Vi har alle været der. Om vi hoppede med på alle tendenserne, eller blot holdt fast i den vi bedst kunne lide, så har mange af os formentlig haft en af 00’ernes mest populære (og kiksede) frisurer.

I dag kan vi se tilbage på et årti, hvor det blev legitimt for mænd at gå i byen i nedringede T-shirts, med Louis Vuitton-nøglesnore om halsen, ansigtet smurt ind i bruncreme og afbleget hår strittende i alle retninger. 

Ifølge flere modeeksperter kan årtiet kategoriseres som det mest kiksede nogensinde. Alligevel er det de færreste, som var enten børn, teenager eller ung i 00’erne, der ikke lod frisøren klippe håret efter et billede af en tidens største popikoner - og fik en af følgende 9 frisurer.

Afbleget top

Lance Bass i sin 'N Sync-tid. Og ligesom de fleste andre popstjerner havde han fart på.

Justin Timberlake og David Beckham var ansvarlige for mange af årtiets store tendenser, for eksempel at der pludselig var flere unge mænd end kvinder, som bestilte tid hos frisøren til afblegning af deres hår.

Det var helst kun spidserne der skulle være blonde, mens bunden fik lov at være naturlig. Der var dog også dem, som ikke kunne styre sig og lod sig rive med af frisørens mange blegecremer.

Envy-hår

Hvis man tog på natklubber i 00’erne, og det er sådan set ligegyldigt, om det var i Aabenraa, Aalborg eller indre København, kan man ikke have undgået unge mænd med en halv dåse Dax Wax i håret og ansigtet smurt ind i bruncreme. De såkaldte 'pretty boys'.

I Københavnsområdet blev frisuren, der havde det forreste hår lidt nede over panden, mens resten strittede så meget som muligt, døbt Envy-hår, da det efterhånden blev adgangsbillet til natklubben Envy. Andre steder gik den bare under betegnelsen ’business in the front, party in the back’.

Cornrows til hvide

En ung Justin Timberlake føler sig uovervindelig. 

Engang midt i 00’erne ville selv de hvideste og mest skandinaviske drenge gerne ligne Afroamerikanske hiphoppere og basketballspillere. Det gik an, at de trak i alt for store bukser, vendte kasketten om og prøvede at rappe med om store kvindenumser og pengebundter, men da de troede, at de også kunne flette deres hår, gik det helt galt. Men de fik heldigvis hurtigt understreget, at det kun er mørke som kan se seje ud med cornrows, bling-bling øreringe og bandana.

Hanekam

Endnu en frisure som David Beckham var med til at gøre moderne. Det må have været belejligt at have været Beckhams frisør op igennem 00’erne, for han var virkelig med på at lægge hår til hvad som helst.  

Hanekammen må ryge i bunken med de mere uheldige. Det bliver bare hurtigt ærgerligt med så lidt hår oven på hovedet, og det er i hvert fald de færreste, der klædeligt kan bære den badass-attitude, som følger med frisuren.

Pigge

Det canadiske boyband B4-4 ('Before 4', fordi de er 3 i bandet) var kun kendt for deres hår.

Det kan godt være, at Søren Rasted fra Aqua allerede introducerede pigge-håret i slutningen af 90’erne, da Aqua for alvor fik sit internationale gennembrud, men tendensen fik så sandelig lov til at leve videre op gennem 00’erne. Hvis Envy-håret var blevet for trivielt til en bytur, kunne man jo lige skeje ekstra ud. Det var trods alt fredag.

Zac Efron-hår

Zac Efron - enhver svigermors drøm. 

Tænk på en ung Justin Bieber eller Zac Efron, og så har du den frisure, alle konfirmander gerne ville have i 00’erne. Det var de pæne og bløde drenges modspil til ’smart i en fart’-typernes fedtede hår, men der gik hurtigt for meget svigermors våde drøm og flødedreng over det. Og heldigvis klippede både Bieber, Efron og de fleste andre popmusikere håret væk fra øjnene, og inspirerede andre til at gøre det samme.  

Fartstriber

Djibril Cisse havde fin succes hos Liverpool i 00'erne. Mindre heldige var hans frisurer.

En ting er store logo-bælter, hvide bukser og åbne Gucci-skjorter. Men at også håret skulle understrege, at vi havde fart på i 00’erne, var måske i overkanten. Alligevel blev de såkaldte fartstriber utroligt populære blandt korthårede mænd, efter at flere fodboldspillere og musikere var gået forrest. Man skulle tro, det kun var forbeholdt sorte mænd, men flere lidt for blege unge mænd hoppede også med på bølgen. Her gik det helt galt. Men uanset hudfarve, burde man udfolde sin trang til at tegne mønstre på et papir i stedet. At tidens fodboldspillere har valgt at holde fast i den kreative hårklipning, må stå for egen regning.

Beckham-hestehale

Lige inden den engelske superstjerne skiftede til Madrid, lod han sit hår vokse, og det passede med, at han ved klubpræsentationen samtidig kunne præsentere sin helt nye hestehale. Generelt blev langt hår til mænd bare mere legitimt i 00’erne og flere og flere små drenge lod håret vokse langt. Hestehalen var ikke noget nyt, men kombinationen af løsthængende hår og hestehaler så ikke for godt ud. Ligesom alle andre af Bechhams frisurer lod adskillige teenagere sig inspirere. Nok også lidt for mange, når man tænker på, at frisuren klædte de færreste af os.

Langt i nakken

Fernando Torres var i høj grad med til at reintroducere Bundesliga-håret.

Det var i virkeligheden bare en moderne fortolkning af Bundesliga-håret, hvor nakken er markant længere end toppen. Men den fik så sandelig sin renæssance i 00’erne, hvor man enten kunne lade det stritte på toppen eller ligge fladt ned og så lade nakken om at stritte til alle sider. Det kunne til tider være svært at skelne mellem Envy-håret, det afblegede og denne frisure, eller også blev de bare forenet, hvormed det hele gik op i en højere enhed.

LÆS OGSÅ: 11 trends fra 00’erne der bragede frem - og pludseligt forsvandt

LÆS OGSÅ: Frisøren anbefaler: 7 af de mest klassiske herrefrisurer

LÆS OGSÅ: De 9 grimmeste frisurer i fodbold