Sæt en umamibombe på morgenbordet med denne rognomelet
Alle kender torskerogn, stenbiderrogn og caviar fra stør, men rogn fra andre danske spisefisk går ofte til spilde. Og det er en skam. Prøv fx at tilføje silderogn eller lakserogn i en omelet, som tilfører en god umamismag til æggene.
Friskkværnet peber, tilsmag evt. også med lidt salt
1 spsk olie
Frisk koriander
Sådan gør du:
Slå hønseæg ud i en skål, tilsæt sojasauce og peber, og rør rundt med en gaffel.
Skær forårsløg i fine ringe, og tilsæt dem sammen med 1 spsk. rogn.
Varm en slip-let-pande op ved middelhøj varme med 1 spsk. olie, hæld æggemassen på, og lad den begynde at sætte sig.
Rør langsomt rundt i modsatrettede cirkler med to gafler, mens omeletten sætter sig helt; det må gerne blive en rustik og lidt rodet ret. Den skal ikke vendes som traditionelle omeletter.
Lad omeletten glide af på en tallerken, og drys koriander og evt. lidt ekstra rogn over.
Rognen har forskellig tekstur i toppen i forhold til bunden, som er kraftigst opvarmet af panden. Denne omelet er en sand umami-bombe med umami fra hønseæg, fiskeæg og sojasauce.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.