Hvad er den bedste gave, du har fået?

”Min kone gav mig en kanariefugl for mange år siden. Det var ikke noget, jeg havde ønsket mig, men jeg fik den, fordi jeg altid har været enormt glad for fuglesang, og jeg går fx aldrig med hovedtelefoner udenfor, da jeg gerne vil kunne høre fuglene synge.

Den hed Piphans, og de første mange år sad han og fløjtede lystigt, som hankanariefugle gør for at lokke en mage til. Piphans blev usædvanligt gammel for en kanariefugl, og den sang ikke så meget til sidst; jeg tror, at vi havde den i 14 eller 15 år.

Vi bor på en båd, og når vi ikke er der selv, lejer eller låner vi den ud, og fordi Piphans blev så gammel, havde vi en mistanke om, at den måske var død, mens vi var væk – og at nogle af vores venner har erstattet den med en ny kanariefugl, fordi de ikke turde sige det til os.”

Hvad er den værste gave, du har fået?

”Den værste gave, jeg har fået, var en god gave, der aldrig blev til noget. Min kone gav mig engang et weekendophold i Sydsverige på et lækkert spahotel med udendørs bad og det hele, men nu er der gået 10-11 år, og vi har ikke været deroppe endnu.

Jeg har prøvet at holde hende op på det et par gange, men der kommer så meget i vejen, så jeg tror aldrig, at vi får det gjort. Det er ikke, fordi jeg går og ærgrer mig over det stadigvæk, men jeg kan stadig huske billedet, jeg fik af et stort lækkert træbadekar ude i en svensk skov, hvor man kunne bade i månelyset om aftenen. Det ville jeg da gerne have prøvet.”

Hvad er den bedste gave, du selv har givet?

”Min kone og jeg gav Olafur Elisassons ’Little Sun’ lampe til hendes bror for et par år siden. Det er en genopladelig lampe, der kører på solenergi, og som støtter udbredelsen af elektricitet i bl.a. Afrika.

Jeg synes selv, at det er en fantastisk gave, fordi den kan bruges som lommelygte, hvis strømmen går, den er et interessant stykke design – ja, faktisk et kunstværk – og så er der både velgørenheds- og bæredygtighedsaspektet oveni.

Men han hader den inderligt, og han kan stadig finde på at bringe det op og brokke sig over, hvor jammerlig en gave, han synes, det er. Jeg har overvejet at give ham en mere bare for at sætte trumf på.”

Hvad er den værste gave, du selv har givet?

”Jeg kan faktisk ikke huske nogen virkelig dårlige gaver, og det er ikke for at sidde og være selvfed og sige, at jeg kun giver gode gaver. Min kone påstår, at jeg engang gav hende en gryde, men jeg kan ikke forestille mig, at jeg har givet hende en så kedelig julegave.

Det nægter jeg simpelthen at tro på. Jeg har sikkert givet hende en gryde eller en stegepande på et tidspunkt i en anden sammenhæng, men da ikke i julegave. Det er for røvsygt.”

Hvad ønsker du dig allermest i år?

”Jeg ønsker mig altid værktøj. Enten noget tysk, fransk eller japansk. Det skal være ordentlig kvalitet og ikke noget billigt skrammel fra Kina, hvor man får det hele for den halve pris.

Jeg vil hellere have én god svensknøgle end et helt sæt i tvivlsom kvalitet. Når man bor på en båd, er der hele tiden noget, der skal laves eller repareres, og jeg roder også tit med min cykel, så det er vigtigt at have noget godt værktøj. I år ønsker jeg mig en ordentlig tang til at afisolere ledninger med. Og så ønsker jeg mig også en ny kanariefugl.”

Hvad skal du give din kone?

”Min gode venindes kæreste sagde engang, at han syntes, at det var vildt svært at give hende gaver. Og så svarede hun: ’Nej, skat. Det er slet ikke svært. Det skal bare være sort, småt og dyrt.’ Men sådan har min kone det slet ikke – hun vil meget hellere have noget personligt. Så jeg skal lægge hovedet i blød og finde på en lille, personlig ting, hvor hun kan se, at der ligger en tanke bag. Det vil hun blive glad for.”

Hvem glæder du dig mest til at købe gave til i år?

”Det er altid sjovt at købe gaver til mine to børn. De kommer altid med lange, udførlige og ikke mindst ambitiøse ønskelister, der kan indeholde alt fra nye bat til vores bordtennisbord eller en ny mobiltelefon til noget komplet flyvsk og urealistisk. Der er i hvert fald rigeligt at vælge imellem.”

LÆS OGSÅ: Esben Bjerre: Det grimmeste slips er den bedste gave, jeg nogensinde har fået

LÆS OGSÅ: Julegaver: 50 ting, vi ønsker vi os

LÆS OGSÅ: Sådan får du det perfekte herreværelse