Rom
Foto: PR Tre mænd om en hel tønde rom. Fra højre er det Morten Kirckhoff, Jonas Bergsøe og Anders Bilgram.

Dansk rom er blevet smuglet verden rundt

Tre danske eventyrere fik en dårlig idé. Det resulterede i, at fem tønder hjemmebrændt rom blev smuglet forbi fire kontinenter og med på optagelserne af en ny tv-serie. Nu er den kommet på flaske.

Morten Kirckhoff åbner flasken med rom med en vis andægtighed. Indholdet har sejlet 32.000 kilometer, gemt inde i et hemmeligt rum på den skonnert, hvor vi sidder og smager de første dråber.

Rommen er en ’Captain’s Edition’, og på etiketten ses en tegning af kaptajnen, Jonas Bergsøe.
Kaptajnen kom med på Morten Kirckhoff og Anders Bilgrams dårlige idé om at lave en rom og sejle den rundt om jorden, for han skulle alligevel den vej.

De tre mænd kender hinanden fra Eventyrernes Klub og har hver deres saga at fortælle. Morten Kirckhoff har rejst rundt og besøgt forladte steder med komikeren Jan Elhøj, hvilket er dokumenteret i bøger og tv-udsendelser. Anders Bilgram har sejlet rundt om Nordpolen i en åben jolle med påhængsmotor – 26.000 kilometer. Rommen er lavet på hans destilleri, Nordisk Brænderi.

Jonas Bergsøe er kaptajn på ’Activ’, som vi sidder i. Der er ild i brændeovnen, en stor tønde (mindre god) rom hænger i loftet, og på væggene hænger tykke tov og en enkelt redningskrans. Han krydsede Atlanterhavet første gang som 17-årig, og siden har han haft eventyr og saltvand i blodet.

Han og ’Activ’ var blevet hyret til optagelser på tv-serien ’The North Water’ med Colin Farrell og Roland Møller på rollelisten. Serien skulle skydes i Baffin Bay mellem Grønland og Canada. Et barskt område, hvor du aldrig ved, hvor isen ligger. For at sejle derover kunne de ikke tage den korte vej.

”Hvis du vil sejle til Baffin Bay direkte fra Danmark, sejler du direkte imod de fremherskende vinde og mod strømmene, og det er rigtigt skidt, især sent på året,” forklarer Jonas Bergsøe.

Produktionsprisen på serien var tårnhøj på grund af de barske omgivelser, så det var afgørende, at de kunne garantere at være på settet til tiden. Bare én dags forsinkelse ville koste serien millioner af kroner.

”Den eneste måde, vi kunne gøre det på, var at sejle den klassiske rute ned til Vestafrika over til Caribien og op langs Nordamerikas kyst,” siger Jonas Bergsøe – og tilføjer:

”En lille omvej.”

NYIMG_1851.jpg

Da han fortalte om projektet i Eventyrernes Klub, fik Anders Bilgram og Morten Kirckhoff den dårlige idé, at deres rom skulle med på rejsen. Idéen var dårlig, fordi toldafgifterne ved at tage alkohol med ind i alverdens havne er tårnhøj, så rommen måtte smugles. Fem egetræsfade med rom blev gemt ned i et særligt hulrum på skibet, som de byggede til lejligheden.

Da ’Activ’ nåede til Caribien, ringede filmholdet og sagde, at optagelserne var flyttet til Svalbard. Så kaptajn, matroser og rom måtte krydse Atlanten igen, men først efter en tur til Canada, hvor skibet skulle ombygges, så det lignede et gammelt hvalfangerskib. De nåede frem, og ved 81 grader nord kunne ’Activ’, Farrell og Møller indtage deres roller.

”Rommen har simpelthen sejlet fra 40 grader varmt, subtropisk klima med brøleaber og papegøjer i Sydamerikas tropiske regnskove og videre op til sortbjørnene ved Nova Scotia og så videre til isbjørneland i Polarhavet og tilbage til lille Danmark,” siger kaptajnen om den rom, der havde ligget og skvulpet i et hulrum ude agter.

”Historisk var det her jo bare måden, man transporterede spiritus på, men det påvirker også rommen. Den lyse rom, der kom i til at begynde med, udvikler sig undervejs. Det accelererer den proces, der normalt vil ske, når man putter rom på egetræsfad, fordi det bevæger sig konstant,” forklarer Anders Bilgram.

Rommen er kommet på flaske i begyndelsen af året. Den er blevet mørk, fuld af smag og egetræsnoter.

”Der er meget kontakt med træet, hvilket påvirker smagen. Egetræ er ikke tæt, så den skiftende luftfugtighed, temperatur og saltholdighed i luften påvirker også meget. Og så er der er en del, der fordamper, og den bliver mere koncentreret. I mine lokaler hjemme i Nordjylland har jeg cirka seks procents fordampning om året. Man kalder det angel’s share,” siger Anders Bilgram.

”Cirka en tredjedel af den her rom fordampede undervejs. Der må have været et følge uden lige af engle efter det skib – lyrespil og det hele!”

’Wanderum – Captain’s Edition’ kommer til salg på Wanderum.com i marts og kommer til at koste 2.200 kroner. ’The North Water’ kommer på BBC 2 i løbet af 2020.

Få smag for rom

Hvis du vil dykke fuldstændig ned i rommens verden (og smage på en masse god rom), er Nordic Rum Fest en oplagt destination. Skandinaviens største romfestival finder sted i Øksnehallen i København den 3. og 4. april. 60 udstillere, 80 mærker og over 500 forskellige rom.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rom og Alkohol