Det skal du drikke i påsken...
Foto: James Bates

Det skal du drikke i påsken...

PÅSKE:I påsken skal du drikke snaps, påskebryg, pinot noir, champagne osv. Se med her...

Påskebryg

Det bayerske bryggeri Paulaner i München – grundlagt af munke i 1634 fra en orden opkaldt efter apostlen Paulus – tilskrives verdens første påskebryg, Paulaner Salvator. Der har altså været afholdt P-dag i næsten 400 år, om end munkene havde et mere praktisk formål med den kraftige øl, idet de brugte den som regulært næringsmiddel under fasten. I Danmark menes bryggeriet Thor at være først med påskebryggen Salvator i 1890’erne, Carlsberg fulgte trop i 1905, og i 1906 kom Tuborg så med den påskebryg, der siden skulle blive nærmest indbegrebet af påskebryg. Man kan drikke øl døgnet rundt, året rundt (om end man nok ikke bør), men der er stadig noget særligt ved øl (og alt andet), der er forbeholdt en helt bestemt, afgrænset periode.

de5gaarde.dk »
__________

Pinot noir

Efter endnu en alenlang vinter, der bare blev ved og ved, er der ingen vej tilbage – det er forår, og man trænger til lys og lethed over hele banen, også i vinglasset. Hvis man nu havde penge nok, så var det bare om at gå løs på bourgognevin, men man har ikke penge nok, og det er så svært at finde gode sager til ’weekendpriser’ i Bourgogne, og man kan godt glemme alt om at finde noget, man gider drikke til hverdagspris. Mange uden for Bourgogne, især i oversøiske områder, forsøger sig med den vanskelige drue, og rigtig mange slipper ikke særligt godt fra det – ofte er de for ’kogte’ eller slet og ret bare ikke god vin. Chile hører bestemt ikke til de lande, der brillerer bedst med pinot, men lige denne her Porta Select Reserva 2009 gør det godt for 149 kr., altså menneskepenge. Vi taler ikke dyb kompleksitet og lag på lag af smagsnuancer, men dejlig ’bællevin’ med markant pinot-præg.

vinmonopolet.dk »
__________

Økologisk citrussodavand

Når man rejser sydpå, så ser man ofte voksne mennesker – og endnu oftere ældre mennesker – sidde på en café og drikke en eller anden form for juice eller sodavand. Det har noget at gøre med et varmere klima og dermed et større behov for at læske sig, men det har også noget at gøre med en læskedrikkultur, der er væsentlig dybere rodfæstet end herhjemme. Og en alkoholkultur, der fordrer, at kvinder ikke i samme grad drikker alkohol i det offentlige rum. Galvanina pompelmo er af italiensk oprindelse, og ingen lande har som Italien et så indgroet forhold til citrusfrugter – ikke bare citroner, men alle arter inden for familien. Der dyrkes citroner fra syd til nord – man kan stadig se rester af de gamle citronlunde ved Gardasøen, men ’citronkysten’ er fra Napolibugten og nedefter, og især Sicilien er Italiens citrusleverandør. 

__________

Champagne

Huset Francis Boulard er et godt billede på, hvorfor Champagne består af et utal dyrkere med ofte bittesmå jordbesiddere. Udgangspunktet er huset Raymond Boulard (grundlagt 1952), som i foråret blev splittet op, da de tre søskende delte den fædrene arv. Francis Boulard har allerede reelt været i gang i flere år på egen hånd sammen med datteren Delphine, og de to laver vine på et noget højere niveau, end far Raymond gjorde. Produktionen er ved at blive omlagt helt til biodynamik. Les Rachais (619 kr.) er ren chardonnay fra 43 år gamle stokke. Årgangen er 2006 (degorgeret i slutningen af august 2010) og lavet ud fra hard core biodynamiske principper med månekalenderen som rettesnor, hvilket etiketten da også mere end antyder. Det kan være svært ikke at synes, at biodynamik med måneteori osv. har noget hokuspokus over sig, men så længe vinbønder på den konto laver rigtig god vin, så kan de for vores skyld spille Bachs violinkoncert for druerne. Les Rachais er bentør og med et godt syrebid – den bløder noget op i glasset, men det forbliver en meget ’rank’ vin.

vineanordic.dk »
__________

Vodka

Man hører af og til (hvis man færdes i de forkerte kredse), at det er vodka, man skal ty til, hvis man vil undgå spiritusånde og bare skal ha’ nogle høje procenter, der ikke smager af noget. De råd skal man absolut ikke lytte til, for sprutånde undgår man ene og alene ved mådehold (om end noget spiritus indiskutabelt giver en værre ånde end andet), og – vigtigere – god vodka smager i allerhøjeste grad af noget, hvorfor skulle man ellers drikke det? Det er dog rigtigt, at smagen af vodka er mere distinkt og ren end eksempelvis gin, der er umiskendeligt krydret og kan være direkte parfumeret. Vodka er først og fremmest en lidt ubestemmelig ’smag af styrke’, og så – i tilfældet Mama Vodka – en meget blød, afrundet og lidt ubestemmelig smag hen i retning af … af … ja, for hvad fanden smager det af? Det smager ikke af ingenting jf. ovenstående, men det smager subtilt rent af alkohol, slet og ret, og det giver rygrad til drinks og cocktails, og på egen hånd giver det en drink med diskret, men markant tyngde. Mama er en dansk produceret vodka på byg (modsat kartofler, der ellers er den gængse råvare for mindre ambitiøse producenter), og så er den destilleret hele fem gange. Sig ’mor’, og du får en vodka – det er børneopdragelse af den hårdkogte slags! 

mamavodka.com »
__________

Snaps

Har man sagt påske, må man også sige … snaps! Snaps har det svært, for mens andre former for spiritus ofte blot efterlader folk indifferente, så har mange faktisk en mening om snaps, og mange kan sågar mobilisere et regulært had. Det skyldes sikkert, at mange har været ud for at skulle tage stilling til snaps i selskabeligt øjemed eller måske ligefrem ufrivilligt er blevet påtvunget snaps til julefrokosten, firmafesten eller andre onde sammenhænge, mens eksempelvis cognac og whisky ikke har trængt sig på i samme grad. Stadigvæk så er det en skam, at vores nationalspiritus har så mange fjender, når nu det er så fantastisk en drik, der svinger så eminent godt med dansk madkultur. Der er en tendens til at mildne og strømline for at please det brede publikum, men her skal der slås et slag for den rå, ganerensende snaps – den danske snaps over dem alle Aalborg Taffel Akvavit alias Rød Aalborg. Isidor Henius lancerede kongen af kommenakvavitter i 1846, og så kan diverse kokke og nordisk køkken-apostle komme an med deres hjemmeplukkede caffelatte-udgaver af en frokostsnaps – de bliver blæst af banen. Det er ligesom med porno, som nogen tror skal handle om noget – det skal det ikke! Og således skal snaps heller ikke behage på den leflende måde. Den skal kradse og på den måde gøre godt.

aalborgakvavit.dk »
__________

SE OGSÅ: gastros favoritter: Dyre flasker og luksusmadvarer
SE OGSÅ: 16 maltwhiskyer


Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Mad og Påskefrokost