Der er stadig få pletter på verdenskortet, hvor det moderne liv ikke er presset ned over det hele. Et er de steder er Omo valley i det sydlige Etiopien.  

Det menes at være hjemsted for ca. 200.000 mennesker fra stammerne Arbore, Ari, Mursi, Bena, Bumi, Daasanech, Dorze, Hamer/Hamar, Kwegu, Konso, Tsemay og Turkana. 


Dreng kun iført et markant trækors om halsen, Omo River - Etiopien 2012 (Foto: Mikkel Grabowski)

Man kommer dertil fra hovedstaden Addis Ababa, hvor rejsen går ca. 900 km syd på gennem Arba Minch og videre gennem Mago National Park til en lille flække ved navn Turmi, som er den eneste ’by’ i lower Omo valley. Det er udgangsstedet for de fleste tilrejsende. 

Som billederne viser, fremstår disse mennesker er disse mennesker stadig næsten uberørt af den moderne civilisation, men sådan bliver det ikke ved med at være. Den etiopiske regering har projekteret opførelse af en gigantisk dæmning ved Omo river, som skal generere strøm til resten af landet. 


Kvinder fra Hamer stammen danser under "Bull-jumping" ceremoni, Omo valley - Etiopien 2012 (Foto: Mikkel Grabowski)

Samtidig er nye asfalterede veje under opførelse i regionen med henblik på at skabe en effektiv infrastruktur der kan understøtte produktionen af bomuld. Det er nok derfor kun et spørgsmål om tid før de, ligesom man har set det med mange andre naturfolk, kommer til at erstatte deres traditionelle levevis med en mere moderne livsstil og en æra i Afrikas historie ser således ud til snart være forbi.


Kvinde fra Hamer stammen i Omo valley i Etiopien med mobiltelefon (Foto: Mikkel Grabowski)


Kvinde fra Mursi stammen til markedsdag i Jinka, Omo valley - Etiopien (Foto: Mikkel Grabowski)Par fra Mursi stammen til markedsdag i Jinka, Omo valley - Etiopien (Foto: Mikkel Grabowski)


Mand fra Mursi stammen til markedsdag i Jinka, Omo valley - Etiopien - Hasselblad 503CW, 180 mm på Fuji 160 asa film  (Foto: Mikkel Grabowski)


Ung kvinde fra Mursi stammen, Omo valley - Etiopien - Hasselblad 503CW, 180 mm på Tri-X film (Foto: Mikkel Grabowski)

Kvinde fra Mursi stammen med den karakteristiske "læbe-plade" - eller "tallerken", Omo valley - Etiopien 2012 - Hasselblad 503CW, 180 mm på Tri-X (Foto: Mikkel Grabowski)


Ældre kvinde fra Mursi stammen med rituelle krops-udsmykninger foran sin hytte i Omo valley, Etiopien 2012 - Hasselblad 503CW, 180 mm på Tri-X (Foto: Mikkel Grabowski)


Pige fra Hamer stammen får påført den rituelle ansigtsmaling inden "Bull-jumping" ceremoni i Omo valley, Etiopien 2012 (Foto: Mikkel Grabowski)


Du kan se flere billeder her, og hvis man vil vide mere om Afrika, er der mere at hente her.