Fusionskøkkenet har længe været lidt af en bastard på den gastronomiske scene. Alligevel har folkene bag den populære Italo Caffé på Værnedamsvej åbnet endnu et skud på deres populære ’Italo’-stamme, der også består af restauranten Italo Disco på Oehlenschlægersgade. Det gjorde de i starten af februar, da de med en soft opening kunne præsentere københavnerne for Italo Thai i nabolokalerne til hitcaféen på Værnedamsvej, som de åbnede sidste år.

Og ja, Italo Thai lyder lidt mærkeligt, men i de lokaler, som tidligere husede en thai-restaurant, har italiofilerne valgt at beholde udvalgte retter fra Thai Home. Det betyder, at stedet i midten af januar åbnede med en menu, som både byder på ting som friterede forårsruller og focaccia med burrata til forret, mens du efter småretterne kan få et udvalg, som spænder fra spaghetti cacio e pepe til helstegt havbars med pak choy og ris.

Vi har sat os for at opklare mysteriet bag en af Københavns måske mærkeligste madkombinationer og finde ud af, om fusionskøkkenet blev erklæret dødt for tidligt. Og hvem bedre til at svare på det end medejer af netop Italo Thai, Levent Engin?

Hvordan kom I frem til, at I både skal have italiensk og thailandsk mad på menukortet?  

”Jeg har været stamkunde hos den thai-takeaway, som lå her før, og jeg holder meget af den type mad. Det lå lidt til højrebenet, at det skulle være twistet, når vi gerne ville gøre noget anderledes i stedet for at åbne endnu en klassisk italiensk restaurant på Vesterbro. Dem er der masser af i forvejen. Jeg ved godt, at det her i manges øjne er en lidt obskur blanding, men vi er først og fremmest en italiensk restaurant, som serverer nogle retter fra det thailandske køkken. Mit hjerte banker i sidste ende for det italienske, men vi har også valgt at holde fast i det asiatiske for at give os selv en udfordring.”

Hvilke faldgruber er der forbundet med at fusionere de to køkkener?

”Jeg ved ikke, om der er nogen. Jeg ser det mere som muligheder, fordi vi kan give folk en anden oplevelse, end de kan få andre steder. Vi gør også noget for at undgå, at de anderledes smagsblandinger bliver forstyrrende, i og med at vi serverer et glas af likøren ’Sgroppino’, som skal rense paletten, efter man har fået sin thai-retter, inden man skal i gang med det italienske. Det, synes folk, der har prøvet det, fungerer godt.

Når du laver mad derhjemme, holder du dig nødvendigvis heller ikke til ét køkken ad gangen. Der blander du også tingene, hvis du fx laver en asiatisk salat, uden at resten behøver at være asiatisk. Det gør ikke noget, så længe det smager godt. Og hvis man ikke er til blandingen, kan gæsterne også bare komme og nøjes med at bestille italienske retter.”

 Har I nogen retter, hvor begge køkkener kommer til sin ret?

 ”Nej, dem holder vi hver for sig som udgangspunkt. Det er ikke, fordi vi fx laver en pastaret med papaya. Jeg vil ikke udelukke, at vi kan finde på noget, hvor det giver mening, men vi holder det adskilt indtil videre. Vi lader os selvfølgelig inspirere, men målet er i sidste ende at lave god italiensk mad og god thailandsk mad på samme tid.”

Er fusionskøkkenet på vej tilbage?

”Det tror jeg ikke nødvendigvis. Generelt tror jeg, at folk er klar til, at helhedsoplevelsen på en restaurant bliver lidt anderledes. Det har vi kunnet se de sidste fem år, hvor det også handler om festen og den gode stemning, og at det hele ikke behøver at være så prætentiøst. Tidligere var det meget hr. og fru Danmark, som lørdag aften sad pænt og spiste med kniv og gaffel på restauranterne. Det har ændret sig stille og roligt i løbet af de seneste år, hvor hele ’gå ud at spise’-kulturen er blevet mere løssluppen. Det kan også gøre, at folk er klar til at være mindre låste i deres forhold til den mad, de spiser, når de er ude, så det ikke behøver at være så firkantet, bare fordi man går på en italiensk restaurant. Jeg tror, folk er klar til at acceptere, at man kan få nogle thailandske forretter, inden der kommer italiensk på menuen, uden at det behøver at være mærkeligt.”

Italo Thai ligger på Værnedamsvej 10 og holder ’Grand Opening’ fredag den 24. februar.