12 gode steder at indtage din julefrokost scroll-down

12 gode steder at indtage din julefrokost

Vi kommer hele landet rundt.

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Søren Gammelmark, Flemming Gernyx m.fl.
Gastro Euroman

Restaurant HOS

Der er syv serveringer på julefrokostmenuen hos Jakob Spolum og Michelle Bøgelund Hemme i Odense, begyndende med kryddersild og lune, stegte sild og sidenhen bl.a. røget laks, stegt rødspættefilet og stegt gråand. Og det skulle ikke undre, om det er jagtglade Michelle, der selv har skudt ænderne.

Under alle omstændigheder har hun et kæmpe udvalg af hjemmelavede snapse at gå ombord i. Julefrokostmenuen koster 500 kr. pr. person. En variation af frokosten serveres til aften og står i 750 kr. 

Kongensgade 65, 5000 Odense C

restauranthos.dk 

Søllerød Kro

Julefrokosterne på Søllerød Kro er med årene blevet en regulær institution, hvor man skal være hurtigt ude for at få bord. Der lægges ud den 26. november og så de tre første søndage i december, og som noget ret ekstraordinært er der også julefrokost 1. og 2. juledag, hvor mange nok vil være rigtig glade for, at andre tager slæbet.

Der er næsten 20 numre på buffeten – sild, rejer, gravad laks, rødspættefilet, blodpølse, medister, ribbensteg … Her og dér er der hilsner fra det Sønderjylland, køkkenchef Brian Mark Hansen stammer fra, bl.a. den sønderjyske hvidkål til ribbensstegen. Den michelinstjernefunderede julebuffet koster 795 kr. pr. person. 

Søllerødvej 35, 2840 Holte

soelleroed-kro.dk 

Melsted Badehotel

Som noget nyt holder badehotellet åbent i alle weekender i november samt de tre første weekender i december. Fredag og lørdag både til frokost og aften, søndag kun frokost, og i december vil menuen være inspireret af jul. Er man et større julefrokostselskab, så kan restauranten også bookes uden for weekenderne. 

Troels Madsen og Daniel Kruse driver desuden Det Røde Pakhus inde i Rønne, hvor der er åbent tirsdag-søndag. I december vil menuerne i Pakhuset være julepræget, det gælder ikke mindst det virkelig gode og innovative smørrebrød til frokost.

Melstedvej 27, 3760 Gudhjem

melsted-badehotel.dk

Hotel Frederiksminde

Restauranten på Frederiksminde, der til frokost går under navnet Ingrid, serverer Ingrids julebord den 3., 10. og 17. december, de tre første søndage i julemåneden. Den står bl.a. på Ruths kryddersild, islandsk laks, anderillettes og flæskesteg. Det hele slutter på traditionel vis med risalamande og kirsebærsauce. 

Frokosten koster 650 kr. pr. person, og man kan så passende, og helt gratis, gå en slå-mave-tur i de skønne omgivelser ved Præstø Fjord. Et egentlig juleophold med overnatning er også en mulighed, det begynder med gløgg og julekager og ender med morgenmad næste dag og en treretters middag senere.

Klosternakken 8, 4720 Præstø

frederiksminde.com 

Mapak

Til frokost er Mapak et smørrebrødssted, mens stedet til aften kører dansk-fransk bistrostil. Julemenuerne på stedet lægger sig op ad aftenkortet og kommer i form af tre ’julepakker’. Den største til 895 kr. er en fireretters menu med pighvar, farseret unghanebryst, sprængt andebryst og chokoladedessert samt tilhørende vinmenu.

Denne pakke fås så i to mindre variationer, hvor mellemretten er skåret væk. Til gengæld har den ene af disse menuer til 825 kr. vin ad libitum, mens udgaven til 775 kr. har en tilhørende vinmenu.

Ved Stranden 9, 9000 Aalborg

ma-pak.dk 

Falsled Kro

Julefrokost på sydfynsk, første gang den 26. november og derpå de første tre søndage i december. Der lægges ud med kroens ’sildevogn’ og tilhørende snapse, der er lavet særligt til Falsled Kro. Derefter følger det kolde bord med bl.a. hjemmerøget laks, som så følges af det lune ’fra pejsen’, bl.a. sydfynsk vildand, æbleflæsk og krydret julemedister.

Der afsluttes med ost og sødt. Alt serveres tallerkenvis og koster 1.195 kr. pr. person. Hvis man spiser sig i hegnet, så er det naturligvis muligt at overnatte på kroen. 

Assensvej 513, 5642 Millinge

falsledkro.dk 

Knud

Spisehuset Knud på havnen i Hundested har fra slut-november og hele december en julefrokostanretning, der lyder: ”Husets krydrede appelsinsild med rødløg, kapers og rosiner. Sprødstegt fiskefilet med tatarsauce, gin-gravad laks med sennepsskum og grillet juleflæsk med rødkål. Brød, fedt og smør.”

Anretningen koster 225 kr. pr. person. Til aften i december serveres en julemenu, der begynder med gin-gravad laks, som følges af ribbenssteg med brune kartofler og det hele og slutter med risalamande. Aftenmenuen koster 250 pr. person. 

Havnegade 18, 3390 Hundested

knud.biz

Restaurant Sankt Annæ

Den lille hule er en af Københavns ærkeklassiske frokostrestauranter med oldschool smørrebrød af allerbedste skuffe – og selvfølgelig går julen ikke ubemærket hen over et sådant sted. Sankt Annæ har to bud på julefrokosten, ’Det lille julebord’ og ’Det store julebord’ til hhv. 695 og 895 kr.

Den store menu indeholder bl.a. hele fire slags sild og røget ål. Uanset hvilken af menuerne man vælger, så serveres det hele ved bordet – der er ikke tale om en buffet, hvilket slet ikke ville være muligt på det lille sted. 

Sankt Annæ Plads 12, 1250 København K

restaurantsanktannae.dk 

Restaurant Et

Århus-institutionen er rykket til ny adresse, men meget er uforandret, bl.a. restaurant Ets franskorienteret julemenu (skal forudbestilles), hvor danske råvarer og traditioner møder franske traditioner og det bedste fra fødevaremarkedet Rungis, uden for Paris.

Menuen i år byder bl.a. på saltet helleflynder, tatar af himmerlandsokse og stegt fransk andebryst med andepaté i butterdej m.m. Spis mellem tre og seks retter, fra 449 kr. til 689 kr. Vinmenuer er også en mulighed. Julemenuen kan bestilles både frokost og aften, fra den 13. november og frem til den 22. december. 

Mindegade 8, 8000 Århus C

restaurant-et.dk 

Ravelinen

Vel byens mest landligbeliggende restaurant og noget af en institution og på bedste vis en tidslomme. Julen på Ravelinen begynder den 7. november, hvor der køres løs med juleborde i tre forskellige størrelser til hhv. 398 kr., 478 kr. samt 538 kr.

Det 7 til 11 serveringer, der kommer på fade til hele bordet ad flere omgange, helt klassisk, dansk julefrokostmad. Julefrokostanretninger serveres både til frokost og aften, og er man knap så sulten, så er der også en juleplatte med fem numre til 338 kr. Den fås udelukkende til frokost i dagtimerne. 

Torvegade 79, 1400 København

ravelinen.dk 

Restaurant Told & Snaps

En af de frokostinstitutioner, der i begyndelsen af årtusindet var med til at revitalisere den danske smørrebrødstradition, der dengang var kørt noget træt i det. Told & Snaps’ smørrebrød er af den klassiske skole, men helt uden de unoder, der i sin tid havde gjort genren outdatet.

Julemenuen til 558 kr. pr. person består af otte serveringer med mulighed for tilkøb af ost. Der er fem numre fra havet, to fra land – hønsesalat og ribbenssteg – og til sidst risalamande. Ud over de klassiske snapse er der i omegnen af 50-60 hjemmelavede snapse, bl.a. en af byens bedste porsesnapse. 

Toldbodgade 2, 1253 København K

toldogsnaps.dk 

Ruths Brasserie

Skagen er ikke bare rosévin på terrassen i uge 29, det er også julefrokost med et fransk touch. Der lægges ud ved ankomsten med brunkager og vin chaud. Senere er der så en treretters franskinspirereret julemenu i Ruths Brasserie og med i prisen på 1.495 kr. er såmænd også overnatning samt morgenmadsbuffet dagen derpå. Prisen er pr. person for to personer i dobbeltværelse.

Der er mulighed for at opgradere sig værelsesmæssigt, og der er adgang til Ruths wellness-faciliteter. Man må tage badetøflerne med hjem, men man skal lade badekåben blive tilbage! Tilbuddet gælder fra den 1. november til den 22. december. 

Hans Ruths Vej 1, Gl. Skagen, 9990 Skagen

ruths-hotel.dk