Sproget er konstant underlagt forskønnelser. Og ord, der engang var stuerene, bliver pludselig forældede, for grimme eller for sande. Tag nu for eksempel den måde, vi taler om sindslidende mennesker.

Engang var de vanvittige, hvilket rent etymologisk bare betød, at der var noget galt med deres forstand. Senere blev de sindssyge. Et både mundret og tilsyneladende neutralt ord. Men sproget bliver hurtigt ladet med den værdi, som vi, brugerne lægger i det, og at være sindssyg gik hen og blev nedladende. Så man greb til det mere klinisk kølige psykisk syg.

Og sådan må det nødvendigvis være, vi er ikke modstandere af, at man taler hensynsfuldt om svage grupper.

Til gengæld er vi allergiske over for, at udmærkede, brugbare ord bliver pensioneret til fordel for positivt sminkede konstruktioner, der afleder opmærksomheden fra hvor latterlig, dødbanal og benhårdt kynisk vores verden er.

I den allergroveste ende finder man selvfølgelig den ubærlige etnisk udrensning, en eufemisme, som giver folkemordet en nødvendig, hygiejnisk parfume. Men helt så groft behøver det ikke at være.

Her er 14 eksempler på ord og begreber, vi hører hele tiden, men som trænger til et mere ærligt alternativ:

Aktivistisk udenrigspolitik. Krig er oppe i tiden. Men ikke i ordforrådet.

Akutmodtagelse. Forstår godt, hvorfor skadestuen skulle ud af sproget til fordel for noget, der lyder hurtigt, effektivt og servicemindet - men ikke er det.

Finskytte. Lyder bare mere kirurglækkert og mere skånsomt end snigskytte.

Have/park. Folehaven. Hostrups Have. Gellerupparken. Metafor for mursten, asfalt og beton anvendt af byplanlæggere og arkitekter i et skamløst forsøg på at få disse til at dufte af forår og genlyde af fuglekvidder.

Korrespondent. Engang en stillingsbetegnelse for en, der rapporterer hjem fra udlandet. Sidenhen fandt man ud af, at det ikke interesserer nogen, hvad der sker i udlandet, og så placerede man overbetalte journalister uden for DR-byen, hvorfra de kunne rapportere op til studiet.

Kvalitetsoptimering. Det er meget svært at få nogen til at bruge ordet nedskæring i dag.

Overskue. Engang sagde man, at man ikke orkede at gøre et eller andet. I dag kan man simpelthen ikke overskue det. Og det lyder jo absolut også mindre dovent.

PA. Der er noget vigtigt og uigennemtrængeligt i forkortelser. Særligt når de forkorter noget på engelsk. Men bare fordi du kun er assistent for én person, er du stadig bare en assistent, der igen bare er et dyrt ord for en hjælper.

Plejehjem. Hvad blev der af alderdomshjem? Man får ikke bedre samvittighed af at sende sin bedstemor på et plejehjem.

SFO. Det bedste, man kan sige om ordet, er, at det er kort. Tak for at berøve fritidsordningen, der var endnu hyggeligere, dengang den hed fritidshjemmet, ethvert menneskeligt ansigt.

Sneakers. En gang var de gummisko. Så hed de kondisko. Måske mere specifikt tennissko, løbesko eller basketstøvler. Men i dag kan vi kun finde ud af at kalde dem sneakers. Måske fordi vi sniger os til at købe dem, så ingen skal høre, at vi bløder 1500 kroner for et par syntetiske sko fremstillet af underbetalte asiater.

Udfordringer. Hold nu op. Med mindre nogen har kastet en handske i hovedet på dig for nylig, og du er nødt til at finde din kårde eller din flintelåspistol frem fra gemmerne for at løse det, så er det, du står med problemer.

Vintage. Har du købt et par Levi’s 501 fra 1953, fordi det var det år, Marlon Brando bar dem i ’Vild ungdom’? Så er vintage helt i orden. Ellers er det altså lidt krukket at kalde dit brugte kluns for årgangstøj.

Visitationsenheden. Jeg kan godt forstå, at min gamle far stadig kalder det for rådhuset. Det kan man i det mindste se for sit indre blik, hvad man ikke kan sige om den gådefulde visitationsenhed. Ydelsesafdelingen er ikke et kønt alternativ, men i hvert fald mere forståeligt.

LÆS OGSÅ: Expresso og 18 andre sproglige misforståelser, der giver os kvalme

LÆS OGSÅ: 14 mandesmykker vi håber aldrig kommer på mode igen

LÆS OGSÅ: 230 ting man burde gøre noget mere