Det kan godt være, at ’The Sopranos’ sluttede efter seks sæsoner i 2007, men lige siden da har seriens mest hardcore fans spekuleret over, hvad det egentlig var, der skete.
 
Det er her, du skal stoppe med at læse, hvis du endnu ikke er kommet gennem alle seks sæsoner af serien, for nu kommer alle de store afsløringer.
 
Nogle mener, det står helt klart, at det er Tony Sopranos død, vi bevidner på dineren, hvor han mødes til middag med Carmela, A.J og Meadow, som kommer for sent. Idét Meadow træder ind ad døren, klipper kameraet over til Tony, før skærmen går i sort, og det er altså dér Tony Soprano antageligvis lader livet.
 
Omvendt er det også dem, der mener, at blackoutet ikke nødvendigvis er lig med mafiabossens absolutte død – men tværtimod at chancen, for at han lever videre efter seriens afslutning, er ligeså stor.
 
Nu, langt om længe, kan diskussionen slutte. Seriens skaber, David Chase, har nemlig afsløret, hvordan aftenen dengang på dineren endte for Tony Soprano i den nye bog, ’The Soprano Sessions’. Her refererer David Chase til den ikoniske, afsluttende scene som en ’dødsscene’ og uddyber desuden, at han havde haft en idé om, hvordan serien skulle slutte i omkring to år forinden optagelserne.  
 
Selvom David Chase efterfølgende trækker lidt i land, og samtalen kommer til at stikke lidt i begge retninger, synes hans udtalelser at være bevis nok. Tony Soprano endte sine dage over forretten på en diner med familien ved sin side.  
 
Men selvom vi nu ved, at historien ender på tragisk vis, kan vi i det mindste glæde os til at se mere til mafiafamiliens fortid. Der er nemlig en ’The Sopranos’-film på vej, som foregår i 70’ernes New Jersey – dengang hvor Tony Sopranos far styrede sagerne med hård hånd.