Manden bag 'American Psycho': ”I er alle en flok overfølsomme idioter” scroll-down

Manden bag 'American Psycho': ”I er alle en flok overfølsomme idioter”

Han hader Hollywood og synes, at millennial-generationen består af overfølsomme idioter. Bret Easton Ellis har været kontroversiel lige siden sit gennembrud med klassikere som ’Less Than Zero’ og ’American Psycho’. Her fortæller den åbenmundede kultforfatter om cancel-kultur, misbrug og om hans seneste roman, ’Skår’, der nu er på vej som tv-serie.

Af Rasmus Blom
Foto: Getty Images
Mennesker Euroman

BRET EASTON ELLIS sidder i tårnværelset i Norstedt Bygningen i det centrale Stockholm, iført sort hættetrøje og Adidas-joggingbukser. Han er lettere udmattet efter gårsdagens bogsignering, der sluttede så sent, at den nu 60-årige amerikaner missede sin bordreservation på gourmetrestauranten Wedholms Fisk. Besøget i Sverige er et af de sidste stop på Bret Easton Ellis’ årelange turné i hele verden – inklusiv i Danmark, hvor han holdt hof i København og på Heartland Festival – i anledning af hans kritikerroste comeback. 

Ud over foredrag og talks i udsolgte sale i alverdens storbyer har det seneste år også budt på et tilbagefald, når det gælder den anerkendte romanforfatters pillemisbrug.

”Jeg holdt op med at bruge benzodiazepiner for mange år siden. Men undervejs på turnéen var jeg på et tidspunkt nødt til at få styr på min tidsplan og min kalender. Jeg kan ikke længere være oppe til klokken 02.30 hver nat og så bare vågne, når jeg vil, som jeg ellers plejede at kunne. Jeg var nødt til at få min søvn, så jeg begyndte at tage piller igen. Min kæreste har et helt apotek derhjemme i skuffen, så jeg lånte nogle Xanax, hvilket hjalp. Og så blev jeg ved med at tage pillerne, også når jeg ikke var ude at holde foredrag. Da jeg så genoptog turnéen, fortsatte det. Det her år har været lidt af et benzo-år for mig. Jeg er ikke stolt af det. Men det er det eneste stof, jeg tager,” siger Easton Ellis lakonisk og trækker på skuldrene.

Hvert afsnit af ’The Bret Easton Ellis Podcast’ begynder med en monolog fra forfatteren selv, ofte med en causering over popkultur eller politik. I afsnittet den 6. september 2020 var indledningen dog anderledes end normalt. Bret Easton Ellis havde noget personligt på hjerte. I 20 år, fortalte han, havde han været hjemsøgt af tanken om at skrive en bog, som han dog var for bange til at begynde på. Det var en slags selvbiografi ”om hvad der skete med mig og nogle venner i mit sidste år i high school.” 

En aften, hvor han ved hjælp af en flaske tequila havde taget mod til sig og nedfældet de første linjer i bogen med rystende hænder, havde det udløst ”et angstanfald så voldsomt, at jeg endte på skadestuen.” Længere inde i podcast-afsnittet gik det op for lytterne, at dette slet ikke var en monolog, men faktisk den reelle begyndelse på ’American Psycho’-forfatterens første roman i 13 år. I de følgende måneder og år – under corona-pandemien – fortsatte Easton Ellis i podcasten med at fortælle historien som en føljeton, og siden blev den udgivet i bogform i 2023.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Mænd