Marilyn Monroe blev engang spurgt, hvad hun har på, når hun går i seng.

”Hvad jeg har på i sengen,” svarede hun; ”Chanel No. 5 selvfølgelig.”

På flere af de billeder, der netop nu udstilles på London-galleriet The Little Black Gallery, har den fotogene skuespillerinde heller ikke meget andet på. De mest afklædte af udstillingens billeder er taget af den canadiske fotograf Douglas Kirkland, der i dag er 81 år og meget anerkendt for sine billeder - især dem af Marilyn Monroe.

Da han var en ung, uprøvet fotograf på bare 27 år, skulle han fotografere hende til en fotoserie i anledning af magasinet Looks 25 års jubilæum. Han ville skabe de mest hotte billeder, han kunne, og den otte år ældre Marilyn Monroe vidste, hvordan hun kunne hjælpe.

”Vi skal bruge en seng med hvide silkelagner – det skal være silke – nogle Frank Sinatra-plader og Dom Perignon-champagne,” sagde hun.

Det blev en god aften, kan man se på billederne. Svøbt i de hvide lagner poserede Marilyn Monroe i en af de mest spontane og flirtende billedserier, der nogensinde er taget af datidens store sexsymbol.

Monroe var så godt tilpas i Kirklands selskab, at hun på et tidspunkt bad alle andre om at forlade settet. Og det var dér, den unge fyr tog sine bedste billeder, siger han selv.

”Vi flirtede som vanvittige, det stoppede ikke. Jeg blev bare ved med at tage billeder så hurtigt, jeg kunne.”

”For en ung fyr fra en lille by i Canada var det helt utrolig spændende."

Dog var der ingen hanky-panky. Siger han.

En anden fotograf, der kom tæt på, er den nu afdøde Milton H. Greene. Han var en kendt mode- og kendisfotograf, der var med til at ophæve modefotografi til en kunstform.

Hans karriere ændrede sig, efter han skød Marylin Monroe til en serie for magasinet Look i 1953. I en periode boede hun hos ham og hans kone i New York, og sammen stiftede de et produktionsselskab, der skulle skabe lidt kontrol over Monroes karriere. Og ikke mindst sad hun model for ham.

Især et af Greenes fotografier - Marilyn Monroe siddende i balletskørt – er blevet ikonisk. ’Ballerina Awaiting Her Cue’ er naturligvis også en del af udstillingen 'Gentlemen prefer blondes' i London, der kan opleves frem til 27. februar.

Se et udvalg her:

Efter den afklædte fotoserie fra 1961 håbede Douglas Kirkland at få lov - en skønne dag - at gentage successen. Det nåede han desværre ikke; året efter - 5. august 1962 - døde Marilyn Monroe af en overdosis sovepiller i sit hjem i Hollywood, 36 år gammel.

LÆS OGSÅ: Kvinder vi kan li': hele 2015

LÆS OGSÅ: Pinuppen over dem alle: Marilyn Monroe

LÆS OGSÅ: Ikonisk fotograf: "Nutidens stjerner interesser mig ikke. Amy Winehouse var den sidste store jeg fotograferede"