Michel Michaud: ”For mig er østers ikke luksus, men svarer næsten til, når danskerne spiser hotdogs” scroll-down

Michel Michaud: ”For mig er østers ikke luksus, men svarer næsten til, når danskerne spiser hotdogs”

Michel Michaud er en kokkelegende i dansk gastronomi, for han skabte en revolution i hakkebøffens højborg og bragte det franske cuisine til Danmark i 1970’erne. Her fortæller den 75-årige kok om sin gamle madklub med Prins Henrik, historien bag signaturkagen Gateau Marcel, og hvorfor han ikke kan fordrage at spise ost.

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Santiago de la Vega
Gastro Euroman

Hvad har været dit bedste måltid?

”Indmad hjemme hos Prins Henrik på Fredensborg Slot. I 1998 skabte jeg en madklub med nogle venner, fordi vi alle elskede at spise indmad. Jeg har spist så meget indmad, at jeg fik podagra (urinsyregigt, red.) af det. Madklubben udviklede sig til at have 12 medlemmer til sidst, heriblandt Prins Henrik, kokken Jean-Louis Lieffroy og en svensk konsul. Opgaverne gik på turnus, og vi mødtes to gange om året, hvilket altid var på Fredensborg Slot.

Vi spiste ting som lammenyrer, kalvenyrer, kalvelever og hjerne. Jeg har en sjov anekdote, som jeg næsten ikke ved, om jeg kan tillade mig at fortælle. Engang havde vi en middag i løbet af efteråret, og Prins Henrik havde skudt tre krondyr. Pludselig blev der serveret en tallerken med et lillebitte stykke i midten og noget garniture til. Vi spurgte alle sammen Prins Henrik: ’Hvad er det her for noget, vi spiser?’ Han svarede: ’Det er tissemanden fra et krondyr.’

Og så løftede han armen for at signalere, at de havde skudt krondyret, mens den havde erektion, så der var kød nok til alle. Sådan var Prins Henrik. Altid klar med en sjov bemærkning, og jeg faldt ofte ned af stolen af grin.”

Hvad har været dit værste måltid?

”Min kone og jeg spiste engang på Bornholm, og det var en kendt kok, der lavede maden. Stemningen var hyggelig på restauranten, og forretten kunne vi heller ikke klage over, men så serverede de en rødspætte til hovedret. Der begyndte at lugte meget dårligt, og jeg sagde omgående til min kone: ’Du rører den ikke’. Rødspætterne var rådne, vidste jeg med det samme. Vi bad tjeneren om at fjerne tallerken igen og give os vores dessert i stedet. Det endte med, at vi fik en undskyldning fra chefen, og at de insisterede på, at vi ikke skulle betale for noget som helst.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi, Kokke og Interview