Livet som testpilot: ”Det er forbundet med overhængende livsfare, som kun lader sig afværge, hvis det lykkedes mig at holde hovedet koldt”

Livet som testpilot: ”Det er forbundet med overhængende livsfare, som kun lader sig afværge, hvis det lykkedes mig at holde hovedet koldt”

Casper Børge Nielsen er testpilot i det danske flyvevåben. Han har været med i allerforreste linje, når der skulle udvikles og testes fly til Flyvevåbnet. Som den eneste ikke-amerikanske testpilot deltog han i udviklingen af det mest avancerede jagerfly, der nogensinde er blevet bygget, det højteknologiske F-35. I en ny bog får du hele hans historie, og vi bringer her et uddrag.

Der er alt for varmt i det lille cockpit. Solen står højt på en skyfri og nærmest dybblå himmel. Jeg styrer mit F-16 op i 16.000 fods højde over Mojaveørkenen. Da jeg nogle minutter før takeoff havde tjekket temperaturen på landjorden, meldte termometeret om 43 grader i skyggen, og selv om flyets aircondition kører for fuldt knald, bliver jeg grillet inde under cockpittets glasboble. Jeg orienterer mig lige en gang: Jeg har Edwards Air Force Base næsten lige under mig. Ude til venstre tårner Californiens Sierra Mountains sig op, og til højre strækker Death Valley sig, så lang øjet rækker. Jeg får øje på bjergbyen Tehachapi, hvor vi boede for mange år siden.

Så drejer jeg flyet rundt mod vest og skyder gashåndtaget helt frem. Trykket fra motorens 150.000 hestekræfter trykker mig tilbage i sædet, og flyet accelererer på et øjeblik til små 850 kilometer i timen.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her