En hurtig vej til lindring af depression kan være på vej – med inspiration fra Ketamin. 

Stoffet, der anvendes medicinsk i bedøvelsesmidler til dyr og mennesker, er også velkendt i klubmiljøer – blandt andet under kælenavnet Special K. 

Ketamin slog for alvor igennem på 1990’ernes ravescene, hvor det anvendtes for sine hallucinogene og sanseforstærkende virkninger. I mange lande er det på listen blandt de hårdeste stoffer i narkotikalovgivningen og kun fagfolk med autorisation kan få lov at anvende det. 

Men nogle forskere har allerede eksperimenteret med at give ketamin til deprimerede patienter og var imponerede over, hvor hurtigt det virker.

”Ketamin giver anti-depressiv lindring på omkring 24 timer” siger Jefferey Talbot, lektor i lægemidler ved det private Roseman University of Health Sciences i Nevada, USA til tidsskriftet Newsweek.

Han forsker i en ny type antidepressiv medicin, der skal efterligne de lindrende virkninger i ketamin, men uden at gentage de stærkt vanedannede virkninger, stoffet.

Medicinen har endnu ikke været prøvet på andet end dyr. Talbot samarbejder med forskere på Duquesne University og USA’s nationale institut for stofmisbrug.

Den medicin, man finder på markedet i dag, siger Talbot, virker først, når der er gået en omkring en måneds tid. Derfor er de irrelevante ved tilfælde af kortere, passerende tilfælde af depression. 

Desuden kan det være problematisk, hvis folk lider af meget svære depressioner, der i yderste tilfælde kan få den syge til at tage sit eget liv. Dér kan der være brug for en akut ændring af sindstilstanden.

”Det er udmærket medicin. Ret sikker i brug og nem at gå til for de fleste, men overraskende ineffektiv for mange patienter,” siger Jefferey Talbot om de eksisterende typer af antidepressiv medicin.

Pointen i at modellere en ny type medicin over ketamin er, at ketamin på en gang forhindrer hjernen i at nedbryde de tre neurotransmittere serotonin, noradrenalin og dopamin – signalstoffer, der skaber følelser af lykke og positivitet, når de udløses. De fleste typer antidepressiv medicin virker kun på to af disse signalstoffer af gangen.

Men selv om, nogle tror på en ny, effektiv behandling af depression, advarer andre mod at se det som en mirakelkur. 

For eksempel mener forfatteren og psykiateren Peter Kramer, at depression tager tid både at diagnosticere og behandle.

Ifølge Anxiety and Depression Association of America, skal man have følt sig ”modløs, trist, uden håb, umotiveret eller uengageret i at leve i det hele taget” i mindst 2 uger, inden en læge kan fastslå, at det ikke bare drejer sig om et anfald af melankoli. 

Desuden er det konsensus blandt fagfolk, der beskæftiger sig med mental sundhed, at medicinsk behandling fungerer bedre, hvis det understøttes af psykoterapi.