kaffe

Lav kaffe som en professionel

Kaffe-boss: Disse fem rutiner giver dig perfekt kaffe derhjemme

Bryg den som en professionel.

Engang hed det en kaffebar, og det, der kom i kopperne sådan et sted, var som regel et skummelt bryg, som nogle valgte at spæde op med mælk for at gøre det drikkeligt, mens andre i ren og skær masochisme skyllede den bitterbrændte væske ned begsort.

I dag går man på cafe, hvis ikke risteri eller kaffekollektiv, hvor man gerne kan vælge mellem enkeltmarkskaffer med varierende smagsnoter, ristningsgrader og tilberedningsmetoder. Det er blevet en sjovere – og mere krukket – aktivitet at drikke en kop kaffe.

LÆS OGSÅ: Se hvordan de drikker kaffe på Københavns toprestauranter

Men det er også blevet dyrt. Så hvorfor ikke benytte nogle af kaffespecialisternes tricks derhjemme og starte dagen med en kande, der er skarpere end din nabos?

Hvis du er klar til at gøre lidt mere ud af din morgenkaffe, så har Esquire fået fem råd ud af Mike Logue, der er daglig leder af det engelske kafferisteri Caravan:

1: Brug hele bønner

Lige så snart bønner kværnes til kaffe, begynder deres smagsrigdom at blive ædt af ilten i luften. Så køb hele bønner, og vent med at kværne dem til lige inden, du brygger din kaffe. Hvis ikke du har en kaffekværn, er det på tide, du køber en.

2: Brug god og frisk kaffe

Dine bønner taber aroma efter ristningen. Mike Logue anbefaler, at du ikke bruger bønner mere end en måned efter ristningen. Køb gerne friskristede bønner hos et risteri, da det kan være svært at finde ud af, hvornår bønnerne i posen i supermarkedet blev ristet.

3: Brug en vægt

Det kan måske virke lige krukket nok at finde digitalvægten frem, hver gang du skal have en kop mokka. Men kafferisteri-lederen hævder, at det er meget vigtigt at bruge den helt præcise kaffe i forhold til mængden af vand. Hos Caravan operer de med forholdet 60 gram malet kaffe til en liter vand.

4: Brug helt rent vand

Mike Logue anbefaler, at du bruger filtreret vand eller kildevand til at lave din kaffe. Det skulle give en helt anden velsmag.

5: Tag dig god tid

God kaffe handler om ritualer. Hvis ikke du har 5-10 minutter til at hellige dig kaffen, så opnår du ikke den velsmagende kaffe, og så er du heller ikke fokuseret nok til at nyde den ordentligt.

LÆS OGSÅ: Fremtidens alkohol kommer uden tømmermænd

LÆS OGSÅ: Kød + tid: Sådan laver du den perfekte ragù alla bolognese

LÆS OGSÅ: Byen der bager verdens bedste brød