Er du ved at løbe tør for serier, du har lyst at bruge tid på, så kan det være, at du skal til at kigge efter et godt udenlandsk plot. Filmkunst fra forskellige afkroge af verden er nemlig en voksende tendens, og med det omfattende udvalg af lokale produktioner hos streamingtjenesterne er det nemmere end nogensinde at fordybe sig i en spændingshistorie fra Indien, Brasilien eller Israel.
 
Fauda
Selvom Israel ikke umiddelbart er kendt for at producere filmiske mesterværker på stribe, så er Netflix Originals-serien ’Fauda’ et klart skridt i dén retning. Den arabisksprogede serie er et megahit i sit hjemland og godt på vej mod at blive en international kæmpesucces.
 
’Fauda’, som er arabisk for ’kaos’, er en tosidet skildring af den betændte Israel-Palæstina konflikt. Vi møder den israelske topagent Doron, som infiltrerer de palæstinensiske territorier, mens han leder efter terroristen Abu-Ahmad, som har 143 israelske liv på samvittigheden.
 
Serien i sig selv er en fiktiv spændingsbombe, men med udgangspunkt i en absolut reel og højspændt konflikt, får Fauda et strejf af virkelighed, som kun gør den endnu mere interessant.


Sci-Fi serien 3% er en af Netflix' populæreste serier til bingewatching. Foto: Netflix

3%

I en fremtidig verden residerer en lille elite på en ø sidestillet med et jordisk paradis, mens den brede befolkning lever i elendighedens slum. Hvert år får 3% af pøblen en særlig chance for at vinde det gode liv hos eliten, men det kræver enorme ofre, ekstrem dygtighed og virkelig store anstrengelser.
 
Netflix Originals-seriens dystropiske plot er actionfyldt, voldsomt, mørkt og ultrapopulært hos streamingtjenestens brugere. De første to sæsoner har manifesteret ’3%’ som en af Netflix-brugerenes bingewatching-favoritter, og seriens tredje sæson er bestilt og på vej.
  
Money Heist (La Case de Papel)
Det er otte geniale karrierekriminelle, det er det største kup nogensinde set på spansk jord, og det er gidsler, psykologiske spil og et konfliktfyldt minefelt. Det hele er set før med engelske gloser i stedet for spanske, og så alligevel ikke.
 
Hele serien udspiller sig i løbet af én begivenhed, nemlig det store kup, og i løbet af den tid bliver der vendt op og ned på godt og ondt, taktiske beslutninger og karakterernes psykiske tilstande. Money Heist løber med titlen som Netflix’ mest sete ikke-engelsksprogede serie, og ifølge anmelderne er det absolut også en serie, der er din tid værd.


Sacred Games er en af Netflix Originals' nye satsninger. Foto: Netflix
 

Sacred Games
Glem alt om Bollywoods romantiserende kærlighedshistorier og ekstravagance. Den spritnye og anmelderroste ’Sacred Games’ er en krimiserie produceret i en vestlig filmisk stil, men med helt klare tråde til Indiens omfangsrige historie, de komplekse religiøse konflikter og traditionsbundne kønsroller.
 
Serien bygger på en roman af samme navn, og selvom den virker som en helt klassisk krimiserie med action, skydevåben og gangstere, adskiller den sig alligevel ved at foregå i Mumbai med en turbanklædt hovedrolle.
 
Suburra: Blood on Rome
Kampen for at vinde magten over en lille, men vigtig havneby tæt på Rom gør, at rivaliserende mafiagrupper, Vatikanet og lokale politikere er i en voldsom fejde. Konflikten eskalerer og afslører et helt net af korruption, trusler og vold udført af alle lige fra mafiaens folk til højtstående præster og regeringens folk.
 
’Suburra: Blood on Rome’ byder både på sexorgier, store mængder kokain og konfliktfyldt vold som elementer i den store magtkamp i den fragmenterede storby, og som Netflix’ første italienske serie har den fået megen succes. Streamingtjenesten har i hvert fald annonceret, at en ny sæson med endnu flere intriger er på vej.
 
Oldboy (Oldeuboi)
Korea er en af de asiatiske nationer, der har vundet international opmærksomhed og prestigefulde priser for sine filmproduktioner. Heriblandt er ’Oldboy’ fra 2003, som handler om Oh Dae-Su, der bliver kidnappet og holdt fanget helt alene i årevis på et lille værelse uden at vide hvorfor, eller hvem der står bag.
 
Pludselig, efter 15 år, bliver han løsladt uden nogen forklaring, og hungrende efter hævn og en god forklaring sætter han alt ind efter at finde den skyldige. Den koreanske film er en sikker vinder, hvis du er til dramatiske mysterier tilsat action, psykiske prøvelser og en snert af romantik.


Fernando Meirelles' City of God, 2002. Foto: Rex

City of God
Midt i 60’erne i Rio de Janeiros allerdybeste slum, den fattige favela, kendt som ’City of God’, er vold og bandekrige en del af hverdagen. Kriminalitet er den almindeligvis anerkendte levevej i ghettoen, og det vil den 18-årige autodidakte fotograf Rocket sætte en stopper for ved at forevige den daglige hærgen og bringe det til international opmærksomhed. Derfor infiltrerer han de farligste kriminelle miljøer, velvidende at det kan koste ham livet. Den brasilianske film fra 2002 vandt med sin gribende, virkelighedstro fortælling en stribe priser Oscar-nomineringer og topkarakterer hos anmelderne.

LÆS OGSÅ: 3 voldsomme film du skal se i biografen denne sommer

LÆS OGSÅ: 5 sjove serier, der tester dine grænser

LÆS OGSÅ: Fem film og serier, der går ind i sindet