fem minutter havde brugt meget af kvindernes goodwill. Det kan jo virke overvældende at blive fotograferet på den måde. Nogen syntes, det var godt med et projekt for daten, andre ville bare gerne glemme, hvad der lige var sket. Men alle var gode dates. Der er den klassiske med en gåtur rundt om søerne. Bryggen er også et rigtig godt sted, og Vestre Kirkegård var en god oplevelse, fordi der bare er sindssygt smukt.”

Var der nogen, der blev til anden dates?

”Ja”.Hvad viser dine billeder fra projektet?

”Jeg synes, jeg har fanget de situationer, der bare er daten. Den er flirtende, den er akavet, man beskytter sig selv, prøver at åbne sig op. Det, synes jeg, billederne viser; at man skal være åben over for dét, der umiddelbart sker i mødet. Have et åbent sind,”

Hvad har du lært om at date?

”At et møde er utrolig mange ting. Det handler om at være bevidst om, hvad der sker i situationen. Man skal være rigtig meget i nuet, og det blev jeg nødt til med mit kamera, hvor jeg fortolkede hvad der skete,”

Dater du på en anden måde nu end før projektet?

”Jeg tager lige en pause fra at date. Jeg har brugt mig selv rigtig meget, og det kan være lidt hårdt, selvom det var min egen ide, og jeg holdt meget af det,”

Er der noget, du vil gøre anderledes på din næste første date?

”Det er et rigtig godt spørgsmål. Nu har jeg jo den her bagage med mig, så det bliver interessant, om jeg lægger mærke til kvinderne på samme måde. Hvad er det præcis, hendes kropssprog fortæller mig? Hvordan har hun det i situationen?"Er du stadig på Tinder?

”Ja, men kun for at kommunikere med de her kvinder fra projektet og sende dem billeder. Men jeg har ikke swipet i lang, lang tid. Jeg skal lige have en pause!”

Hele projektet kan ses her.

LÆS OGSÅ: Tinder introducerer ny fortrydelsesknap

LÆS OGSÅ: Sådan ser Tinder ud i virkelighedens verden

Læs OGSÅ: Danskernes nye fest-app kan blive den næste store ting