Opdateret december 2017

Det er tid til at gøre op på et af kulturens mest kreative og spændende områder i disse år, tv-serien. Dens store succes har gjort, at vi i år har fået flere nye titler end nogensinde før. Det gør markedet endnu mere ugennemskueligt, da der også har været mange fejlskud i det voksende udbud.

Flere store serier som Game of Thrones, Ray Donovan og Stranger Things har måsket skuffet en smule i år, men de er er stadig så stærke, at de fortjener en plads på listen. Samtidigt er serier som Master of None, Peaky Blinders, Difficult People og ikke mindst Billions kommet op på et endnu højere niveau med deres nye sæsoner. Og så er der selvfølgelig alle de nye spændende drenge og piger i klassen som 'The Handsmaid Tale' og 'Taboo',

Her er de serier, vi bedst har kunnet lide i 2017. Forhåbentligt er der lidt inspiration at hente, hvis du ikke har set dem alle.

Billions - sæson 2

Paul Giamatti and Damian Lewis er tilbage i en ny sæson i en af de mest spændende og relevante serier lige nu. Det er kampen mellem storkapitalen i form af Damian Lewis og hans kapitalfond og moralen repræsenteret af den offentlige statsanklager Paul Giamatti.

Helt så sort og hvid er virkeligheden og handlingen selvfølgelig ikke, og den er et begavet indblik i en verden, der har været på dagsordenen siden finanskrisen, men som de færreste stadig forstår. Den er en af den slags serier, der bliver bedre længere hen, og sæson 2 er endnu mere medrivende end den første. Klar anbefaling.

Den kan ses på HBO Nordic

Ray Donovan - Sæson 5

Den mest prøvede mand i Hollywood er tilbage. Endnu engang skal han balancere mellem at redde forkælede filmstjerner fra dem selv og sin egen forkrøblede familie.

Ray spillet af Liev Schreiber gør det glimrende med en minimal mimik, mens han tumler gennem tilværelsen oven på en personlig tragedie, der farver hele sæsonen. Men som i andre gode serier er der også her en stribe glimrende biroller med faderen spillet af Jon Voight, der stråler over dem alle. Han alene er værd at se serien for.

Hele serien kan streames på HBO

Silicon Valley – sæson 4

I denne fjerde sæson bliver gruppen splittet og arbejder i begyndelsen på forskellige projekter, men lever stadig under samme tag. T.J. Miller, der er en fantastisk birolle og den absolut sjoveste, stopper efter denne sæson, selvom serien allerede er blevet forlænget til en sæson 5, så det er nu, hvis man skal opleve ham i denne lille perle. Serien er som bekendt udviklet af Mike Judge, der brød igennem med Beavis & Butthead på MTV.

Den kan ses på HBO Nordic

Taboo

Der var tårnhøje forventninger til denne serie skabt af Steven Knight, der også har lavet fremragende Peaky Blinders - og selvfølgelig Tom Hardy. Og de bliver næsten alle indfriet. Tom Hardy kommer hjem til London efter nogle omtumlet år i Afrika, hvor han har eksperimenteret lidt med voodoo og skabt sig en formue i diamanter.

Ved sin hjemkomst lægger han sig hurtigt ud med det magtfulde Ostindiske Kompagni og den engelske trone. Samtidigt genoptager han også et incestuøst forhold til sin søster. Dens æstetik og handling kan være lidt trættende i midten af sæsonen, men den vinder det hele i slutningen, og vi glæder os allerede til kommende sæsoner.

Den kan ses på HBO Nordic

Halt and Catch fire – sæson 4

Den har længe været kritikernes darling, men den har aldrig fået det endelige gennembrud blandt seerne. Man forstår begge dele. Den har uomtvistelig kvaliteter og en god historie om begyndelsen på den informations og computeralder, vi lever i i dag. Men alligevel mangler den de sidste gram i substansen og personopbygningen, der gør, at man rigtig føler med dem. Tv-selskabet har givet seriens skabere lov til at få denne ekstra sæson til at slutte tingene ordentlig af, og hvis man har fulgt med så længe, bør man unde sig selv at få den med.

Hele serien kan ses på Cmore.

Peaky Blinders sæson 4

En af de bedste britiske serier nogensinde nået et lavpunkt i sæson 3 i sådan en grad, at man kunne være i tvivl om banden havde mere i sig. Den frygt viser sig heldigvis ubegrundet, når man ser den nye sæson. Skaber Steven Knight bringer Shelby-familien tilbage til gaden, hvor de skal kæmpe mod den amerikanske/italienske mafia, der er ledet af den fint spillende Adrien Brody. Derudover er Tom Hardy heldigvis igen med - mere veloplagt end nogensinde.

Den nye sæson kan streames på Cmore.

Difficult People - sæson 3

Komedie-serier har generelt ikke haft same opblomstring som dramaerne I den gyldne tv-tidsalder, vi har lige nu. Men de er ved at komme efter det. Og en af de bedste er Difficult People, som blot bliver bedre og bedre, som sæsonerne går. Vi følger stadig Julie Klausner (der også er seriens skaber) og hendes ven Billy, som begge kæmper for at slå igennem som skuespillere, men de spænder ofte ben for sig selv på grund af deres usympatiske (men meget sjove) personligheder.

Den nye sæson 3 er den absolut sjoveste, og her kommer de små biroller også virkelig til deres ret. Vi håber, der kommer mange flere sæsoner.

Kan streames på HBO.

Fargo - sæson 3

Anden sæson af Fargo var en af de bedste sæsoner i det seneste 10 år, så det ville altid være svært at følge efter. Og det lykkedes da (foreløbigt) da heller ikke helt. Handlingen er rykket frem til 2010, men foregår stadig i Minnesotas evige vinterlandskab.

Det mest bemærkelsesværdige er Ewan Mcgregor, der spiller de to tvillingebrødre, og selv om han altid gør det hæderligt er det en smule for fjollede for denne skribents smag. Det har hele tiden været den svære balancegang mellem det mystiske, spændende og det ironiske i Fargo, og denne gang får den lidt for fjollede overvægt. Men stadig klart værd at se.

Den kan ses på HBO Nordic

Master of None – sæson 2 

Den klassiske komedieserie har haft trange kår under den kreative bølge, som tv-serier generelt ellers har reddet på. Men Aziz Ansaris fremragende bud på en moderne Seinfeld har givet nyt håb til genren. Især her i anden sæson formår han virkelig at lege med formatet, uden at det går over det vigtigste – det sjove. De første to afsnit, der foregår i Italien er flotte, men også lidt kedelige, men man bør unde sig selv at fortsætte, for sæsonen udvikler sig og gør Aziz til den måske mest interessante komedieserie-skaber lige nu.

Den kan ses på Netflix

The Handmaid’s Tale

Denne serie er en smuk, velproduceret og barsk omgang sci-fi dystopi. Den udspiller sig i en tid, der ligner vores utroligt meget, hvor et ekstremt autoritært og religiøst styre har overtaget samfundet, for med magt at tage hånd om det problem som menneskeheden står over for med frugtbarheden. Der er nemlig nærmest ingen børn, der bliver født længere.

Offred (Elisabeth Moss), er en af de få, der stadig kan få børn, og derfor er hun blevet tildelt et af de le-dende par i samfundet, hvor hun lader sig voldtage af manden i huset, for at hun på kort sigt kan føde dem et barn. Men et spirrende oprør anes hos Offred, der kun finder sig i de voldelige overgreb, fordi hun har et inderligt håb om at finde sin mand og datter igen, som hun blev adskilt fra, inden det nye styre virkelig tog over.

Den kan ses på HBO Nordic

Twin Peaks

David Lynchs kultserie er tilbage, mørkere og – om muligt – mere mærkelig end nogensinde før. En stor del af det originale cast vender også tilbage, ikke mindst Kyle McLachlan i rollen som FBI-agent Dale Cooper, og handlingen følger hans rejse fra ’The Black Lodge’, det mærkværdige rum med de røde gardiner, hvor han har været indespærret i 25 år, tilbage til Twin Peaks.

 Men som i den originale serie er der masser af twists, små subplots, en masse ’damn good coffee’, og den nye sæson formår igen og igen at overraske dens seere. Er man bekendt med de to første sæsoner, kan man kaste sig direkte over ’Twin Peaks: The Return’, men er man ikke, bør man se dem, inden man begynder for at undgå total forvirring.

Den kan ses på HBO Nordic

The Last Kingdom

Serien er fra 2015, men fik først i marts i år premiere på Netflix i Danmark. Det er BBC’s store vikinge-drama-satsning, der giver mindelser til store serier som Vikings og Game of Thrones.

Uden helt at nå på disse tos standard er den alligevel elementært spændende og medrivende, og hvis man har abstinenser efter en serie masser af kampe, kærlighed og ære, er den her et rigtig godt bud. Der er flere danskere med i serien, og man kan opleve blandt andet Taxa-Mike (Peter Gantzler) i rollen som blodtørstig viking.

Den kan ses på Netflix

Game of Thrones - sæson 7

Vi kommer ikke udenom den bedste og mest hypede serie i dette årti. ‘Game of Thrones’ er tilbage med en ny sæson, hvor de løse ender så småt begynder at samles. Kampen om De Syv Riger er i fuld gang, men samtidig truer de dødes hær hele menneskehedens eksistens langt nord på. Kan Jon Snow nå at overbevise de andre om, at truslen er reel? Det er ikke sikkert, at vi får svar i denne sæson, selv om tempoet heldigvis er sat en smule op. 

Hele serien kan ses på HBO Nordic.

Better Call Saul – sæson 3

Vores alle sammens yndlings-ambulancejæger Jimmy er tilbage. Også denne sæson bygger (meget) langsomt op til den mere kriminelle løbebane, vi kender ham i fra Breaking Bad. I denne sæson kommer det endelige opgør med hans syge bror, men ellers er det bestemt ikke et hæsblæsende drama.

Det er både det unikke ved serien, at den hviler ved sine karakterer og de små historier, men det er også dets svaghed. Der mangler simpelthen stadig en smule tempo og drama, før den for alvor kan leve op til sit oprindelige geniale ophav. 

Den kan ses på Netflix

Baskets

En af de bedste ting ved, at FX nu er tilgængeligt på Viaplay er denne lille perle skabt af Louis CK og Zach Galifianakis. Sidstnævnte spiller hovedrollen, og han er på alle måde en mislykket klovn.

På trods af, at han har gået på fin klovneskole i Paris, kan han ikke få karrieren eller tilværelsen til at glide, og han hutler sig igennem med et nedværdigende job som rodeo-klovn.

Ud over Galifianakis, der altid er sjov, er der også en fantastisk birolle i hans 200 kilo tunge mor, der spilles af den mandlige komiker Louie Anderson.

Den kan ses på Viaplay

‘Stranger Things 2’

Anden sæson af den hypede Netflix-serie formåede at dele vandene mere, end nogen havde troet muligt efter den enstemmige hyldest af sæson 1. Om ikke andet fortjener ‘Stranger Things 2’ stadig anerkendelse, fordi Duffer-brødrenes nostalgiske 80’er-univers kombineret med uhygge, som selv gyser-hadere kan se med på, skaber en helt unik ramme for en fortælling, man bare ikke kan slippe. Og så gør børneskuespillernes præstation alene serien værdig til en plads på listen over årets bedste serier.

I’m Dying Up Here

Et komediedrama om comedy kan hurtigt ende med at blive alt andet end vellykket. Men denne serie formår både at være komisk og dramatisk på de rigtige tidspunkter. En gruppe unge komikere kæmper om at få scenetid på klubben Goldie’s i Los Angeles i begyndelsen af 1970’erne. Deres helt store drøm er at blive opdaget og ende med at optræde på tv hos den berømte vært Johnny Carson. Det lykkedes for Clay, som ender med at begå selvmord efter sin første tv-optræden, hvilket vender op og ned på alle i gruppens liv. Karaktergalleriet er stort, og der er mange at holde styr på, men skuespillet er godt og comedyscenen i L.A. i 70’erne er et spændende sted at gå på opdagelse som tv-seer.

Showtime står bag serien, som i Danmark kan ses på HBO Nordic.

Ozark

Præmissen minder om ‘Breaking Bad’, men denne serie er alligevel helt anderledes. Marty Byrde flytter til en lille flække med sin familie, fordi han skal hvidvaske penge for en narkokonge. Men det går slet ikke så let, da indbyggerne i den lille by har deres egne måder at gøre tingene på. Tv-serien er suveræn til at skabe troværdige karakterer, der styrer langt uden om de klichéer, der er så let at falde tilbage på, når man skal portrættere rednecks, stofmisbrugere og en familie med en usædvanlig hemmelighed. Jason Bateman, som mest er kendt for sine komiske roller, spiller familiefaren og hvidvaskeren Marty Byrde, hvilket er en kærkommen tilføjelse til hans CV - og sikkert også noget, han med tiden kan vinde en pris eller to for.

Hele første sæson kan ses på Netflix.

Big Little Lies

Stjernespækket serie med navne Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård og Adam Scott. Handlingen tager udgangspunkt i et mord, som serien kredser om uden at nævne, hvem offeret og skurken er (samme trick som ’The Affair’).

Det er smukke, rige mennesker i flotte omgivelser, der plager, skader og bagtaler hinanden, hvilket altid er ganske underholdende. Der mangler en gnist af originalitet for at komme helt op i toppen, men den er stadig værd at se.

Den kan ses på HBO Nordic

Girls - sæson 6

Det er finalesæsonen af Lena Dunhams fine og sjove serie – og det er en skam. For sæson 6 kan man vel gå hen og blive den bedste overhovedet. Den har virkelig fundet sin form og forstår endnu bedre end tidligere at spidde den moderne tilværelse på en bittersød og sjov facon.

Den kan ses på HBO Nordic