Noma
Foto: Benjamin Lund Nielsen

Noma vil skabe nyt liv i dit køkken

Fermentering er ikke forbeholdt bedstemødre, og det er heller ikke forhistorisk viden, der er gået tabt. Det er en grundlæggende del af Nomas berømte køkken, og nu vil René Redzepi og resten af hans stab gøre det tilgængeligt for alle og enhver. For smagens skyld.

Alle kokkene – og der er mange i denne slags køkken – står tæt. De arbejder rytmisk ved siden af hinanden med hver deres lille sag til aftenens servering. Hiphoppen pumper afsted i højttalerne, og der er overskud til at kigge op og hilse. Vi bliver ført hen til loungen, der ligner noget, som er taget ud af en bog om dansk arkitektur i 1960’erne. Lædersofaen er i lys cognac og går langs hele det store vinduesparti, der giver vue ud over haven og Christianshavns Vold.

Det, der før var en grå betonbygning, er blevet transformeret af verdensstjernearkitekten Bjarke Ingels til en tour de force i dansk design. Noma rykkede sidste år ind i de lyse lokaler fra den gamle adresse på Nordatlantens Brygge ved Københavns Havneløb. Her på Refshalevej, klos op ad Christiania, driver man verdens for tiden næstbedste restaurant ifølge den årlige The World’s 50 Best Restaurants-listen. Nummer 1 på listen er Mirazur, der holder til på den franske riviera.

Vinduespartiet i loungen går til loftet. Der er åbnet helt op, og man fornemmer insektlivet i alle planterne og blomsterne, som en flok gartnere går og plejer nænsomt.

René Redzepi kommer gående i uniformen – sorte chinos og blå T-shirt. Han får sig en snak med en af gartnerne, Kirsty, og får styr på, hvordan det står til med afgrøderne. Redzepi vender sig mod os.
”Goddag goddag,” siger han og går foran ind i loungen.

René Redzepi er begyndt at døje med hovedpiner, fortæller han. Kirsty, gartneren, kommer med nogle stærke antihistaminer, vist nok fra Australien, der ikke gør en sløv.

”Jeg fik min første hovedpine for tre-fire år siden. Jeg havde aldrig prøvet det før. Men nu er jeg så begyndt at få voldsomme hovedpiner,” siger han og viser med hænderne, at de sidder rundt om øjnene.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her