Herrelandsholdet og hummel bringer ikonisk landsholdstrøje tilbage: ”Det er vigtigt at hylde de gamle landshold” scroll-down

Herrelandsholdet og hummel bringer ikonisk landsholdstrøje tilbage: ”Det er vigtigt at hylde de gamle landshold”

Hummel har gennem tiden skabt nogle af de mest mindeværdige landsholdstrøjer, som for evigt vil fremkalde specielle følelser hos danske fodboldfans, når man først lægger øjnene på dem. I forbindelse med hummels 100-års jubilæum har de valgt at genudgive én af dem, nemlig den legendariske udebanetrøje fra 1986, som det danske landshold vil bære i kampen mod Nordirland den 16. juni i Parken. Kasper Schmeichel, Alexander Bah og Mathias Jensen fortæller her om hyldesten af et af tidernes bedste hold og deres velkendte trøje.

Sport
dbu hummel

Ret skal være ret: Det var 1992-holdet, der hjemtog EM-guldet og står som det mest succesfulde hold i dansk fodboldhistorie. De vil for altid være en stolthed for os danskere.

Men seks år inden den store triumf i Sverige rendte et andet landshold rundt til verdensmesterskabet i Mexico og trak overskrifter i hele verden.

1986-holdet med spillere som Preben Elkjær, Michael Laudrup, Morten Olsen og Frank Arnesen og med tyske Sepp Piontek på bænken indprentede sig i de danske fodboldhjerter med noget af det mest underholdende fodbold, vi danskere har set.

Selv i dag refereres der stadigvæk til Pionteks tropper, når samtalen falder på, hvilket af vore landshold der er det bedste gennem tiden, selv om de aldrig endte med at vinde noget – andet end danskernes gunst.

Ja, selve spillet på banen, der mere end noget andet var ekstremt offensivt, var og er en stor årsag til, at ’86-holdet i dag betegnes som et af dette lands mest spektakulære hold gennem tiden.

Men man kan heller ikke sige 1986, VM-slutrunden i Mexico og Danish Dynamite, uden at et billede trikoterne fra dengang toner frem for den indre nethinde.

Der er nemlig ingen landsholdstrøje mere ikonisk end 1986-udgaven.

I forbindelse med, at hummel i år kan fejre deres 100-års jubilæum genudgiver det danske sportsbrand, der efterhånden er vævet godt ind i det danske landsholds historie og dna, det nationale klenodie, som ’86-trøjerne må siges at være.

Og ikke nok med det, så vil hyldesten af både hummel og holdet fra 1986 blive markeret, når 2023-udgaven af det danske herrelandshold går på banen mod Nordirland i Parken den 16. juni iført udebanetrøjen og de ikoniske træningsdragter fra dengang.

Her fortæller de tre landsholdsspillere Kasper Schmeichel, Alexander Bah og Mathias Jensen om deres eget forhold til tidligere landshold, og hvorfor det er vigtigt at hædre dem.

Se hele kollektionen her

Kasper Schmeichel

Hvad var dit første indtryk, da du så målmandstrøjen?

”Jeg er mest vant til at stå i sorte, gule og grønne målmandstrøjer, så for mig er den virkelig interessant og anderledes – på den gode måde.”

Hvad siger du til den historiske reference? 

”Det kan jeg virkelig godt lide, og det er selvfølgelig sjovt, at det er trøjen fra 1986, for det er mit fødeår. Nu oplevede jeg jo ikke selv det landshold, men jeg har selvfølgelig set mange billeder af den efterfølgende. Og Hummel har ramt den meget godt, må jeg sige.”

Hvordan har du det med at skulle træde i fodsporene på et gammelt landshold?

”Man fører jo en arv videre på en eller anden måde. Jeg har jo qua min far fulgt landsholdet, siden jeg blev født, så landsholdet har altid betydet rigtig meget for mig. Selvom jeg først begyndte at følge 90’-landsholdene, har jeg jo hørt så meget om ’86-landsholdet, der har en ikonisk plads i dansk landsholdshistorie. Det passer mig glimrende.”

Og så var det jo en, din gamle ven og målmandstræner Lars Høgh stod i.

”Ja, og det er nok det, der gør den mest speciel. Måske gør det også trøjen mere ikonisk, end den egentlig var. Men jeg glæder mig til at stå i den.”

Alexander Bah

Hvad synes du om trøjerne?

”Først og fremmest synes jeg, at de er virkelig fede. De er jo ekstremt retro, og det tror jeg, den danske befolkning vil tage godt imod.”

Hvad synes du om, at man genudgiver en gammel landsholdstrøje?

”Jeg kan rigtig godt lide, at man dykker ned i historien, og jeg synes også, at det er vigtigt at hylde de gamle landshold. Det er jo dem, man så billeder af, da man selv begyndte at gå til fodbold, og de har været en stor motivation til, hvor jeg selv er i dag. Jeg kan i hvert fald huske, at billederne fra 1992-holdet, som jeg aldrig selv oplevede, har været med til at fodre drømmen om at blive professionel fodboldspiller og komme på landsholdet.

Hvad var egentlig din første fodboldtrøje?

”En Schalke 04-trøje med Ebbe Sand på ryggen. Han var nok lidt mit idol, da jeg var lille men mere på grund af hans landsholdskarriere end tiden i Schalke. Jeg kan også huske, at jeg havde sådan en generisk, rød trøje, hvor der på ryggen stod ’Danmark’ og ’10’ på. Man må sige, at denne her er væsentligt federe.”

Hvem er den bedste højre back i landsholdets historie?

”Hmm … Måske Lars Jacobsen.”

Mathias Jensen

Tror du, at ’23-holdet er bedre end ’86?

”Ha ha, det er svært at svare på, for fodbold er jo en helt anden størrelse end dengang. ’86-landsholdet er ikonisk, og det er det af en årsag. De fik jo virkelig meget omtale, fordi de spillede så god fodbold, og de kunne være blevet verdensmestre, hvis man kiggede på deres niveau ved den slutrunde i Mexico. Det vil måske være at tage munden for fuld at sige, at vi er bedre end dem.”

Hvad er dit eget forhold til tidligere landshold?

”Jeg har fulgt med i landsholdsfodbold, så længe jeg kan huske. Mit første minde med landsholdet er VM i 2002. Jeg var i sommerhus i Jylland med hele min familie, og vi sad alle sammen og så det.”

Var der en spiller på landsholdet, du beundrede, da du var yngre?

”Dem, der står klarest for mig, er Jon Dahl Tomasson og Daniel Agger. I et bredere perspektiv har jeg, fra jeg begyndte at få øjnene op for, hvad der foregik mellem felterne, set op til spillere som Iniesta og Zidane. I dag er det nok spillere som Toni Kroos og Luka Modric, jeg kigger mod.”

Hvad var den første landsholdstrøje, du ejede?

”Det var faktisk 2002-trøjen.”

Er det angstprovokerende at skulle træde i fodsporene på ’86-holdet?

”Det vil jeg ikke sige. Det er ikke sådan, jeg føler, at vi skal ind og præstere som dem. Vi skal bare. Jeg synes mere, at det er fedt, at man hylder sådan et ikonisk hold og trøje.”

Se hele kollektionen her

Se, hvad vi ellers skriver om: Landsholdet, Danmark, Fodbold og Fodboldtrøjer