scroll-down

Slut med frosne fødder: Sådan holder du dig varm på skiferien

47-årige Rasmus Lundby er skiinstruktør, formand for Den Danske Skiskole og en af Danmarks mest erfarne skiløbere. Her kommer han med en række råd til, hvordan du holder dig varm på skibakken, og hvorfor det er vigtigt ikke at blive kold.

Af Simon Kirkegård
Foto: Kenneth Pihl Nissen
Mode Euroman

Hvor vigtig er ens beklædning, når man står på ski?

”Der er slet ingen tvivl om, at den gode påklædning spiller en enormt stor rolle for den gode skitur. Hvis man har det koldt, bliver skiferien ødelagt. Folk taler tit om have de rigtige støvler og de rigtige ski, men den gode beklædning er mindst lige så vigtig. Jeg har gennem mit job som skiinstruktør oplevet masser af folk tage tidligt ned fra en ski-dag, fordi de har alt for dårlig beklædning.

Det, der sker, når man bliver for kold, er, at kroppen bruger enormt meget energi på at holde sig varm. Og når den gør det, bliver det svært at køre godt på ski, fordi kroppen mangler energien. Får man kolde fødder, bliver det rent finmotorisk svært at dreje skiene ordentligt. I længden kan det også blive farligt. Jo koldere kroppen er, jo dårligere står man på ski, og derfor er det også farligere. Både for dig selv og for andre.”

Hvordan holder dig varm, når du står på ski?

”Udover den sædvanlige skipåklædning har jeg fem ting, som er ekstra vigtige for mig. Det første er det, man kalder en 'Buff’. Det er en halsedisse, og det er det bedste, man kan have på, for at holde varmen. Den koster næsten ingenting og kan fås alle steder.

Den anden ting er et tyndt løbepandebånd. Det er sådan et, som man typisk køber i en løbeforretning, og det koster ikke alverden. Det er perfekt til at have inde under hjelmen, hvor det giver lidt ekstra varme. Det kan især være rart på kolde skidestinationer som eksempelvis i Norge eller i USA. Hvis man skal til et varmere skisted som alperne, er pandebåndet ikke nødvendigt i samme grad."

Se, hvad vi ellers skriver om: Ski, Bukser og Ferie