Når nogen her til lands er gode til deres håndværk, så gode, at de faktisk kan måle sig med nogle af de bedste i verden, kan man ikke undgå at mærke en vis patriotisk lune opstå nede i maven. Lige i dette tilfælde kan det dog lige så vel være de 46 procent alkohol, som den prisvindende whisky fra Mosgaard i Oure på Sydfyn holder, der skaber lidt termisk energi i mellemgulvet.
Whisky Batch #8 Pedro Ximenez Cask er det fulde navn på månedens flaske. Og lad os få sildesalaten på plads med det samme: Ved World Whiskies Awards 2021, som er verdens største whisky-prisuddeling, vandt lige netop denne skønhed fra det sydfynske guldmedaljen i ’Best Danish Single Malt’. Og det siger altså ikke så lidt, for vi er nogle forbandet gode whiskymagere her til lands. Når man vinder Danmarks bedste whisky, får man lov til at stille op mod de helt store drenge fra fx Skotland i verdensmesterskaberne. Men som grundlæggerne af Mosgaard Whisky, Jes og Gitte Mosgaard, siger det;
”Det er heldigt, at vi ikke gik hen og vandt verdens bedste whisky. For så havde vi jo ikke mere at lave.”
Og det ville være en skam. For der er nemlig kun udgivet 488 styks af lige netop denne flaske, og lur os om ikke du får lyst til at handle lidt mere hos Gitte og Jes, når først du har stukket snuden i en af deres gyldne kreationer. Smagsnoterne i Pedro Ximenez Cask byder på blandt andet chokolade, æbler, kaffe og tørrede frugter. Når whiskyen kan bryste sig af sådan et smukt kradsende spansk navn, er det fordi, den har ligget på Pedro Ximenez (PX, red.) fade. PX er en meget tung sherrytype, der giver whiskyen et godt nøk op på intensiteten og sødmen.
”Det kan hurtigt blive for intenst med PX-fadene. Derfor lagde jeg whiskyen på fransk eg i de første par år, hvorefter jeg lagde den på PX det sidste halvandet år for at give den sidste sødme fra sherryfadene. Jeg har tidligere været lidt bange for PX-fadene, men jeg er begyndt at lade den ligge længere og længere. Det falder godt i folks smag, kan jeg fornemme,” siger Jes Mosgaard.
I Skotland siger man, at blødt vand giver hård whisky, og hårdt vand giver blød whisky. Derfor er det slet ikke tilfældigt, at Mosgaard ligger på Sydfyn, hvor vandet er notorisk hårdt og mineralholdigt. Det giver lige netop den milde, søde og bløde whisky, som Jes og Gitte er vilde med.
Jes siger, at du skal hælde Pedro Ximenez Cask op på 20 grader, lade den trække 10 minutter i glasset og give den et par dråber vand oveni til sidst, inden du skyller ned. Vi lytter til Jes, og siger skål.
Mosgaard whisky – batch #8 Pedro Ximenez Cask koster 595 kroner og kan købes her.