Mejerist Jørgen Hoff laver ost på gammeldags manér: ”Det er den eneste ost, vi kan være stolte af herhjemme”

Vi har talt med Jørgen Hoff, indehaver af Gundestrup Mejeri og mejerist, om rygeost.

Mejerist Jørgen Hoff laver ost på gammeldags manér: ”Det er den eneste ost, vi kan være stolte af herhjemme”
Offentliggjort

Hvordan er du kommet ind i rygeost-branchen?

”Jeg er jo fynbo, og jeg er født og opvokset på Fyn. Gundestrup er sådan et mejeri, der ligger på landet. Det er ægte idyl. Verdens smukkest beliggende mejeri. Det kunne jeg ikke stå for, så jeg købte det i 2007, og da lavede man allerede rygeost her. Jeg havde ikke prøvet at lave det før – jeg havde selvfølgelig prøvet at spise det før, for det smagte sgu også godt dengang – og vi har tidoblet produktionen, siden jeg købte stedet. Jeg har et motto, der hedder: ’Alle har ret til en ordentlig rygeost’.”

Jeg kan læse mig til, at den fynske rygeost er den originale danske ost. Hvad betyder det egentlig?

”Det er den eneste ost, vi kan være stolte af herhjemme, fordi den rent faktisk stammer herfra. På de fynske gårde i gamle dage, når man lavede smør, var der både kernemælk og skummetmælk til overs, og så fandt man ud af, at man kunne blande de to ting, og så fik man det, man kalder en knapost, der er en syrlig friskost.