En solbrille beskytter ikke bare dine øjne mod solens stråler eller mod nysgerrige blikke, når du har tømmermænd. Mere end nogen anden beklædningsgenstand sender den et signal til verden, om du er den rå eller rolige type

For at få hjælp til at vælge den perfekte solbrille har euroman.dk fået solbrilledesigner og grundlægger af Ørgreen Optics, Henrik Ørgreen, til at guide os igennem de 7 vigtigste solbrilleformer. 

”Når jeg skal anbefale dig en brille, vil jeg kigge på, hvor brede dine kindben er, kigge på hvordan dine bryn sidder og kigge på, hvor dine øjne sidder i forhold til midten af brillen,” siger Henrik Ørgreen. 


Rapper Sivas har gjort de runde solbriller til sit varemærke.

Nogle brilleformer kommer og går, som moden ændrer sig, og vil man undgå stil-brølere, bør man også skele til tidens tendenser.

”Vi er færdige med Wayfarer, og forhåbentligt går der 20 år, til vi ser den igen. Den ovale brilleform passer derimod perfekt til tidens mere klassiske og velopdragne mand”, mener Henrik Ørgreen. 

Runde

Den fungerer til:
”Den runde solbrille passer til de fleste ansigtsformer. På siden af brillen sidder der en udbygning, som gør, at selvom du har et meget rundt eller smalt ansigt, så vil en rund brille ret passe dig, ligegyldig hvor dine øjne sidder,” fortæller Henrik Ørgreen.


Oliver Goldsmith til 2.400 kr - forhandles i Ørgreen Optics i Store Regnegade 1

Den fungerer mindre godt til:
En generel regel er, at de runde former ikke passer særlig godt til meget store og runde ansigter. 

”Med et meget rundt ansigt og en rund brille vil du hurtigt komme til at ligne klassens tykke dreng”, siger Henrik Ørgreen. 

Trendfaktor:
Den runde brille har været meget populær de seneste par år og topper nok i år, forudser Henrik Ørgreen. 

”Men den runde form er et perfekt modsvar til de lidt mere kantede solbrilleformer, der også har domineret de seneste år,” siger han.


Asos AJ Morgan til 190 kr. 

Dråben

Den fungerer til:
Dråben passer rigtigt godt til mindre og smalle ansigter, så længe man ikke køber den i en alt for stor størrelse. 

”Et kendt trick blandt solbrilledesignere er at lave en falset, som er en skrå kant i toplinjen på brillen, hvis man gerne vil have brillen til at passe de fleste. Er man kommet til at købe en for stor brille, kan de to falsetter få brillen til at passe bedre til ansigtets bredde,” forklarer Henrik Ørgreen.

Den fungerer mindre godt til:
Det er en farlig brille til større ansigter. Og den gør bestemt ikke noget godt for et rundt ansigt. 

”Hvis man har store kinder eller høje kindben, skal man også passe på med brillen, da den går dybere ned på kinderne end de andre former. Her vil du føle, at brillen støder på dine kinder, hver gang du smiler”, siger Henrik Ørgreen.


Ralph Lauren Nautical Pilot til ca. 1.700 kr. 

Trendfaktor:
”Det er jo en klassiker. Den vil altid være der - nogle år er den kæmpestor, andre år er den mindre udbredt. I år er kurven lidt nede i en bølgedal.”

Den originale pilotbrille ser man næsten ikke længere. Den har inspireret tidens mange pilotbriller, men den sidder ikke lige så godt på ansigtet som de nyfortolkede udgaver. 

Den firkantede

Den fungerer til:
Den firkantede brille er et virkelig godt bud til runde og store ansigter. Og specielt til mænd. Hvis du gerne vil give din stil lidt mere attitude, er en firkantet brille det rigtige valg.

”Når jeg taler om firkantede briller, er det runde briller der har fået lidt kanter. De helt firkantede er en klæd ud-brille, du køber for en 50’er og smider ud i en brandert.” forklarer Henrik Ørgreen.   


Han Kjøbenhavn Union Black til 1.000 kr. 

Den fungerer mindre godt til:
Ifølge Henrik Ørgreen er den firkantede brille til gengæld ikke det rigtige valg, hvis du ønsker at udstråle mildhed eller klassisk stil.

”Det er også rigtig skidt, hvis du har fået købt en for lille størrelse. Der er det bedre med de runde briller, fordi de ikke har de her lige kanter, der skærer dit ansigt af i siderne, det være sig dine kindben eller tindingerne. ”

Trendfaktor: 
Et modsvar på den runde solbrille-trend, som kører lige nu, kan blive af den firkantede slags. Ifølge Henrik Ørgreen er den allerede meget populær blandt brilledesignere og andre trendsettere. 


Kaibosh The Right Angle til 750 kr.

Sportsbrillen

Den fungerer til:
En sportsbrille er fuldstændig formet efter dit ansigt og ligner nærmest noget, der er malet på dit ansigt. Den passer til de fleste, netop fordi den skal sidde helt tæt på ansigtet og er særdeles velegnet til europæeres spidse og kantede ansigter. 


Oakley Radarlock til ca 1.580 kr. 

Den fungerer mindre godt til:
Den er ikke så god til meget flade ansigter, da ansigtet kommer til at se for sammenpresset ud. 

Trendfaktor: 
”Husk altid på dette; det er en sportsbrille. Den har en funktion, når du cykler, løber eller dyrker anden form for sport. Men du kan simpelthen ikke gå med den til dagligt – det er bare dårlig stil. Når du er færdig med din 450 kilometer lange ironman, tager du solbrillen af og tager dine fede solbriller på i stedet. Det er ligesom at tage speedos på i Californien, hvor alle har boardshorts på. Det gælder om at kende sin besøgstid, ” siger Henrik Ørgreen.


Jakob Fuglsang bestiger de franske alper. 

Wayfarer

Den fungerer til:
”Formen passer stort set til alle ansigtsformer, og den fås i mange forskellige størrelser, så jeg tror aldrig, jeg har set nogen, som ikke kan bære en Wayfarer, ” siger Henrik Ørgreen. 

Den helt originale Wayfarer er der meget få, som går med i dag. Fronten er alt for flad og passet slet ikke til et ansigts kurver. Derfor har Ray Ban – over alle andre – klonet deres egen model og formet den, så den passer til alle. Ellers var den aldrig blevet verdens suverænt mest udbredte solbrilleform.  

Den fungerer mindre godt til:
”Vi har måske set den for meget.” 


Ray-Ban Wayfarer til ca. 1600 kr. 

Trendfaktor: 
”Hvis du vil være lidt ved musikken, må du ikke gå med Wayfarer længere. Det er lidt pinligt at gå med de samme briller som din otteårige niece. Men du skal bare lægge dem til side og finde dem frem, når den hitter igen, ” mener Henrik Ørgreen.

Den ovale


Den fungerer til:
Den ovale brille passer godt til kantede ansigter. Ellers kan den gå til både store og små ansigter. Det er en afart af den runde brille, der er blevet trykket lidt sammen. Ifølge Henrik Ørgreen giver det brillen et meget mildt og venligt udtryk. Ørgreen Optics Capote 425 til 2.395 kr. - forhandles i Ørgreen Optics i Store Regnegade 1

Den fungerer mindre godt til:

Igen har vi en brille, der ikke fungerer særlig godt til meget runde ansigter. Men den går trods alt bedre end de helt runde. 


Skuespiller Jonathan Harboe har også taget den ovale solbrille til sig. 

Trendfaktor:
”Det er tidens hippe brilleform. Den runde tog over fra wayfarer, og nu vil den ovale indtage rollen som trendsetter. Den udstråler venlighed og et godt hjerte, hvilket passer godt på tidens fokus om at gå væk fra den mere funky stil med Wayfarer og mange farver til et mere klassisk og dæmpet udtryk. De skal ikke være for store – det er blevet supermoderne med lidt mindre briller, ” mener Henrik Ørgreen.


Komono Clement til 300 kr. Forhandles desuden også i Hooha i Elmegade 

Fluen

Den fungerer til:
Fluen passer godt til et meget rundt ansigt, da den sætter sig tæt på ansigtet og har en såkaldt høj basekurve. 

”Den minder meget om sportsbrillen, men den kommer ikke i sportsbrillens 22 Tour De France-farver, ” siger Henrik Ørgreen.

Den fungerer mindre godt til:
På grund af den høje basekurve går brillen ikke særlig godt til et fladt ansigt, da brillen vil sidde underligt over næsen, og det vil se ud som om, brillen ikke rigtigt kan komme ind på plads. 


Arnette Catfish

Trendfaktor:
”Fluen er virkelig en 90’er-ting. Jeg havde tusindvis af dem dengang. Men der kommer helt klart til at gå nogle år, før vi igen finder dem frem. Lige i øjeblikket er der meget få fluebrille-designs, som rent faktisk klæder folk. Men vælger du alligevel en fluebrille, så undgå for alt i verden at købe den i en stærk pangfarve, ” understreger Henrik Ørgreen. 

3 vigtige tips til valg af størrelse fra Henrik Ørgreen:

1. Køb først og fremmest hellere stort frem for småt. Brillen må aldrig blive så lille, at det ser ud som om du er klædt ud. 

2. Det er vigtigt, at solbrillen harmonerer med det punkt, hvor dine kindben stopper. 

3. Brillen må ikke være for tætsiddende på ansigtet, da det så kommer til at se ud som om, du er nærsynet. Køb derfor hellere en lidt for bred end lidt for smal solbrille. 


John Lennon var glad for runde briller. 

Gode råd til farvevalg fra Color Advisor hos Ørgreen Optics Sahra Lysell:

Vælg farve ud fra dine følelser


”I psykologien har man en teori om, at vi vælger farver ud fra den følelse, de vækker i os. Man er automatisk tiltrukket af farver på grund af tidligere oplevelser, man har haft med farverne. Det har ikke noget at gøre med hvilke farver, der passer til dit DNA, men de associationer du får af farverne.” 

Vil du falde ind eller stå ud?


”Hvis du vil falde ind, vælger du dæmpede og matte industrielle farver som grå, navy, olivenbrun, sort og mahogni.”

”Er du typen, der gerne vil skille sig lidt mere ud med noget, mange andre mænd ikke gør (eller tør), kan du med fordel kigge efter ædelmetal-farver. Ellers er hvid altid en farve, som skaber lidt opmærksomhed. Farver med klare sportsreferencer, som fx olympiadeblå kombineret med rå titanium, vil også få dig til at stå mere ud.”


Der er ikke meget latino over Kurt Cobian, men kan han stadig bære farver?

Vælg efter nationalitet
”Farvevalg er meget lande-bestemt. I fx Miami ser man mere farve på både briller og linser end her i Norden. Det samme gør sig også gældende generelt med garderoben, hvor vi i Norden holder mere igen, mens man i Syden folder sig mere ud.

LÆS OGSÅ: Ugens stil: I år er solbrillerne runde

LÆS OGSÅ: Sommerklar med solbriller fra Han Kjøbenhavn

LÆS OGSÅ: Danmarks bedst klædte mand: Nr. 6 - Sivas