Du kender Adidas Samba fra de indendørs fodboldkampe. Er du gammel nok, var den det foretrukne valg på håndboldbanen. Nu er den tilbage, men i en helt anden sammenhæng, der intet har med sport at gøre.

Den flade sportssko fra Adidas har nemlig været umulig at komme udenom det seneste år.

Den er ganske enkelt gået hen og blevet højeste mode i en grad, så den nærmest ikke er til at støve op på det ellers bugnende marked af webshops.

Det startede med folk som A$AP Rocky og Frank Ocean, men er siden blevet fulgt af op af it-girls og modeller som Kendall Jenner, Bella Hadid, Emily Ratajkowski. Alle blev de set promenere gader og stræder iført Adidas Samba.

Sidst i 2022 nåede producer, rapper og allround mastermind Pharrell Williams at tease for et Samba-samarbejde, og så er der ikke et øje tørt.

Det har bestemt heller ikke gjort noget dårligt for Sambaens popularitet, at Gucci har kastet sin kærlighed på skoen med en særlig version af den.

Adidas inviterede også det britiske modebrand Wales Bonner og det amerikanske ditto Sporty & Rich til at fortolke Samba-modellen. Og alle samarbejder har solgt ud på cirka nul komma fem.

Adidas gør sig i ikoniske sko – tænk blot på Superstar og Stan Smith. Og mens det er en naturlov, at en hypet sko finder et mere moderat leje for popularitet, efter den har ramt den brede popularitets tinder, er der dog intet, der lige nu tyder på, at efterspørgslen på Samba aftager lige med det samme.

Det er der dog heller ingen grund til. For Adidas Samba holder – af flere årsager.

Skoen, der blev opfundet af Adidas-stifter Adi Dassler i 1950 til brug på frosne fodboldbaner, er først og fremmest en tiltrængt antitese til de larmende og chunky sneakers, som har domineret modebilledet den seneste håndfuld år (tænk Yeezys og Balenciagas Triple S-model).

Nu skal det være enkelt og meget lidt overgjort.

Adidas Samba lægger sig fint i kølvandet på en i forvejen populær klassiker, German Army Trainer, som Maison Margiela hævede op til et nyt niveau med deres Replica-model.

Ikke alt var bedre i gamle dage, men noget var trods alt. Adidas Samba inkluderet.