Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Risotto

Foto: Mikkel Russel Fotoassistent: Madeleine

Opskrift: Sådan laver du en nem, men lækker risotto

Nu skal du ikke gå i panik. Det er ikke noget problem at lave en god risotto. Heller ikke når du har gæster. Du skal bare være flink til at røre.

printer Print
preparation Total: en time, 30 minutter
plate 4 personer

Ingredienser

 • 250 gram risottoris (Carnaroli eller Arborio)
 • 100 gram smør + en ekstra spsk. til senere
 • Olivenolie
 • 50 gram parmesan
 • 1½ - 2 liter varm fond/bouillon
 • ½ hakket rødløg
 • 1 tsk. safran
 • 1 glas hvidvin

risotimain.jpg

Sådan gør du:

 1. Lav din fond: 1 liter oksebouillon hældes op i en gryde sammen med ¾ liter vand (så fonden ikke bliver for koncentreret senere). Kom også ½ løg i gryden sammen med 1 fed let knust hvidløg, 1 gulerod skåret i to stykker, 1 stilk bladselleri skåret i to stykker samt en kvist bladpersille. Få det hele til at simre på medium temperatur, og lad det simre i 15-20 minutter. Derefter lader du det stå på laveste blus, mens du går i gang med at lave din risotto.
 2. Kom smør på en varm pande (gerne en sauterpande, wokpande eller en gryde med stor bund) ved medium temperatur sammen med en god sjat olie, som forhindrer smørret i at brænde på. Tilsæt rødløg med det samme, inden smørret er smeltet. Rør i et par minutter, til løgene er blanke.
 3. Kom risen på panden, og rør den rundt i smør, olie og løg, indtil du kan høre risen ”klikke”. Det sker efter et par minutter. Husk at røre hele tiden.
 4. Tilsæt hvidvin, og kog den ned, så alkoholen fordamper, for vi skal kun bruge syren fra vinen. Det tager endnu to minutter.
 5. Tilsæt din fond lidt ad gangen, men begynd med 3-4 kopper under omrøring.
 6. Tilsæt safran, og rør fortsat.
 7. Tilsæt mere fond lidt ad gangen, så risene ikke tørrer ud. Denne proces tager mellem 18 til 20 minutter, og på den tid skal din risotto ende med at blive dejlig cremet, blød og flydende, så det er vigtigt, du bliver ved panden hele tiden. Det er ikke sikkert, du skal bruge al din fond, så hold øje med risottoens konsistens hele tiden.
 8. Når risottoen er ved at være færdig (og der er gået cirka 24-25 minutter, fra du begyndte), smager du til med salt og peber og slukker for varmen. Tilsæt den ekstra spiseskefuld smør og strø frisk-revet parmesan ud over retten. Lad den stå et par minutter uden at gøre noget.
 9. Efter et par minutter rører du kraftigt og hurtigt i risottoen, mens du gør klar til at servere den ved bordet. Det er denne måde at servere risotto på, som italienerne kalder "all'onda", der betyder "som en bølge."

TIP! Får du noget risotto til overs, så gem det til næste dag og lav små flade ”kager”. Smelt noget smør på en pande og kom kagerne på. Vend kagerne, når de er gyldenbrune, og riv parmesanost over dem før servering. Det smager herligt.

GettyImages-635754931.jpg

Alt for ofte overser vi den cremede og lækre risotto til fordel for pastaretter eller pizza, når vi skal lave italiensk mad. Det er der nok en grund til, for risotto er ikke den allernemmeste opgave. Nyligt afdøde Anthony Bourdain har sagt, at alle mislykkes de første 10 gange, de forsøger at lave risotto.
Du har dog ét redskab, der gør, at du har en ganske god chance for at trodse disse odds: koncentration. Risotto består ikke af særlig mange ingredienser, men masser af kærlighed, og kan du give en gryde din fulde opmærksomhed i cirka en halv time, er du allerede foran på point. Det afgørende for at give din risotte den rette, klæbrige konsistens, er nemlig timing og et par tricks, som du kan lære her, hvis du bare følger opskriften.

Ligesom med pizza og pasta kan man næsten komme alt i en risotto. Svampe eller asparges er to af de mere populære. Ellers er det mest afgørende de specielle italienske ris, der primært dyrkes i Norditalien omkring Lombardiet og Piemonte. De mest populære risottoris er Carnaroli og Arborio, og det er også dem, der er mest udbredte uden for Italien. Du kan også bruge arterne Baldo, Vialone og Nano, men det er vigtigt, du bruger risottoris, der alle er naturligt glutenfri, og du må ikke skylle dem først! Så ryger al den stivelse ud, der giver dig den lækre cremede ret. Risotto kan både serveres som en forret eller hovedret, og ofte er det nok at servere den før eller efter lidt snacks som prosciutto og melon, salami, mozzarella og brød med olivenolie.