Thomas Laursen
Foto: Søren Gammelmark

Manden bag Noma-myren: ”Der venter os så meget genial mad i naturen”

Hvis man skal pege på en person, der i helt særlig grad har været med til at åbne op for naturens spisekammer i Danmark, så er det Thomas Laursen. Noma-myren er i dag nærmest blevet mainstream og ordet sankning en helt naturlig del af det danske sprog. Hovedmanden bag begge dele præsenteres her – for hvem er denne urternes Godfather egentlig, ham, de kalder Myremanden og Urtekongen. Vi besøgte ham i efteråret i Sejs ved Silkeborg.

Efterår og regnen pisker ned! Vinduesviskerne i bilen kører på max, mens jeg drejer fra motorvejen og nærmer mig Sejs – sidste lille stationsby inden Silkeborg. Det er her i Sejs, at Thomas Laursen har sin hjemmebane. Måske tilfældigt valgt, men meget passende i forhold til en perfekt lokation for Danmarks mest kendte sanker. Vi har nemlig forskellige typer skov, mark, eng og sø inden for en meget overskuelig radius. På ’thomask’ bedre beskrevet som en alsidig adgang til diverse biotoper. Steder, hvor han året rundt nemt kan høste løs af naturens tæt på uendelige spisekammer.

Et hyggeligt sortmalet træhus udgør de fysiske rammer, og indenfor møder jeg Thomas siddende foran computeren ved et lille rundt spisebord. Der er lige et par sidste mails, som hurtigt skal besvares. Der er gang i forretningen! Det første, man lægger mærke til i den spartansk indrettede stue, er de mange fyldte og farverige patentglas med alverdens hjemmesyltede og fermenterede ingredienser, der udgør indholdet på stuereolen. Naturen er i bogstavelig forstand taget med helt indenfor og udgør dels forrådskammer og dels udsmykning, der hvor billederne fra ferien og skønlitteraturen normalvis ville tage plads.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her