JEG ER TOTALT ET B-menneske. Når vækkeuret ringer, har jeg det sådan, ”hvor blev natten af?” Jeg har overvejet, om man skulle gøre noget for at tilrettelægge hverdagen bedre efter B-mennesker. Et sted at starte kunne være at lade de unge møde senere i skole. Vi ved jo fra store undersøgelser, at de unges døgnrytme ændrer sig i de år, og at de fungerer bedre, hvis de får lov til at møde senere. Men det er ikke så nemt at lave om på sådan noget.

MEDMINDRE ALTERNATIVETS PRESSEAFDELING ringer og vækker mig, står jeg op kokken syv. Jeg har ikke min telefon på lydløs. Jeg skal kunne høre det, hvis en journalist ringer klokken seks om morgenen og vil have mig i radioen. Det er vigtigt for mig at være tilgængelig.

Foruden min mobil, ligger der på mit sengebord altid en bog. Lige nu er det Pernille Skippers nye bog ’Rend mig’. Den er god, men min yndlingsforfatter er Søren Kierkegaard. Hans bøger om eksistentialisme har gjort stort indtryk på mig.

TIL MORGENMAD SPISER JEG mysli med rismælk, mens jeg sidder foran en lysterapilampe, der lyser mig lige ind i hovedet. Jeg er ikke en vintermand. Jeg fungerer ikke godt, når det er mørkt og koldt udenfor, jeg bliver sgu lidt vinterdeprimeret. Men sådan en lampe, der bare fyrer dagslys ind i hovedet på en, hjælper på det. Min lysterapilampe er en lille skærm, den ligner lidt en iPad. Man kan også få nogle kæmpe lamper, men min er god, fordi jeg kan tage den med mig rundt – så kan jeg sidde ned i hotelbuffeten og stadig få mit dagslys.

EFTER MIN STRESSSYGEMELDING har jeg mediteret hver morgen. Det foregår ved, at jeg sætter mig på en stol, tager nogle dybe indåndinger og mærker mine fødder på jorden. Det vigtige er, at man får skabt noget jordforbindelse. Selve meditationen går ud på at man skal ånde meget dybt, prøve at komme ned i puls og tænke på ingenting. Det er et forsøg på give hjernen mulighed for at hvile. Man tror, at den hviler om natten, men der er den jo fyldt med drømme.

Det er svært at tænke på ingenting. Det er noget, man skal øve sig på. Nogle lærer det aldrig, jeg havde heldigvis relativt let ved at lære det. Jeg er blevet ret god til at tænke på ingenting. Men jeg har også øvet mig en del på det.

At meditere giver mig ro, og det gør, at jeg får skuldrene ned og bliver afslappet. Det hjælper mig med at stresse ned og at starte dagen rigtigt. Når man har været nede med stress, er det sgu vigtigt, at man lige prøver at være lidt klog omkring, hvad man gør.

EFTERFØLGENDE SÆTTER JEG noget tid af til at strække ud. Da jeg blev sygemeldt med stress, var det med fysiske følgeskader. Jeg havde ondt i hele kroppen. Mine skuldre gjorde så ondt, at jeg ikke kunne sove om natten, og mine ben gjorde så ondt, at jeg knap nok kunne gå.

Da der var gået fire måneder, hvor jeg havde taget smertestillende piller, uden at det var blevet bedre, blev jeg nødt til at sygemelde mig. Det var først, da jeg sygemeldte mig og fik noget ro i hovedet, at min krop begyndte at være ok igen.

Det hjalp på smerterne og modvirkede stresssymptomerne at strække ud, så jeg vedligeholder tilstanden ved at strække ud hver morgen. Jeg ved ikke, om jeg ville få ondt i hele kroppen igen, hvis jeg holdt op med det. Jeg tør ikke at prøve at lade være.

DET TØJ, JEG HAR PÅ, er ofte noget, min kæreste har valgt. Hun har en knaldgod tøjsmag. Det har jeg ikke. Jeg er gået gennem det meste af mit liv afslappet omkring, hvad jeg havde på. Det er godt, jeg har mødt hende. Hun er god til at få mig til at se så godt ud, som jeg overhovedet kan.

JEG GÅR PÅ ARBEJDE. To gange om ugen går jeg dog ikke direkte til Christiansborg, men slår vejen forbi Blox, hvor jeg dyrker morgenyoga. De andre på holdet er sådan nogle slangemennesker, der kan gøre alt muligt mærkeligt med deres krop. Det kan jeg ikke. Jeg er sådan en ubehjælpsom klump, der ligger og prøver at følge med. Jeg kan ikke lave en eneste af de der avancerede stillinger.

NU HVOR JEG ER BEGYNDT at arbejde igen, har jeg virkelig prøvet at sænke pulsen og tempoet. Før i tiden stod jeg op klokken fem for at forberede mig. Så havde jeg tid til at læse 50 sider og snakke med nogle rådgivere, inden dagen for alvor gik i gang. Det er jeg stoppet totalt med. Det er nogle andre ting, jeg har fokus på at gøre om morgenen nu. Det er vigtigt, at jeg har tid til at få ro om morgenen. At jeg får en god, rolig start, hvor jeg får et ordentligt morgenmåltid, får mediteret og får strækket ud. Det er vigtigt, at jeg får en god start på dagen.

Jeg har også skåret ned i min arbejdstid. Før arbejdede jeg 15-16 timer om dagen, nu kommer jeg ikke op på meget mere end 50 timer om ugen. Jeg var jo ene mand i Alternativets folketingsgruppe et godt stykke tid, hvor jeg ikke følte, at det var okay, hvis ikke jeg arbejdede det meste af tiden. Men nu prioriterer jeg restitution. Så kan man også få noget energi til at udføre sit arbejde.