Bilauktion scroll-down

Auktionshuset RM Sotheby's i Danmark: "Dem, der tjener flest penge på retrobiler, er dem, der køber med hjertet og ikke med hjernen"

Retrobiler sælger som aldrig før. Også i Danmark, hvor bilentusiaster smider store beløb efter alt fra elegante Porsche 911’ere til tunede racerbiler. Vi har mødt bilekspert hos RM Sotheby’s Felix Archer i forhandleren Nordic Drives overdådige garage for at blive klogere på salget af retrobiler.

Af Magnus Kraft
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Long Read

Musik og biler går hånd i hånd, må man forstå på Felix Archer.

Hans øjne lyser op, når han taler om George Harrisons McLaren, John Lennons Rolls Royce og den Keith Richards-ejede Ferrari, han i 2017 kørte på scenen til en auktion hos det canadiske auktionshus RM Sotheby’s.

Selv har Felix Archers foreløbig 25 år lange liv budt på store oplevelser indenfor begge verdener. Som 20-årig opnåede han som trommeslager i indiebandet Amber Run stor international succes. Deres hitsingle ’I Found’ var tæt på platin i USA. I dag har Archer dog sat musikkarrieren på pause og lever i stedet sin anden drengedrøm: Racerkører i fritiden og bilekspert hos det førende auktionshus på området, RM Sotheby’s.

Jeg møder den London-bosatte brite Felix Archer i Kastrup i Nordic Drives garage. Han er i Danmark for at rådgive potentielle købere og sælgere af retrobiler. Her holder gamle Porscher på stribe. De fleste elegante og sorte, andre gearede til racerkørsel. I hjørnet står en påfaldende moderne Lamborghini Gallardo ensomt parkeret med front mod væggen.

Det er de ældre årgange, der har vundet Felix Archers hjerte. Med en far, der var bilhistoriker og hobbyracerkører, har han udviklet en passion og en ekspertise indenfor retrobiler, og især dem, der kan bruges i vintage-racerløb.

I Danmark har han fundet de perfekte købere. Dem, der ikke anskuer bilerne som investeringer, men som hjertebørn. Dem, der ved, hvad de snakker om og faktisk har i sinde at køre bilerne.

Hyldesten til de danske bilkøbere er et gennemgående tema i vores samtale, der også berører Kevin Magnussens hverdagsbil, Keith Richards' Ferrari og en meget, meget dyr racerbil:

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Biler, Porsche og Kevin Magnussen