'Op på fars hat' eller 'Olsenbanden' for 'det ligemeget'-generationen, der i 'Klovn Forever' lærer nye ord som “gag-savl”.

Casper Christensen og Frank Hvam har spændt forventningsbuen max på alle medieplatforme inden denne premiere. Jeg så om hypen holdt til den glitrende gallapremiere:

Danmarks største menneske-mediebrand dominer stadig totalt – og især Casper har holdt dampen oppe i over 20 år, og nu er den svære 2´er så løs i biograferne. Det er allerede fem år siden det den første Klovn-film -  der med 838.881 solgte billetter - kun er overgået af Olsen Banden (der citeres i filmens afsluttende lastbil-stunt) og andre rødmossede bio-baskere fra tiden før video, net og kabel.

LÆS OGSÅ: 21 typer på Facebook - fra likehunteren til netværks-nasseren

Filmen og serien har som intet andet spejlet nutidens danske ego-trippende/grådige/narcissistiske/lumre/løgnagtige/oppertunistiske/børnevoksne/amoralske liv perfekt, siden det bliver ved med at facinere og underholde.

I Klovn 2 har Frank har fået en baby (uden at kunne mærke det eller ændre adfærd), mens Casper - som i virkeligheden - ikke kan blive større i Danmark, og derfor sætter kursen mod Los Angeles, endestationen for alle opsvulmede kreative egoer med hang til Hawaii-skjorter.


Men Franks evne til at gøre et bryllup til en begravelse er værre end nogensinde. Igen og igen accelerer fiaskospiralen nedad og når nye dybder af den akavet pinlighed, der er Klovns hovedret og orgasme. Venskabet sættes på en odysse af prøvelser, men den kristne tilgivelse sejrer på bekostning af den nu endnu mere småborgerlige familie og alle andre bystanders, der er så uheldige at krydse klovnernes jagt på kinky “tys-tys” ture og jagt på anerkendelse, fame, penge og ego-massage.Selv den finkulturelle højborg Gyldendal bruges som kulisse for balladen - for hvilken poppet standupper vil ikke gerne slås til ridder af kloge-Åge parnasset med en bogudgivelse? Desværre bruger filmen ikke de allerede ufrivilligt komisk-pompøse digtere til andet end statister.

Jeg savner generelt, at der gribes semi dokumentarisk ud efter alle de herlige tosser, der ofte triller igennem scenerne uden at sige et kvæk. Hvorfor ser vi ikke Frank lære at DJ´e af Morten Breum eller rødvins-brainstorme med Ib Michael, npår de alligevel har cameos?

Dog brager levemanden og supermanageren  Ulrich Møller-jørgensen igennem som en næsten nedtonet udgave sig selv. Han er et flot menneske, også her. Den danske Don King er måske den næste Gérard Depardieu?
 
Frank blotter sin forfriskende utrænede røv så rutinemæssigt, han skulle have en Bodil for stadig at simulere genert. Casper er bedst, når det stikker af fra ham, og han resonerer tosset med sig selv.Det sker blandt andet, når han planlægger en debil ’Grand Danois’ selvbrandingfest i LA med en kæmpe hund som stafage. Der er flashbacks til  mandril-anarki og ægte galskab, når der surfes på selvfedmen, hadet og vreden.

Ellers minder LA meget om en hiphopvideo fra 90’erne -  komplet med South Central gangbangers og hoes - helt op til kanten for politisk korrekthed. Desværre er filmen som de fleste komedier visuelt kedelig, og lydsiden larmende og smurt ind i “sjov” musik.

Alle kreative parametre er underlangt makkerparrets næsten rituelle grænseoverskridende næsten skematiske konflikter. Der mangler karakterudvikling, og at man som tidligere griber samfundet og tidsånden omkring sig og involverer det i satiren.

LÆS OGSÅ: Årets 12 bedste film - indtil videre

Bevares, det er sjovere end fx Hangover, selv om budgettet er måske 1/100. Det er to nørdede provinsdrenges arbejdssejr og hævn over alt det gøgl, der hæmmer os alle. Det er en hyldest til den impulsive liderlighed og retten til at give efter for sine værste sider.
 
Måske er det, fordi jeg pt. kan ses som en kussepisket vordende far, der altid får fnidder over dansk film, men mine tanker drev en smule til gallavisningen. Jeg tænkte på, hvor den ægte Casper slutter og starter, om masken er blevet ansigtet, og hvor meget privatpersonen Casper låner fra Klovn og omvendt.

Hvordan det er at håndtere at være et ikon på lige fod med den lille havfrue i plus 20 år og komme ud intakt i den anden ende. Det ville jeg meget gerne se en dokumentar om eller måske bare se mere personligt materiale integreret i Klovn 3?

Klovn Forever konsoliderer succesen, bare mindre subtilt end i serien. Filmen brager igennem, og de subtile detaljer er trådt tilbage til fordel for en masse sex. Scenen på hotellet er allerede legendarisk, og man vil til evig tid skændes, om det virkelig er Caspers ægte pik. Jeg glæder mig til 3eren.

5 ud af 6 stjerner

Morten Vammen laver tekst, film og musik og bor i København.

LÆS OGSÅ: Se video med Casper og Frank fra forside-skydning til det nye nummer af Euroman