Hvad er din bedste investering?

”Omkring årtusindeskiftet var det meget moderne at købe biotekaktier. Jeg købte blandt andet Genmab-aktien, og den har jeg holdt fast på. Siden er den steget mere end 1.000 procent. Jeg har også ejet en aktie i GN Store Nord et par gange. Sidst købte jeg den efter finanskrisen, jeg har den stadig og har tjent mere end 700 procent på den.”

Hvad er din dårligste investering?

”Det må være Klaus Riskær Pedersens Akkumulator Invest, som jeg investerede i, da jeg gik på handelshøjskolen. Det var et chok, da selskabet gik i nul i 1992. Jeg var med til en generalforsamling, hvor en af de store investorer faldt om på talerstolen, fordi selskabet var nul kroner værd, og hans penge var væk. Man troede ikke, at ting kunne gå i nul, men det var lektien. Aktier kan blive nul kroner værd, og det skal man vide som investor.

Klaus Riskær var sådan en, der var ude at købe selskaber op for at finde skjulte værdier i selskaberne. Han var aktivistisk med et kapitalistisk syn for øje, og det var spændende. Jeg vil ikke sige, at jeg så op til ham, men det var i yuppietiden, og der var lidt stjernestøv over alle dem, der gik på Café Victor, og Klaus var en af dem.”

Hvorfor har du valgt en ejerbolig?

”En ejerbolig er en god investering. Murstenene bliver bare mere og mere værd. Der kommer flere mennesker på jorden, og selv om der bliver bygget og bygget, er det ikke nok til at følge med efterspørgslen. Vi købte vores hus på Amager i 2004. Priserne faldt tilbage under finanskrisen, men ellers er de gået stabilt opad.”

Hvordan har du lånt til boligen?

”Jeg er totalt gammeldags med fastforrentede lån og afdrag. Det kan man grine af, for havde jeg taget variabelt forrentede lån, ville jeg have sparet endnu flere penge. Men jeg var en gammel gnier allerede dengang, så jeg tog fast rente til omkring 7 procent. Siden har jeg omlagt lånet nogle gange, og lige nu er vi nede i 2,5 procent.”

Køber du ny eller brugt bil?

”Jeg har altid købt brugt. Da jeg havde fået tre børn, købte jeg en Ford Galaxy. Da den ikke kunne mere, leasede jeg en folkevogn. Jeg synes, det er dyrt at købe en bil, når jeg kun bruger den, når jeg skal i sommerhus, på ferie eller til fodbold.

Biler er det omvendte af mursten – så snart man kører ud fra forhandleren, falder den i værdi. Når jeg leaser, er det ikke mig, der har værditabet.”

Hvordan bruger du penge på dine ferier?

”Vi skifter i familien hver sommer mellem at være i udlandet og i Danmark. I år skal vi til Samsø og smutte lidt sten. Så kører vi selv, for det giver den bedste frihed, hvis vi opdager et museum eller en lille by på vejen. Når vi er i udlandet, flyver vi, og så lejer vi en bil på destinationen. Men der behøver ikke at være en udflugt hver dag.

Vi har travlt til daglig, så det er rart bare at være sammen, spille kort, læse bøger og være i hinandens nærvær. Vi bruger især penge på at spise nogle lokale specialiteter, som vi kan tale om, når vi kommer hjem.”

Blå bog

Lars Persson, 49 år.

Til artikel.jpg

Selvstændig investeringsrådgiver.

Har arbejdet med teknisk aktieanalyse siden 1997. I ’Millionærklubben’ på Radio24syv deler han ud af sit syn på aktier fra Danmark, Sverige og Norge. Bor i Tårnby på Amager med sin kæreste og deres tre børn på 13, 16 og 20 år og træner en flok fodbolddrenge i den lokale fodboldklub.