NBA bliver stadig mere domineret af trepointsskuddet

NBA bliver stadig mere domineret af trepointsskuddet

De bedste skytter er de nye stjerner. Steph Curry er MVP! Det regner med treere i dagens blog.

Trepointsskuddet har ikke altid eksisteret i basketball. I dag er det svært at forestille sig NBA uden, og det bliver mere og mere brugt af holdene. Vi ser i dag på udviklingen og på, hvad de bedste skytter kan. I bunden har jeg også samlet lidt lækker læsning fra internettet.

Vi er vant til det i dag, men oprindeligt spillede man uden trepointsskud i basketball. Der var kun toere og straffekast. Det er også derfor, at kommentatorerne engang i mellem kalder et And-One-spil (når man får et enkelt straffe efter at have ramt, mens man blev fejlet) for ”the old fashioned three point play”.


Et af de første legendariske trepointsskud kom i finalerne i 1993, da John Paxson afgjorde Kamp 6 og dermed sendte mesterskabet til Chicago for tredje år i træk.

Skuddet blev introduceret i ABA, en konkurrerende liga til NBA, som var lidt mere vild og eksperimenterende - hvilket senere gav Will Ferrell anledning til at parodierede ABA i Semi-Pro. Det gjorde kampene mere uforudsigelige og åbnede også spillet mere op, fordi forsvarerne blev tvunget længere væk fra kurven. ABA har ikke overlevet, men skuddet fra downtown kom ind i NBA i 1979, da Magic Johnson var rookie.

I dag bliver der skudt langt flere treere end i 1993, da Bill Paxson afgjorde finalerne. Det år var cirka hvert tiende skud på banen en treer. I de sidste par år har lidt mere end hver fjerde skud været en treer. I 1993 førte Reggie Miller og Dan Majerle ligaen med 167 treere hver. Sidste år var der 17 spillere, som ramte flere end det. Steph Curry førte an med 261 treere.

Grafen viser, hvor mange skud i sæsonen, der var treere. I tre sæsoner (95-97) prøvede NBA med en kortere trepointslinje, hvilket gav flere lange skud, men selvom linjen siden er rykket tilbage, så har ligaen for længst overhalet det niveau.

En simpel grund til den større mængde treere er, at det i mange tilfælde er smartere at skyde langt fra kurven. Det ekstra point gør, at hvis man kan ramme 40% af sine treere, så svarer det til at ramme 60% af sine toere. Houston Rockets har taget strategien med flere treere til det ekstreme, og cirka 40% af alle deres skud kommer fra bag trepointslinjen!

Man kan ikke snakke om treere i denne sæson uden at nævne Kyle Korver. Spilleren fra Atlanta Hawks skyder lige nu 53,2% på trepointsskud. Tre og halvtreds komma to procent!Det er ren og skær wahnsinn. Hvad mere er, så er det ikke fordi, han bare har skudt et par stykker og har været heldig. Kyle Korver skyder 5,7 treere per kamp. Der er kun 8 spillere i NBA, som har skudt flere treere, end han har. Han er klart den bedste trepointsskytte i denne sæson. Blandt spillere som skyder 5 treere per kamp, hvilket er ret mange forsøg, så ligger han klart nr. 1 med sine 53,2%, og der er flere mil ned til nr. 2, Klay Thompson, på 44,6%.

Atlantas træner, Mike Budenholzer, er virkelig god til at designe plays, som sætter Korver op til en treer. De lægger tryk på forsvaret og tvinger forsvarsspilleren på Korver til at vælge. Enten forlader han den farligste skytte i NBA eller også bliver han hængende hos Korver og lader de andre spille 4 mod 4. På den måde kan Korver påvirke hver eneste boldbesiddelse, selvom han ikke modtager bolden på noget tidspunkt.

Fun fact om Budenholzer: Han startede faktisk sin trænerkarriere i Vejle Basketball Klub tilbage i 1993. Generelt går det ret godt for Atlanta i denne sæson, som fører Eastern Conference. Startopstillingen blev kåret til Player(s) of The Month i januar.

Hvor det førhen var specialister, som skød mange treere, så gælder det nu mange flere spillere. To af de bedste backcourts (dvs. Point Guard og Shooting Guard) i NBA er også to af de bedste til at skyde og ramme mange treere. I Portland har de Damian Lillard (som skulle have været en All-Star!) og Wesley Matthews og i Golden State har de Steph Curry og Klay Thompson. De to duoer skiftes til at føre med flest treere på sæsonen.


Steph Curry og Klay Thompson

Golden State’s duo har især haft et par vilde kampe. Klay Thompson slog i januar rekorden for antal point i et quarter, da han scorede 37 point i tredje quarter:Steph Curry havde også en kamp for nylig, hvor han var brandvarm:Nogle af de skud, som Steph Curry sætter… De er umulige at dække op! Han dribler rundt og skyder selv, nogle gange en meter fra trepointslinjen. En skytte som Kyle Korver, har brug for at få den rigtige aflevering til sit skud. 96% af hans treere kommer via en assist. Det gælder kun 55% af Steph Curry’s treere. Med hans driblekunster er han en mester til at få den plads, han har brug for, til at skyde.

Steph Curry, Damian Lillard, James Harden og Kyrie Irving. Alle nyere stjerner, som har i deres spil, at de kan skyde fra hvor som helst, uden at det nødvendigvis er et dårligt skud. Det er også populært! Steph Curry var den spiller, som fik allerflest stemmer fra fansene til All-Star Game i år. Der er mange faktorer, som spiller ind, men lur mig, om en del af det ikke kommer af, at mange unge fans nemmere kan identificere sig med den lidt klejne skytte end med så mange andre spillere.

Årets ”Three-Point Shootout” ved All-Star Game er mere fyldt med stjerner end dunkekonkurrencen. Noget af et skift fra den tid, hvor dunkekonkurrencen blev vundet af stjerner som Jordan og Kobe. Wes Matthews, Steph Curry, Klay Thompson, Kyle Korver, J.J. Redick, Kyrie Irving, James Harden og Marco Belinelli skal dyste om sejren. Det spiller ind, at man ikke rigtig kan dumme sig i trepointskonkurrencen, men at man i dunkekonkurrencen kan blive noget så frygteligt til grin, hvis man misser. Men det vidner også om, at skytterne er de nye stjerner.

Treerne er kommet for at blive, og hvem ved, måske er der også et firepointsskud på vej.

To artikler om Golden State Warriors, NBAs bedste hold i denne sæson:

Læs ESPN's artikel.

Læs CBS Sports' artikel.

Om at spille basketball med Obama:

Læs Wall Street Journals artikel.

LÆS OGSÅ: NBA: Kobe Bryant er endelig bedre end Michael Jordan

LÆS OGSÅ: Om NBA-trøjer på Roskilde Festival og et bud på denne sæsons MVP

LÆS OGSÅ: De 19 mest ikoniske sneakers gennem tiderne

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte